1515

Magdalena Andersson ska prata penningtvätt med finansministrar

BRYSSEL. Mot bakgrund av Swedbankskandalen ska finansminister Magdalena Andersson på måndagskvällen diskutera närmare samarbete om penningtvätt med nordisk-baltiska länder.

Det sade hon till journalister på väg in till eurogruppens möte på måndagen.

”Jag kommer att lyfta behovet av ett nära samarbete mellan finansinspektionerna i Europa, att vi i detta fallet kan samarbeta mellan den svenska och baltiska finansinspektinonerna”, sade hon.

Den nordisk-baltiska finansministermiddagen äger rum efter eurogruppens möte.

"Det är viktigt att ha en samsyn", sade hon.

Dessutom tror hon frågan kommer att väckas inom EU om ytterligare centralisering av tillsynen på europeisk nivå.

Centralisering har sina fördelar då det handlar om gränsöverskridande aktiviteter.

"Nackdelen är att nationella myndigheter ofta har en bra samverkan med andra nationella myndigheter, som åklagare, finanspolis, skatteverk och andra", sade Magdalena Andersson.

Hon håller fast vid sin syn att nationella tillsynsmyndigheter är bäst lämpade. Men diskussionen är ännu bara i inledningsfasen, sade hon.

Eurogruppens möte på måndagseftermiddagen diskuterade stödinstrument i en eurobudget. Tanken är att stöd till strukturreformer och investeringar ska tillgodose specifika behov hos euroländer och inte överlappa med befintliga EU-stöd.

”Det är viktigt att hålla fast vid det fokuset, att det finns en poäng med investeringarna för att man inte har flytande växelkurs”, sade Magdalena Andersson.

”Det är viktigt att det inte blir stöd till en massa saker som man tycker är trevligt och intressant i allmänhet”.

Bland delfrågorna kring nya stödinstrument fanns om även icke euroländer skulle kunna delta på frivillig basis, om stödet ska vara lån eller bidrag, och om mottagarlandet ska medfinansiera stödet, sade hon.

Magdalena Andersson sade också att hon i allmänhet är positiv till Nederländernas tankar på en harmoniserad EU-skatt på flygbränsle.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?