Finansminister Magdalena Andersson (S) fick en trevlig start på fredagen när SCB släppte sina nationalräkenskaper för det andra kvartalet. Sveriges BNP steg 1,7 procent , jämfört med föregående kvartal. Jämfört med andra kvartalet 2016 steg BNP 4,0 procent.
”Svensk ekonomi är uppenbarligen urstark. Det här är väldigt starka siffror och visar på styrkan i svensk ekonomi. Det står helt klart ut om man gör en internationell jämförelse”, säger Magdalena Andersson till Di.
Siffrorna var klart starkare än förväntat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 1,0 procent jämfört med föregående kvartal och ha stigit 3,0 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Magdalena Andersson lyfter fram flera faktorer, bland annat hushållens konsumtion som steg med 1,1 procent jämfört med föregående kvartal.
”Hushållens konsumtion går starkt men också bygginvesteringarna. Det är bra, vi behöver bygga mycket nya bostäder och det är något som regeringen har jobbat hårt med sedan den dag vi klev in i regeringskansliet.”
I en intervju med Dagens industri den 7 juli varnade John Hassler, ekonomiprofessor och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, för att den svenska tillväxten per capita höll på att falla under EU-genomsnittet.
”Det här är en snabbprognos, det ska man veta om. Men om de här siffrorna står sig får nog John Hassler revidera sitt uttalande, som så många gånger förr”, säger Magdalena Andersson.
Hon ser också positivt på den ekonomiska utvecklingen på den europeiska kontinenten.
”Det är bra att EU-området börjar gå lite bättre efter många år med stora problem, vi ser positiva tillväxttal i euroområdet. Det är bra också för Sverige eftersom det är en väldigt viktig exportmarknad för svensk ekonomi.”
Både export och import ökade med 0,7 procent under årets andra kvartal, Konjunkturinstitutet hade däremot räknat med ännu starkare exportsiffror.
”Exporten var ju några år en väldigt stor del av tillväxten, den är inte riktigt lika bidragande den här gången. Sen får vi se lite närmare när de slutgiltiga siffrorna kommer”, säger Magdalena Andersson.
Är du orolig att de senaste dagarnas politiska turbulens kommer ha skadliga effekter på den svenska ekonomin?
”Jag önskar naturligtvis inte det. Där är det viktigt att Stefan Löfven har klivit fram och tagit ansvar. Han är tydlig med att han inte vill skapa politiskt kaos och cirkus i Sverige utan att han tar ansvar också i den här situationen. Där är det också tydligt att den ansvarsfulla ekonomiska politik som regeringen har drivit ligger fast.”
Produktionen i näringslivet steg med 2,2 procent. Även arbetsmarknadssiffrorna förbättrades, antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade med 0,6 procent. Antalet arbetade timmar ökade 0,8 procent.
”Det här är bra siffror, nu är det viktigt att vi använder den här styrkan i svensk ekonomi för att ta oss an de utmaningar vi står inför. Dels handlar det om att fler människor måste komma in i arbete, fler av de som står långt ifrån arbetsmarknaden men vi ser också stora behov i välfärden i takt med att vi blir fler, äldre och fler barn”, säger Magdalena Andersson.
Bild SCB:s tabell från pressmeddelande