ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Paradisläckan

Magdalena Andersson: Det är helt oacceptabelt

En finansiell elit som smiter undan skatt och skor sig sliter isär samhället och lägger grund för växande populism. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter att den nya paradisläckan avslöjats.

”Det är helt oacceptabelt att vi ser en global finansiell elit som tycks vara beredd att lägga ned så mycket tid och kraft på att inte betala skatt”, säger Magdalena Andersson till Di.

Regeringen med finansministern i spetsen har lagt mycket energi på att täppa till möjligheten till skatteplanering och skatteflykt sedan maktövertagandet 2014, och en mängd avtal om informationsutbyte med olika länder har slutits.

Att det trots det nu återigen uppdagas att så väl svenska som internationella näringslivstoppar och politiker smiter undan skatt är mycket allvarligt, menar Magdalena Andersson.

”Det är farligt för våra samhällen eftersom det undergräver den tillit som samhällen bygger på. Och när tilliten undergrävs skapas också ett utrymme för mer extrema politiska krafter”, säger hon.

På vilket sätt gynnas extrema krafter av det här?
”I de länder som haft extrema och växande inkomstklyftor har det också skapats utrymme för extrema politiska krafter. Och det är krafter som i längden inte heller är bra för ekonomin.”

Att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling nu avslöjats med att ha ett bolag på Malta för att slippa betala skatt i Sverige, vill dock Magdalena Andersson inte kommentera.

”Jag kan inte kommentera ett enskilt skatteärende, utan det är naturligtvis ett ärende för våra myndigheter”, säger hon.

”Och vad det innebär för hans position i Svenskt Näringsliv kan naturligtvis bara Svenskt Näringsliv svara på.”

Leif Östling förklarar sitt agerande med att skatten är så hög och välfärden dålig. Hur ser du på det?
”Det är inte ovanligt att Svenskt Näringsliv tycker att skatterna är för höga. Det är en känd kritik de har. Men sjukvården och skolan blir inte bättre av att människor med väldigt höga inkomster undviker att betala skatt.”

Vad är allvarligast i allt det som nu uppdagas?
”Det är känslan som sprider sig av att det finns en global finansiell elit som inte betalar skatt som alla andra. Och i slutändan blir det andra som får betala mer. Vanliga småföretagare till exempel.”

Finansdepartementet ska nu gå igenom de nya uppgifterna som kommit fram för att se vilka ytterligare åtgärder som krävs, säger Magdalena Andersson.

”Vi har jobbat väldigt hårt med åtgärder mot skattefusk sedan vi kom till makten. Det krävs ett kontinuerligt arbete för att täppa till alla kryphål. Och det kräver också mycket internationellt samarbete, och där har världen verkligen steppat upp.”


Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies