1515

Magdalena Andersson: Räkna med sänkt ränteavdrag

Bostadsköpare bör räkna med att ränteavdraget kommer att justeras, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

"Det är naturligtvis också viktigt att hushållen tar höjd för det när man tar viktiga beslut", säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Bild:Jesper Frisk

Det är fortsatta prislyft på bostadsmarknaden och de allt högre skuldsättningsnivåerna bland hushåll som har fått finansministern att skärpa tonläget i frågan.

Uttalandet görs sedan både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna inom loppet av några dagar deklarerat att man vill trappa ned ränteavdraget. I samband med budgetdebatten i riksdagen förra veckan framgick det att även Moderaterna, Liberalerna och Centerparitet vill gå denna väg, fast på villkor att det kopplas till bostads- och skattepolitiska reformer.

En sänkning av ränteavdraget från dagens 30 procent av räntekostnaden står inte högt upp på finansministerns önskelista, understryker Magdalena Andersson. Hon ser stora problem med att det inte bara påverkar nya låntagare utan även alla som redan har tagit stora lån där ränteavdraget har ingått i kalkylen.

"Men det är viktigt att vi får kontroll på hushållens skuldsättning och att den prisutveckling vi har sett dämpas", säger hon.

Hon tillägger att hon i första hand vill hantera riskerna på bostadsmarknaden med andra åtgärder, som ett skärpt amorteringskrav.

Det som är bra med amorteringskrav jämfört med att titta på ränteavdraget är att det påverkar nya lån, så att man känner till villkoren när man fattar besluten till skillnad från ränteavdragen som ju påverkar människor som redan har skuldsatt sig.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är betydligt skarpare i sin kritik av ränteavdraget och säger att det på sikt måste komma en utfasning.

Men i en sådan takt att hushållen klarar omställningen, säger han och tillägger att det skulle kunna kopplas till kompensationsåtgärder riktade till drabbade hushåll.

Något färdigt förslag om hur en sänkning av ränteavdraget skulle kunna genomföras finns inte på Finansdepartementet, enligt Per Bolund.

"Vi behöver ha tid för att diskutera igenom de här frågorna och göra en gedigen analys av vilka konsekvenser det i så fall skulle få."

Han påminner om att frågan om sänkt ränteavdrag var uppe i de bostadspolitiska samtalen över blockgränsen som strandade sommaren 2016.

"Om det finns ett intresse här från oppositionspartierna är det klart att vi är beredda att samtala", säger Per Bolund.

Öppningen till diskussioner om ränteavdraget kommer samtidigt som Finansinspektionens förslag om ett skuldkvotstak — en skärpning av amorteringskravet för hushåll med lån som är stora i förhållande till inkomsterna — har fått hård kritik från många remissinstanser.

Finansinspektionens slutliga förslag, där remisskritiken ska vägas in, har ännu inte kommit in till regeringen.

"Det är först när vi får ett färdigt förslag på regeringens bord som vi kan ta ställning till om det kan vara motiverat", säger Per Bolund.

Vänsterpartiet har sedan flera år argumenterat för ett sänkt ränteavdrag.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?