1515
Annons

Magdalena Andersson: ”Det här är sossepolitik när den är som bäst”

Finansminister Magdalena Andersson är nöjd med sin budget och anser att Socialdemokraterna fått ett tungt genomslag i förhandlingarna. 

”Det här är faktiskt sossepolitik när det är som allra bäst”, säger hon. 

Men kritiken från oppositionen är hård.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Joey Abrait

Centerledaren Annie Lööf har beskrivit budgeten som ”klassisk liberal, borgerlig politik” och tar fasta på att skatten på jobb och företagande sänks med cirka 30 miljarder kronor.

Men Magdalena Andersson (S) ger en helt annan bild och lyfter istället fram satsningarna på kommunsektorn, i ungefär samma storleksordning.

Det handlar bland annat höjda statsbidrag, mer pengar till kollektivtrafiken, utökade resurser till vården och omsorgen, och en fortsatt höjd a-kassa de närmaste två åren.

Totalt innehåller budgeten reformer för 105 miljarder kronor nästa år, varav mycket är tillfälligt och finansieras genom lån.

Magdalena Andersson tar också fasta på hur skattesänkningarna är utformade, och slår fast att mest går till personer med låga inkomster.

”Det är en väldigt tydlig omfördelande effekt i den här budgeten. Så det är klart att ett socialdemokratiskt hjärta tar ett glädjeskutt när man ser en sådan fördelningsprofil”, säger hon.

Enligt finansdepartementets beräkningar så leder reformerna i budgeten till att tillväxten blir 2,3 procentenheter högre, än den annars skulle ha blivit. Detta samtidigt som arbetslösheten beräknas bli 1,3 procentenheter lägre.

”Det här motsvarar ungefär 75.000 fler jobb nästa år”, säger Magdalena Andersson.

Från oppositionen kommer samtidigt hård kritik mot budgeten, inte minst från Moderaterna.

”Jag ser en budget där man historiskt skuldsätter svenska folket utan att egentligen lösa de stora problem Sverige har med kriminalitet och hög arbetslöshet”, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Elisabeth Svantesson påpekar att Sverige hade en hög arbetslöshet redan före coronakrisen och de åtgärder som januaripartierna går fram med är otillräckliga, anser hon.  

”Flera av partierna pratar om jobb, jobb, jobb och arbetslinjen. Men faktum är att flera av de förslag man nu lägger inte kommer att leda till fler jobb långsiktigt”, säger hon.

Hon anser också att regeringen gör för lite för att pressa tillbaka den grova brottsligheten.

”För mig är det helt obegripligt att man kan lägga en budget med 105 miljarder i satsningar, men ändå inte skjuta till nya pengar och satsningar på polisen eller Åklagarmyndigheten”, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraterna är kritiska till budgeten och hade bland annat velat se större satsningar på kriminalvården.

Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, är även kritisk till hur skattesänkningarna är utformade.

Det gäller inte minst den tillfälliga skattesänkningen på arbetsinkomster, på totalt 10 miljarder de närmaste två åren, som inte omfattar pensionärer.

”Det rimliga hade varit att låta pensionärerna omfattas av den också, så att vi får bort den här skatteklyftan. Pension är uppskjuten lön och då ska det vara samma beskattning”, säger han.

Oscar Sjöstedt saknar också en tydlig riktning i budgeten.

”Det är lite som Kalle Ankas campingsemester på julafton, när de undrar vem det är som kör. Det spretar åt alla håll”, säger han.

 


Byggbranschen kräver höjt rotavdrag – ”moralen har försämrats”

I höstbudgeten aviserades ett höjt och förbättrat rutavdrag, men en återställare av rotavdraget fanns inte på agendan.

Bygg- och installationsbranschen är kritisk och varnar för fler svartjobb om rotavdraget inte höjs till 50 procent.

Av en intervjuundersökning med företagare inom bygg- och installationssektorn framgår att lågkonjunkturen redan har fått oönskade effekter. Fyra av tio företag har fått fler frågor om kvittolösa arbeten och nio av tio anser att ett återställt rotavdrag till 50 procent skulle minska svartarbeten i branschen.

”Ett återställt rotavdrag är avgörande för att motverka svartarbete, fusk och mygel i en konjunkturnedgång. Det är synd att regeringen inte tar den chansen”, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Mönstret är att svartarbete ökar under lågkonjunkturer. Men det handlar inte om att moralen hos medlemsföretag försämras enligt Ola Månsson.

”Det som försämrats är moralen hos konsumenter, som när incitament som rotavdrag inte finns väljer att anlita oseriösa aktörer på marknaden för att utföra svartjobb med syfte att hålla nere hushållets kostnader.”

Ola Månsson
Ola Månsson

Minskad sysselsättning i branschen är också bekymmersamt enligt Ola Månsson.

Räcker återställt rot för att hålla sysselsättningen uppe i branschen?
”Det ökar hushållens vilja att beställa och köpa tjänster, det är ett snabbt sätt att öka både företagande och sysselsättning”, säger han.

”Rotavdraget är ett av många incitament som behövs för att återstarta och stimulera ekonomin.”

Inom bygg- och installationsbranschen har många företag korttidspermitterat anställda, särskilt de företag som utför servicejobbet mot privatpersoner. Arbetslösheten har ökat en aning i branschen men ett växande problem är enligt Ola Månsson lärlingssystemet.

”Företag som har korttidspermitterat får inte nyanställa lärlingar, vilket är väldigt olycklig.”

Reglerna säger också att om ett företag har filialer över hela landet så betyder permitteringar i Norrland att avdelningar i södra Sverige inte får anställa lärlingar.

”Det här innebär att vi kan komma att förlora en hel årskull, kanske en generation, i branschen”, säger Ola Månsson.

I byggbranschen börjar nu stora projekt som rullat på under pandemin att bli klara, samtidigt som marknaden avvaktar med att dra igång nya satsningar eller skjuter på projektstarter. 

”Vår bedömning är att den tuffaste perioden återstår”, säger Ola Månsson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?