1515

Magdalena Andersson: "Nytt läge i svensk ekonomi"

Regeringen öser pengar över stora grupper, inte minst pensionärer och sjuka i en historiskt tilltagen budget. ”Svensk ekonomi är i ett helt nytt läge”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Bild:Jesper Frisk

Nominellt är budgeten på 40 miljarder kronor nästa år den största någonsin, enligt källor på finansdepartementet. Realt får man gå tillbaka till 1990-talet för att hitta en budget av motsvarande storlek. Men vid en presskonferensen i Rosenbad på onsdagen avfärdar Magdalena Andersson de kritiker som menar att den är allt för expansiv med att statsskulden nu når sin lägsta nivå sedan 1977.

”Den borgerliga underskottsekonomin är ett minne blott”, säger hon om överskottet som växer till 78 miljarder 2020, enligt prognosen.  

”Vi har inte lånat en enda krona till att finansiera flyktingkrisen”, säger hon vidare.

För första gången kommer regeringen att under dagen publicera listor på hur budgeten påverkar olika regioner. Alla delar av landet kommer att hamna på plus, lovar Andersson.

”Styrkan i svensk ekonomi ska komma alla till del och märkas i hela landet samtidigt som vi betalar av på statsskulden”, säger Magdalena Andersson som pekar på att det är lika mycket pengar som läggs på ofinansierade reformer som går till att förstärka budgetsaldot.

Sveriges ekonomi saknar emellertid inte risker, enligt ministern.

”De höga bostadspriserna och hushållens höga skuldsättning utgör en risk i Sverige, men vi ser också att den tilltagande arbetskraftsbristen kan vara hämmande för näringslivets fortsatta expansion”, säger hon.

På onsdagsmorgonen stod det klart att regeringen uppfyller sitt vallöfte om att höja barnbidraget, som legat på samma nivå sedan 2006. Höjningen blir 200 kronor i månaden motsvarande 4,5 miljarder kronor för 2018. Bidragsdelen i studiebidraget höjs också.

”Flera centrala delar av den svenska modellen ökar inte automatiskt när Sverige växer”, säger Andersson som emellertid valde att inte höja a-kassan. 

Stora delar av budgeten når precis som på allianstiden breda grupper över skattsedeln. Där är det slut på likheterna, för denna gång är framförallt pensionärer och alla långtidssjuka som får mer kvar efter skatt.

Totalt skjuter regeringen till 37 miljarder till välfärden 2018 som växer till 50 miljarder 2020 om man summerar alla budgetar som lagts hittills. Mest går till skolan (11 miljarder) följt av kommunerna, som får 10 miljarder. Men denna gång blir det stora tillskott även till vården på hela 5,5 miljarder kronor.

”Att inte göra något åt växande klyftor är farligt. Det innebär också att strukturreformer med syfte att öka klyftorna långsiktigt kan skada ekonomin”, säger Magdalena Andersson.

En viktig orsak till att arbetslösheten sjunker under 6 procent nästa år är det omfattande kunskapslyftet med 79 000 utbildningsplatser 2018. Att skapa alla dessa platser är ”en utmaning”, medger Andersson.

”Vår bedömning är att detta är möjligt men det kräver att vi arbetar aktivt med kommunerna”, säger hon.

Avståndet till det land som har EU:s lägsta arbetslöshet är fortsatt stort och Sverige har tappat fler platser. Frågan om regeringen kommer att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, besvaras med en förhoppning.

”Det är det som är vägledande för regeringens arbete. Vi kommer att arbeta oförtrutet för att nå målet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?