Hoppa till innehållet

Annons

Magdalena Andersson: Osäker period efter Natoansökan

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill inte ha en folkomröstning om Nato. Hon spår att perioden fram till att Sverige är en osäkerhetsperiod som kräver ”en ordentlig förberedelse.”

Foto:Paul Wennerholm/TT

På torsdagen förde Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar fram kravet på en folkomröstning om Nato. Statsminister Magdalena Andersson underkänner idén. 

”Det är en fråga som jag inte tycker lämpar sig för en folkomröstning”, säger hon och pekar på att mycket fakta är sekretessbelagd. 

På kongressen i höstas stängde Socialdemokraterna dörren till Nato. Nu framstår en snar Natoansökan som en allt mer sannolik utgång. 

”Att stå stilla efter den 24 februari , att inte ändra den säkerhetspolitiska linjen är ett val. Att ändra den säkerhetspolitiska linjen är också ett val, så får vi se var den här processen landar”, säger Magdalena Andersson. 

”Självklart måste ett parti och en regering, när kartan ritas om, förhålla sig till det här nya världsläget”, säger hon vidare. 

Frågor om vilken typ av säkerhetsgarantier Sverige har eller försöker skaffa sig besvaras inte av statsministern, men en ansökan kräver förberedelser betonar hon. 

”Är det så att Sverige skickar in en medlemskapsansökan så är det klart att perioden innan den har ratificerats av 30 andra parlament är en osäkerhetsperiod. Då behöver man naturligtvis ha en ordentlig förberedelse för hur man ska hantera den tiden”, säger hon. 

Socialdemokraterna i Finland kommer att fatta sitt Natobeslut den 14 maj. Från den svenska grenen är beskeden vagare, men det finns ett inplanerat partistyrelsemöte tio dagar senare. 

”Jag ser ingen anledning att dra detta i långbänk”, säger Magdalena Andersson. 

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera