ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2017

Magdalena Andersson lovar 20 miljarder

  • Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jesper Frisk

Socialdemokraterna levererar ett nytt välfärdslöfte och lovar nu att höja anslagen till landets kommuner och landsting med minst 20 miljarder under nästa mandatperiod.

Enligt finansminister Magdalena Andersson står Sverige inför betydande demografiska utmaningar med fler barn och fler äldre och behovet av nya investeringar är stort.

Enbart till 2025 väntas 300.000 fler barn och lika många äldre över 70 år. Löftet från Socialdemokraterna är därför att öka de årliga statsbidragen till kommunsektorn med minst 20 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

”Vi kommer när vi går till val ha med oss ett tydligt löfte om att vi vill kunna fortsätta värna kvaliteten i välfärden utan att det ska leda till omfattande kommunalskattehöjningar”, säger Magdalena Andersson.

Regeringen sköt inför årets budget till 10 miljarder kronor till landets kommuner och landsting och inför nästa år har man lovat ett tillskott på ytterligare 5 miljarder.

Men förstärkningen på 20 miljarder under nästa mandatperiod räcker endast till att upprätthålla dagens kvalitetsnivå i välfärden, visar regeringens beräkningar.

”Vi hoppas naturligtvis att den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara god så att kan komma med ytterligare satsningar på kommuner och landsting”, säger Magdalena Andersson.

Så sent som för en vecka sedan presenterade finansministern en ny prognos över den svenska ekonomin som pekar på kraftigt stigande överskott i de offentliga finanserna.

Totalt handlar det om en uppskrivning med 85 miljarder kronor till 2020, jämfört med prognosen i regeringens vårbudget.

”Det gör att vi nu kan genomföra välfärdssatsningar samtidigt som vi har en ansvarsfull finansiering för det”, säger Magdalena Andersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer