Centerledaren Annie Lööf har beskrivit budgeten som ”klassisk liberal, borgerlig politik” och tar fasta på att skatten på jobb och företagande sänks med cirka 30 miljarder kronor.
Men Magdalena Andersson (S) ger en helt annan bild och lyfter istället fram satsningarna på kommunsektorn, i ungefär samma storleksordning.
Det handlar bland annat höjda statsbidrag, mer pengar till kollektivtrafiken, utökade resurser till vården och omsorgen, och en fortsatt höjd a-kassa de närmaste två åren.
Totalt innehåller budgeten reformer för 105 miljarder kronor nästa år, varav mycket är tillfälligt och finansieras genom lån.
Magdalena Andersson tar också fasta på hur skattesänkningarna är utformade, och slår fast att mest går till personer med låga inkomster.
”Det är en väldigt tydlig omfördelande effekt i den här budgeten. Så det är klart att ett socialdemokratiskt hjärta tar ett glädjeskutt när man ser en sådan fördelningsprofil”, säger hon.
Enligt finansdepartementets beräkningar så leder reformerna i budgeten till att tillväxten blir 2,3 procentenheter högre, än den annars skulle ha blivit. Detta samtidigt som arbetslösheten beräknas bli 1,3 procentenheter lägre.
”Det här motsvarar ungefär 75.000 fler jobb nästa år”, säger Magdalena Andersson.
Från oppositionen kommer samtidigt hård kritik mot budgeten, inte minst från Moderaterna.
”Jag ser en budget där man historiskt skuldsätter svenska folket utan att egentligen lösa de stora problem Sverige har med kriminalitet och hög arbetslöshet”, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.
Elisabeth Svantesson påpekar att Sverige hade en hög arbetslöshet redan före coronakrisen och de åtgärder som januaripartierna går fram med är otillräckliga, anser hon.
”Flera av partierna pratar om jobb, jobb, jobb och arbetslinjen. Men faktum är att flera av de förslag man nu lägger inte kommer att leda till fler jobb långsiktigt”, säger hon.
Hon anser också att regeringen gör för lite för att pressa tillbaka den grova brottsligheten.
”För mig är det helt obegripligt att man kan lägga en budget med 105 miljarder i satsningar, men ändå inte skjuta till nya pengar och satsningar på polisen eller Åklagarmyndigheten”, säger Elisabeth Svantesson.
Även Sverigedemokraterna är kritiska till budgeten och hade bland annat velat se större satsningar på kriminalvården.
Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, är även kritisk till hur skattesänkningarna är utformade.
Det gäller inte minst den tillfälliga skattesänkningen på arbetsinkomster, på totalt 10 miljarder de närmaste två åren, som inte omfattar pensionärer.
”Det rimliga hade varit att låta pensionärerna omfattas av den också, så att vi får bort den här skatteklyftan. Pension är uppskjuten lön och då ska det vara samma beskattning”, säger han.
Oscar Sjöstedt saknar också en tydlig riktning i budgeten.
”Det är lite som Kalle Ankas campingsemester på julafton, när de undrar vem det är som kör. Det spretar åt alla håll”, säger han.