Annons

Magdalena Andersson: Låsta positioner om djupare bankunion

Positionerna är låsta i eurogruppen om hur riskreducering i Europas banksektor ska gå till, och om en reducering måste föregå riskdelning.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

Bild:Jonas Ekströmer/TT

Hon deltog i det utvidgade eurogruppsmötet på måndagskvällen, som diskuterade en fördjupning av bankunionen.

"Det är ganska låsta positioner. En del tycker att det är viktigt att börja reducera riskerna mer innan man börjar dela på riskerna. Andra tycker att det är dags att börja dela på riskerna nu", sade hon.

Risker att reducera är främst den stora andelen dåliga lån i vissa sydliga länder. En annan fråga är om alla euroländers statsobligationer även i fortsättningen ska värderas till noll risk.

EU-kommissionen ska utveckla metoder att mäta risk.

På ekofinmötet väntade sig Magdalena Andersson att bli nedröstad när det gäller att ge ansvarsfrihet åt kommissionen för 2016 års budget.

Även om felprocenten har sjunkit till 3,1 procent från 3,8 procent 2015 röstar Sverige åter emot ansvarsfrihet. Det är bra att felprocenten har sjunkit, men den är fortfarande för hög, sade hon.

Felen i budgetens utgifter beror till absolut största del på fel tillämpning av EU:s regler och inte på grund av fusk.

Beträffande EU:s långtidsbudget från 2021 och framåt upprepade Magdalena Andersson Sveriges ståndpunkt att när Storbritannien lämnar EU måste budgeten krympa med motsvarande del.

Budgettaket bör förbli på 1 procent av BNI, sade hon.

Det skiljer Sverige från andra budgethökar, som Tyskland och Finland, som har öppnat för att betala mer till EU-budgeten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Staples Solutions ABAnnons

Staples ska halvera sina kunders klimatavtryck - det kan vara så enkelt att det börjar med en penna

Hållbara arbetsplatser blir ännu viktigare efter Covid-19. Den nya standarden för kontor efter COVID-19 Hur kommer våra arbetsplatser att se ut när ekonomin återhämtar sig efter Covid-19? Blir det större fokus på klimat och hållbarhet, eller mindre? 

– Intresset för klimat, miljö och hållbarhet kommer sannolikt att öka. Under krisen har många fått tillfälle att fundera över sin arbetssituation och hur arbetsplatsen kan utvecklas, och jag tror att det kommer att skynda på förändringen. Vår kanske viktigaste uppgift framgent är att hjälpa våra kunder att skapa bästa möjliga förutsättningar att ställa om till ett hållbart arbetsliv, säger Patrik Schedvin, vd på Staples Solutions. 

På vilket sätt kan Staples bidra till omställningen? 

– Det handlar om allt från utformning, inredning och utrustning av arbetsplatsens olika delar till att klimatoptimera transporter och förpackningar och erbjuda produkter med mindre miljöpåverkan. Vi vill hela tiden göra det enklare för våra kunder att göra genomtänkta och mer hållbara val, säger Patrik Schedvin. 

Halverad klimatpåverkan på fem år 

Under de kommande fem åren ska Staples, tillsammans med sina kunder, halvera klimatavtrycket för allt som köps hos Staples. Fokus ligger på transportförbättringar, cirkulära lösningar och att reducera produkternas klimatpåverkan. Redan nu finns fler än 4 200 artiklar i företagets Easy on the Planet-sortiment från utvalda ansvarsfulla leverantörer. 

Samtidigt fortsätter Staples att minska klimatpåverkan från den egna verksamheten och att utveckla sitt eget Hållbarhet.

– Vi var först i vår bransch med både ISO 14001 och ISO 26000 så vi har en bra och etablerad grund att stå på. För att fortsätta leda utvecklingen satsar vi också stora resurser på att öka våra medarbetares kompetens inom miljö och hållbarhet. Nu vill vi få med både kunder och samarbetspartners på resan, och den är utan slut, säger Patrik Schedvin. 

Kort om Staples

Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

 

Mer från Staples Solutions AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples Solutions AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?