Annons

Magdalena Andersson skeptisk till digitalskatt

Finansminister Magdalena Andersson (S) motsätter sig att beskatta digitala tjänster med en omsättningsskatt där försäljningen sker.

 

Det bör betyda att svenska spelbolag på Malta, AirBnB, Amazon och andra digitala bolag kan känna sig säkra att deras skattesituation i Sverige inte ändras.

 

"Har man en omsättningsskatt blir det de facto att flytta skatten dit konsumentmarknaden ligger", sade hon i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"För ett exportland som Sverige, som har en ganska liten befolkning men många stora företag, är det inte uppenbart i vårt intresse", fortsatte hon.

Det informella ekofinmötet ska på lördagen diskutera hur digitala tjänster ska kunna beskattas. Många EU-länder har upprörts av att Apple, Microsoft, Google och Facebook betalar lite eller ingen skatt alls i EU.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har med stöd av Tyskland, Italien och Spanien föreslagit en skatt på 2–5 procent av omsättningen.

"Sveriges linje är att bolagsskatten ska betalas där de har kontor", sade Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Att vinsterna hamnar i andra länder än konsumtionslandet gäller inte bara digitala tjänster.

"På samma sätt kan en fransman tycka att det är konstigt att vi säljer jättemycket Volvobilar där, men betalar ingen skatt i Frankrike utan i Sverige", sade finansministern.

På frågan om svenska spelbolag på Malta och AirBnB i Sverige kan känna sig säkra svarade hon:

"Det viktiga är att bolag betalar skatt någonstans".

Sedan är aggressiva skatteupplägg där bolag försöker undvika att betala skatt en annan sak. Likaså kan man föra en diskussion inom EU om mycket låg skatt, exempelvis på Malta.

Idén att beskatta företag med stor digital närvaro i ett land (virtuellt fast driftställe) möter samma problem för Sverige som omsättningsskatten.

Magdalena Andersson betonade att EU-arbetet bör samordnas globalt med OECD, som också arbetar med frågan.

"En omsättningsskatt skulle vara ett helt nytt sätt, en främmande fågel i det globala skattesystemet", sade hon.

Beträffande den svenska statsbudgeten ville hon inte avslöja några nya satsningar. Hon medgav att reformutrymmet ännu inte är helt intecknat. Flera stora reformer kommer att presenteras under dagarna fram till onsdagens budgetproposition, sade hon.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?