1515
Annons

Magdalena Andersson: ”Sverige försvaras bäst i Nato”

Regeringens Natobeslut i dag välkomnas av en bred riksdagsmajoritet.

Men inte av alla.

Generationer av svenskar påverkas utan att folket varit med i processen, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Anders Wiklund/TT

Regeringens beslut om att lämna in en Natoansökan väntas senare i dag, efter att riksdagsdebatten är slut.

”Det finns mycket i Sverige som är värt att försvara och Sverige försvaras bäst i Nato”, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Bakom den svenska Natoansökan står S, M, SD, C, L och KD. Partiledarna för de partierna beskriver det förestående beslutet som historiskt och nödvändigt.

”Äntligen kan även vi bli medlemmar i Nato”, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

Han pekade på att risken för att Ryssland ska försöka ta kontroll över Gotland nu minskar.

Kristersson betonade vikten av att Sverige nu når målet om en försvarsbudget på två procent av BNP redan 2025.

Natoförespråkarna uppgav att Natomedlemskapet inte bara stärker Sveriges försvar utan även Natos försvarsförmåga som helhet.

”Sverige tar med sig en betydande kapacitet som gynnar Nato som helhet”, säger statsminister Andersson.

Hon räknar därför med att alla Natoländer kommer att välkomna Sverige in i alliansen.

Andersson underströk också vikten av att Sverige, likt Danmark och Norge, tydligt deklarerar att vi inte vill ha kärnvapen eller permanenta Natobaser på svensk mark.

Något som bland Moderaterna och Centern ställer sig bakom.

”I utrikespolitiken kommer Sverige även i framtiden att vara en stark aktör”, säger statsministern.

Det innebär att Sverige ska arbeta för nedrustning även som Natomedlem.

Både Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson tog upp att ansökan om Natomedlemskap endast är startskottet. Beslutet måste följas upp med satsningar på det svenska totalförsvaret.

”Sverige behöver en kraftigt ökad försvarsbudget. Men vi behöver också se över stora delar av vårt lands beredskap”, säger Åkesson.

Centerledaren Annie Lööf betonade vikten av att Sverige håller samman även efter Natobeslutet, trots att många tycker att processen gått snabbt och att alla inte är för Natomedlemskap.

”Vi måste ha förståelse för de som tycker annorlunda. Det är nu extra viktigt att hantera åsiktsskillnader som inte bidrar till splittring”, säger Lööf.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar säger inte bara nej till Nato utan är kritisk till hur frågan hanterats.

”Det största beslutet genom tiderna har väljarna förvägrats ta ställning till”, säger hon.

V anser att Natobeslutet borde ha tagits efter valet i höst eller i en folkomröstning.

”Nu fattas beslut som påverkar generationer av svenskar utan att svenska folket varit med i processen”, säger Dadgostar.

Ett klokt beslut i en svår tid, säger KD-ledaren Ebba Busch, som också tackar Magdalena Andersson för arbetet att få med sig socialdemokraterna på Natobeslutet.

Hon framhåller att Nato är de små staternas försvarsallians.

Även Liberalernas talesperson Allan Widman välkomnade beslutet. Han ifrågasatte dock påståendet att svensk alliansfrihet tjänat Sverige väl historiskt.

”Ryssland vet att vi spelat under täcket med USA och Nato”, och de har vetat det länge, säger Widman.

Han hänvisade till tyska trupper som fick transportera trupper under Andra världskriget, att Sverige lämnade ut balter till Sovjetunionen och erkände annekteringen av de baltiska staterna.

”En svensk Natoansökan innebär att vi tar det sista steget in i den fria världen”, säger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund beklagade däremot beslutet.

”De negativa aspekterna av ett natomedlemskap överväger. Det bästa vore om vi själva i framtiden kan välja våra samarbetspartner, med demokratier och länder som delar våra värderingar”, säger han.

Han varnade för att ett Natomedlemskap försvårar arbetet för nedrustning av kärnvapen. Han ifrågasatte också att förändringen skett så snabbt utan en ordentlig debatt bland medborgarna.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?