1515

Magdalena Andersson: ”Inget utrymme för reformer”

Regeringen missar överskottsmålet med en dryg tiondel. Orsaken, enligt finansminister Magdalena Andersson, är stora skattesänkningar i M- och KD-budgeten. 

”Utrymmet för ofinansierade reformer för 2019 är i det närmaste obefintligt”, säger hon. 

Foto:Joey Abrait

Svensk ekonomi väntas växa med 1,6 procent 2019, en minskning med en halv procentenhet sedan höstens prognos. Tillväxten väntas ligga kvar på samma nivå också 2020 och 2021. Minskad offentlig konsumtion och ett minskat byggande är några orsaker till avmattningen. 

Regeringen når inte överskottsmålet på 0,33 procent av potentiell BNP 2019, enligt prognosen utan landar på 0,2 procent. Orsaken är M- och KD-budgetens 20 miljarder i skattesänkningar, enligt Andersson, som gör kvarvarande utrymme för 2019 ”mycket begränsat.”

”Den budgeten har fått stora avtryck på de offentliga finanserna under hela mandatperioden”, säger hon. 

Utgiftsreformerna i vårens budget, som presenteras om en dryg vecka blir fullt finansierade, enligt finansministern. Några av dem är kända, som sänkta arbetsgivaravgifter för unga och mer pengar till kriminalvården. 

”Vi kommer att vilja göra en del saker som beror på att vi har en ny regering. Det kommer att finansieras krona för krona”, säger Andersson och flaggar för att det kan bli fråga om att riva upp politik från M- och KD-budgeten.  

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström håller med att M- och KD-budgetens jobbskatteavdrag begränsar handlingsutrymmet, men anser att det är en bra reform.  

Vid ett SNS-seminarium gjorde KI-chefen Urban Hansson Brusewitz en grov uppskattning av kostnaden för januariavtalets 73 politiska förslag till 100 miljarder plus minus 25 miljarder. ESV-chefen Clas Ohlson kom vid samma seminarium med andra antaganden fram till 50 miljarder. 

Om de båda myndigheterna ligger rätt i sina bedömningar går inte att säga, enligt Magdalena Andersson, då många av förhandlingarna ligger framför partierna. 

”Många av åtgärderna är skalbara, så de besluten är inte fattade ännu”, säger Magdalena Andersson och pekar på att januariavtalet på sikt kan komma att kräva ofinansierade reformer. 

Inte heller Emil Källström vill sätta en siffra på vad de 73 reformerna kostar. 

Arbetslösheten biter sig fast på 6,3 procent i år och växer sedan upp emot 6,5 procent till 2022, enligt Magdalena Andersson som ser flera styrketecken på arbetsmarknaden: 

”Det är fler som söker sig ut ut på arbetsmarknaden och det är fler som får jobb”, säger hon. 

Problemen med personalbrist är samtidigt fortsatt ”väldigt väldigt” stora, påpekar Andersson. 

”Vi har uppenbart behov av arbetskraft i Sverige”, säger hon. 

Nedåtriskerna i världsekonomin är större än chanserna för positiva överraskningar. Ett av orosmolnen är risken för en hård Brexit, som skulle påverka många svenska företag. 

”Här är tiden väldigt knapp”, säger hon. 

Andersson pekar även på en svagare global tillväxt både i USA och Kina. Också världshandeln mattas av. 

”Om man inte når ett avtal riskerar man en eskalering av den här konflikten”, säger hon om den pågående handelskonflikten.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?