Annons

Magdalena Andersson: ”Det här är sossepolitik när den är som bäst”

Finansminister Magdalena Andersson är nöjd med sin budget och anser att Socialdemokraterna fått ett tungt genomslag i förhandlingarna. 

”Det här är faktiskt sossepolitik när det är som allra bäst”, säger hon. 

Men kritiken från oppositionen är hård.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Joey Abrait

Centerledaren Annie Lööf har beskrivit budgeten som ”klassisk liberal, borgerlig politik” och tar fasta på att skatten på jobb och företagande sänks med cirka 30 miljarder kronor.

Men Magdalena Andersson (S) ger en helt annan bild och lyfter istället fram satsningarna på kommunsektorn, i ungefär samma storleksordning.

Det handlar bland annat höjda statsbidrag, mer pengar till kollektivtrafiken, utökade resurser till vården och omsorgen, och en fortsatt höjd a-kassa de närmaste två åren.

Totalt innehåller budgeten reformer för 105 miljarder kronor nästa år, varav mycket är tillfälligt och finansieras genom lån.

Magdalena Andersson tar också fasta på hur skattesänkningarna är utformade, och slår fast att mest går till personer med låga inkomster.

”Det är en väldigt tydlig omfördelande effekt i den här budgeten. Så det är klart att ett socialdemokratiskt hjärta tar ett glädjeskutt när man ser en sådan fördelningsprofil”, säger hon.

Enligt finansdepartementets beräkningar så leder reformerna i budgeten till att tillväxten blir 2,3 procentenheter högre, än den annars skulle ha blivit. Detta samtidigt som arbetslösheten beräknas bli 1,3 procentenheter lägre.

”Det här motsvarar ungefär 75.000 fler jobb nästa år”, säger Magdalena Andersson.

Från oppositionen kommer samtidigt hård kritik mot budgeten, inte minst från Moderaterna.

”Jag ser en budget där man historiskt skuldsätter svenska folket utan att egentligen lösa de stora problem Sverige har med kriminalitet och hög arbetslöshet”, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Elisabeth Svantesson påpekar att Sverige hade en hög arbetslöshet redan före coronakrisen och de åtgärder som januaripartierna går fram med är otillräckliga, anser hon.  

”Flera av partierna pratar om jobb, jobb, jobb och arbetslinjen. Men faktum är att flera av de förslag man nu lägger inte kommer att leda till fler jobb långsiktigt”, säger hon.

Hon anser också att regeringen gör för lite för att pressa tillbaka den grova brottsligheten.

”För mig är det helt obegripligt att man kan lägga en budget med 105 miljarder i satsningar, men ändå inte skjuta till nya pengar och satsningar på polisen eller Åklagarmyndigheten”, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraterna är kritiska till budgeten och hade bland annat velat se större satsningar på kriminalvården.

Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, är även kritisk till hur skattesänkningarna är utformade.

Det gäller inte minst den tillfälliga skattesänkningen på arbetsinkomster, på totalt 10 miljarder de närmaste två åren, som inte omfattar pensionärer.

”Det rimliga hade varit att låta pensionärerna omfattas av den också, så att vi får bort den här skatteklyftan. Pension är uppskjuten lön och då ska det vara samma beskattning”, säger han.

Oscar Sjöstedt saknar också en tydlig riktning i budgeten.

”Det är lite som Kalle Ankas campingsemester på julafton, när de undrar vem det är som kör. Det spretar åt alla håll”, säger han.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?