1515
Annons

Magdalena Andersson: Sverige går in i en ny era

Rätten att leva i fred och frihet befinner sig under attack efter Rysslands anfall på Ukraina, säger statsminister Magdalena Andersson (S) i sitt tal vid årets högtidlighållande av Veterandagen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.

I och med ansökan till Nato går nu Sverige in i en nya era, säger hon.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Sören Andersson/TT

”Rysslands fruktansvärda och olagliga attack på Ukraina är ett hot mot alla länders rätt att välja sin egen väg, att leva i fred och frihet”, säger Andersson.

Sverige har tillsammans med andra infört ”stenhårda sanktioner” mot Ryssland, och attacken har även fått Sverige att ompröva sin militära alliansfrihet, säger hon

”Den har tjänat oss väl i över 200 år, men i den nya verklighet vi befinner oss i kommer den inte tjäna oss lika väl i framtiden. Därför har vi i bred politisk enighet sökt medlemskap i Nato tillsammans med Finland”.

”När vi nu lämnar en era och går in i en annan ska vi ta med oss det bästa ur vårt lands historia. Och något av det bästa vi har i vårt land är alla de veteraner och de insatser ni har gjort för fred och säkerhet i vård omvärld och för vårt land. För det har ni Sveriges och hela det svenska folkets tacksamhet”.

Under årets högtidlighållande har Försvarsmakten ett särskilt uppmärksammande av de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid UNIFCYP (FN:s fredsbevarande styrkor i Cypern) på Cypern under åren 1964–1993.

”Det var en lång och utdragen konflikt som påminner alla som vill vara med och göra världen lite bättre hur viktigt det är med tålamod och hopp”, säger Andersson.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Här söker investerarprofilen sina case bland onoterat

Serieentreprenören och investeraren Christer Fåhraeus köper tio procent av onoterade medicinteknikbolaget Airsonett med målet att hitta nya geografiska marknader. I en intervju med Di berättar han varför det blivit lättare att hitta bra onoterade investeringscase just nu – och varför han tror att vi står inför flera år av kräftgång på börsen.

Christer Fåhraeus.
Christer Fåhraeus.Foto:Emil Malmborg
Airsonetts ventilator för astmapatienter skapar en zon av ren luft.
Airsonetts ventilator för astmapatienter skapar en zon av ren luft.

Christer Fåhraeus är känd som grundare till Cellavision och som vd för spotlightlistade EQL Pharma men även för att ha fört bolag som Anoto, Precise Biometrics och Respiratorius till noterade miljöer. Han investerar bland annat genom venture capital-fonden Fåhraeus Startup & Growth Fund som nu går in med 16 miljoner kronor i Airsonett vars produkter används till behandling av patienter med allergisk svår astma och eksem. Som ny storägare i bolaget går Christer Fåhraeus in i styrelsen och ser framför sig uppgiften att få fart på bolagets expansionsplaner.

På måndagen rapporterades också att han sålt aktier i Cellavision för 106 miljoner kronor.

Airsonetts huvudprodukt heter Air4 och är en slags ventilator som skapar en zon av ren luft runt en sovande persons ansikte. Patienter med allergisk svår astma och eksem får genom att andas renad luft på natten bättre motståndskraft mot allergener resten av dygnet.

”Det är en kliniskt bevisad och biverkningsfri metod som går att addera till alla befintliga astmabehandlingar. Bolaget växer men står samtidigt inför utmaningar för att kunna expandera geografiskt och nå nya marknader”, säger Christer Fåhraeus.

I Sverige finns behandlingen med i de nationella riktlinjerna för astmabehandling och ett knappt 1.000-tal patienter får Air4-behandling i dag. Men att sprida en medicinteknikprodukt som Air4 är inte bara avhängigt godkännande av själva metoden utan kräver bearbetning på varje marknad. Det kan röra sig både om att hitta och nå rätt nyckelpersoner eller organisationer till att genomföra lokala och regionala studier.

”I nuläget pågår en studie i England för eksem och sedan ska vi göra ytterligare en studie för svår astma. Den nya astmastudien görs för att vissa marknader behöver den innan de kan rekommendera och metoden, och det är dit man vill, blir en standardbehandling som omfattas av prissubvention (reimbursement, reds anm.) på fler marknader än Sverige”, säger Christer Fåhraeus.

Men expansion är inte bara tidskrävande utan även förenat med kostnader. En studie kostar 10-20 miljoner kronor.

”Vi är beredda att stoppa in mer pengar, men det blir en styrelsediskussion hur aggressivt expansionen ska drivas.”

Christer Fåhraeus äger för runt en miljard på Stockholmsbörsen men letar i dag nästan uteslutande sina investeringar i den onoterade miljön. Huvudinriktningen är life science och medicinteknik.

”Redan första halvåret 2021 skedde en sättning i life science som började med diskussioner i USA om vinstbegränsningar och den har sedan kraftigt förvärrats av börsnedgång, ränteuppgång och brist på riskvilligt kapital. Hade du frågat för 2 år sedan hade jag nog sagt att det är ganska dyrt där ute, men nu har det kommit lite mer självinsikt hos de flesta bolag. Det har funnits en otrolig fallhöjd i tidigare värderingar, framför allt utanför börsen.”

Samtidigt finns det ett stadigt flöde av idéer och innovationer i Sverige, som med stöd av lärarundantaget oftare än på andra håll i världen leder till nya bolag, resonerar investeraren.

Ser du en börsframtid för Airsonett?
”Nu vill vi växa bolaget och det tror jag de andra ägarna också vill, under ett antal år. Men det kan absolut vara ett alternativ i framtiden om bolaget växer så snabbt som vi tror. Men det ligger flera år fram i tiden i så fall.”

Vad har bolaget för tillväxtmål?
”Vi har vuxit ungefär 50 procent de senaste två åren och det vore trevligt att växa minst så snabbt även framöver.”

Vad har du för syn på börsen, tror du på en vändning?
”Jag tillhör de som är mindre optimistiska om en snabb uppstuds, tyvärr kommer nog börsen snarare att gå sidledes de närmaste 2-3 åren, om än med rejäla svängningar. Vi kan vänta oss fortsatt högre räntor och dyra obligationer flera år framöver och det kommer att bli dyrt för fastighetsbolagen och andra högbelånade att refinansiera sig. Både private equity-bolagen och fastighetsbolagen har nog köpt många objekt alldeles för dyrt givet de nya räntorna”, säger han och fortsätter:

”Företagen kommer investera mindre, och många olönsamma bolag, framför allt startups, kommer behöva varsla personal. Det kommer självklart att finnas bolag som går bra, framför allt de med höga marginaler och med god tillväxt, men börsen i sin helhet och bolag med låga marginaler kommer få det stentufft.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera