1515
Annons

Magdalena Andersson: Global bolagsskatt skulle inte ha några större effekter på Sverige

Den väntade uppgörelsen i OECD om internationell företagsbeskattning kommer inte att ha någon större effekt på Sverige och svenska företag.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Carl-Olof Zimmerman/TT

Det sade finansminister Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt på lördagen.

EU:s finansministrar diskuterade företagsbeskattning då de möttes i slovenska Brdo.

Över 130 länder i världen försöker enas till ett OECD-möte den 8 oktober.

EU-länderna har tidigare varit djupt oeniga. Numera är lågskattelandet Irland en av få motståndare i EU.

Sverige har svängt efter att förut kraftigt ha motsatt sig tidigare förslag.

”Det som har skissats på hittills skulle inte ha några större effekter på Sverige och svenska bolag. Det är väldigt skilt från de diskussioner som var i början av den här processen”, sade Magdalena Andersson.

Koncerner med en global omsättning på över 20 miljarder euro ska även beskattas i konsumtionslandet om vinstmarginalen överstiger 10 procent. (Denna del kallas pelare 1 i förslaget.)

Det är osäkert om svenska storföretag kommer att omfattas, bland annat på grund av att vinstmarginaler varierar över tid, sade finansministern.

Skattesatsen på vinsten som överstiger 10 procents marginal är hittills bara bestämd till spannet 20-30 procent.

Magdalena Andersson ville inte ange om Sverige föredrar någon nivå, exempelvis nära den svenska bolagsskatten.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sade vid en presskonferens att han föredrar 25 procents skatt.

Sverige har länge motsatt sig att beskattningsprincipen ändras, så att skatt tas ut i konsumtionslandet, inte hemlandet.

”Det finns goda argument för att man ska ha beskattning i det landet där värde skapas, där man har innovation och utveckling”, sade Magdalena Andersson på lördagen.

Skatt i konsumtionslandet skulle också särskilt drabba exportländer som Sverige.

Däremot vill gärna större EU-länder att bolagsbeskattning i EU övergår mer till konsumtionsskatt i allmänhet.

Men Magdalena Andersson säger nej till en sådan utökning av konsumtionsskatt utöver det Sverige nu kan gå med på i OECD-avtalet.

Den andra delen av OECD-uppgörelsen, en global minimiskatt på 15 procent, stödjer Sverige mer helhjärtat. (Den delen kallas pelare 2.)

Bruno Le Maire sade att skattereglerna måste införas snabbt. Efter en överenskommelse i oktober hoppas han att det juridiska ramverket definieras 2022 så att reglerna kan införas 2023.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade att en uppgörelse skulle stoppa kapplöpningen mot allt lägre bolagsskatt i världen. Därmed skulle man undvika omfattande skatteplanering via skatteparadis.

Vikande siffror i fjällen – men bolagen fortsätter satsa: ”Jag är inte orolig”

Efter två års besöksrekord i svenska fjällen kommer nu rapporter om att trenden avtar. Men turistnäringen har stark framtidstro och fortsätter storsatsa på sommarsäsongen.

”Det har verkligen varit korken ur flaskan de senaste åren”, säger Anna Hansson, vd för destination Vemdalen.

Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.
Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.Foto:Victoria Forsberg/Destination Vemdalen, Fredrik Sandberg/TT, Jack Mikrut

Trots restriktioner slog besöksnäringen i fjällen rekord under pandemiåren. Fjolårets vintersäsong gick till historien som den bästa någonsin för svenska skidanläggningar, enligt Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO. Den förändrade spelplanen ledde även till satsningar på sommarsäsongen, som också nådde nya besöksrekord.

”Sommarturismen har verkligen exploderat hos oss. Nu har vi en bra säsong ända fram till slutet på september och det hade vi inte för fem år sedan”, säger Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen som bildades för 12 år sedan i syfte att stärka den tidigare svaga ”barmarkssäsongen”.

Det ökade intresset har satt fart på investeringarna. Idre Fjäll har till exempel nyligen byggt ett bad- och aktivitetsområde för sommargäster för omkring 30 miljoner, medan börsnoterade Skistar, som började med sommarkonceptet 2020, kommer ha satsat omkring 200 miljoner kronor på sådant som cykelleder, klätterparker och sommarskidåkning, till nästa sommar.

Men i år ser intresset för den svenska fjällvärlden ut att bli svalare. Enligt Svenska Turistföreningen har antalet besökare på både fjällstationerna och som bor i tält minskat med uppskattningsvis 20 till 25 procent. Även i Idre och Vemdalen märks en tydlig minskning jämfört med fjolåret.

”Det är väl en pandemieffekt, det finns mycket alternativ nu och dessutom har det varit en kall sommar”, säger Anna Hansson.

Både 2020 och 2021 var exceptionella år som kommer vara svåra att slå, tror hon. I stället hoppas branschen på att det här året ger prov på ett nytt men fortfarande högt normalläge som ligger över nivåerna före pandemin. Än så länge är framtidstron hög. På Idre fjäll görs nu den största investeringen i stiftelsens historia – en gondol för omkring 300 miljoner kronor som ska kunna användas både vinter- och sommartid.

”Jag är inte orolig, jag tror att aktivitetssemestern är här för att stanna”, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre fjäll.

Det finns också undantag som visar en uppgång. För Skistar har årets sommarsäsong inneburit ett nytt rekord, med 9 procents fler bokningar jämfört med fjolåret, enligt vd Stefan Sjöstrand. I augusti öppnar Skistar sin första sommarskidåkningsanläggning i Hammarbybacken i Stockholm, och besökarna har redan kunnat testa en så kallad ”Coaster” som åker på räls nedför berget. Ett koncept som Stefan Sjöstrand vill ta vidare till fjällen.

”Den här typen av aktiviteter får våra gäster att stanna längre och köpa veckopass ungefär som på vintern”, säger han.

Du är inte orolig över att svemestrandet avtar?
”Nej, jag skulle säga tvärt om. Vi är inne i en positiv spiral med friluftstrenden och en vilja att semestra på hemmaplan. Bokningsläget ser bra ut framöver och vi känner oss väldigt trygga i situationen just nu”, säger Stefan Sjöstrand.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera