ANNONS:
Till Di.se

Magdalena Andersson: Låsta positioner om djupare bankunion

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Positionerna är låsta i eurogruppen om hur riskreducering i Europas banksektor ska gå till, och om en reducering måste föregå riskdelning.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

Hon deltog i det utvidgade eurogruppsmötet på måndagskvällen, som diskuterade en fördjupning av bankunionen.

"Det är ganska låsta positioner. En del tycker att det är viktigt att börja reducera riskerna mer innan man börjar dela på riskerna. Andra tycker att det är dags att börja dela på riskerna nu", sade hon.

Risker att reducera är främst den stora andelen dåliga lån i vissa sydliga länder. En annan fråga är om alla euroländers statsobligationer även i fortsättningen ska värderas till noll risk.

EU-kommissionen ska utveckla metoder att mäta risk.

På ekofinmötet väntade sig Magdalena Andersson att bli nedröstad när det gäller att ge ansvarsfrihet åt kommissionen för 2016 års budget.

Även om felprocenten har sjunkit till 3,1 procent från 3,8 procent 2015 röstar Sverige åter emot ansvarsfrihet. Det är bra att felprocenten har sjunkit, men den är fortfarande för hög, sade hon.

Felen i budgetens utgifter beror till absolut största del på fel tillämpning av EU:s regler och inte på grund av fusk.

Beträffande EU:s långtidsbudget från 2021 och framåt upprepade Magdalena Andersson Sveriges ståndpunkt att när Storbritannien lämnar EU måste budgeten krympa med motsvarande del.

Budgettaket bör förbli på 1 procent av BNI, sade hon.

Det skiljer Sverige från andra budgethökar, som Tyskland och Finland, som har öppnat för att betala mer till EU-budgeten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies