Annons

Magdalena Andersson: ”De flinar inte på Wall Street längre”

Privatiseringar och avregleringar stod i skottgluggen när Magdalena Andersson höll sitt första linjetal som S-ledare på partikongressen i Göteborg.

”När finanskrisen kom blev det uppenbart för alla att den fria, avreglerade marknaden inte är lösningen, den är problemet”, sa Magdalena Andersson.

Foto:Cornelia Jönsson

På fredagsförmiddagen höll Magdalena Andersson sitt linjetal som ny partiordförande för Socialdemokraterna.

Liksom under talet på torsdagen, när hon valdes in, agiterade Magdalena Andersson mot marknadsliberala reformer.

”Samhällsintresset har fått stå tillbaka för vinstintresset”, sa hon.

Temat för talet var ”Framtiden har valt oss” och Magdalena Andersson pekade på de valsegrar i Europa som socialdemokrater skördat de senaste åren.

”Vinden blåser för oss socialdemokrater”, sa Magdalena Andersson.

Som en jämförelse tittade S-ledaren tillbaka på 1990-talet då hon arbetade med skuldsaneringen under Göran Persson.

”Jag minns de flinande bankirerna på Wall Street som jag träffade under 90-talets budgetsanering”, sa Magdalena Andersson.

”De sa att i längden var vår svenska välfärd dödsdömd. Att vår offentliga sektor stod i vägen för den fria marknad som är det enda som kan skapa tillväxt. Att samhället måste dra sig tillbaka”, fortsatte den nyvalda partiledaren.

Nu är det dock nya tider, enligt Magdalena Andersson.

”Men när finanskrisen kom blev det uppenbart för alla att den fria, avreglerade marknaden inte är lösningen. Den är problemet. Istället för ökat välstånd fick vi en vanvettig spekulationsekonomi. Och vart vände sig bankerna då? Till samhället. Till politiken”, sa Magdalena Andersson och tillade segervisst:

”De flinar inte längre på Wall Street.”

Magdalena Andersson tillät sig också att bli personlig. I en del av talet gick hon in på välfärden och tog då upp sin fars sjukdom i alzheimer.

”Då behöver man hjälp. Och det fick vi. En skicklig geriatriker, bromsmedicin och samtalsstöd. Dagaktivitet så mamma kunde jobba utan att oroa sig. Och så småningom fantastisk omsorg på ett demensboende. Den svenska välfärden fanns där och stöttade när vi var som allra mest sårbara”, sa Magdalena Andersson.

En och annan tår fälldes i den välfyllda kongressalen.

Men kampviljan fanns också på Svenska mässan i Göteborg och S-ledarens tal om jakt på vinsterna i välfärden drog stora applåder.

”Vi ska skjuta till de resurser som krävs, vi ska ha trygga medarbetare och vi ska stoppa vinstjakten i välfärden. Vi ska ta tillbaka kontrollen”, sa Magdalena Andersson med emfas.

På jobbtemat lyftes industrisatsningarna i norra Sverige som ett framgångsrecept för skapandet av nya arbetstillfällen.

”Vi ser nu upptakten på en grön industriell revolution i Sverige. Koldioxidfri stålproduktion. Batterifabriker. Eldrivna tunga lastbilar. Tiotusentals nya arbetstillfällen.”

Om S vinner valet 2022 lovar Magdalena Andersson utökade gröna krediter för investeringar.

”Jag vill se en kraftfull utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier de kommande åren. Jag talar inte om miljoner, jag talar inte om någon enstaka miljard. Jag talar om minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod”, sa hon.

S-ledaren lovade också en fördubblad takt i utbyggnaden av elnätet. Någon ny kärnkraft är det dock inte tal om.

”Den är långsam. Det tar årtionden att bygga nya kärnkraftverk. Väntar vi så länge hamnar de gröna investeringarna i andra länder.”

Lag och ordning och integration fick också utrymme i talet. Bland annat vill Magdalena Andersson skärpa kraven för ekonomiskt bidrag.

”Därför vill jag att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan”, sa Magdalena Andersson.

Efter talet var flera ombud särskilt glada över den kämparglöd som de tyckte sig höra i Magdalena Anderssons tal.

Malmöveteranen Ilmar Reepalu tyckte sig till och med höra ekon från Olof Palmes era som partiledare för S.

På ett seminarium anordnat av socialdemokratiska Tiden i september eftersökte Göran Persson en återkoppling till kulturlivet och han trånade efter lyrik i S-ledarens tal.

Och Magdalena Andersson belönade sin före detta chef med proletärförfattaren Svante Foersters ord:

”'Grey is beautiful' även i språket, ty det är på det grå språket som demokratins grundlag blivit formulerad: 'Votering är begärd och skall verkställas.' Och fråga oss sedan vad som är vackrare än ”du gamla du fria”. Svaret är grått.”

”Göran, visst är det vackert?”, frågade Magdalena Andersson sin företrädare på första raden, till applåder från partiet.

Innehåll från InfrontAnnons

Goda investeringsråd visar sig viktigare än någonsin

Det har länge funnits en debatt bland investerare om de relativa fördelarna med passiva kontra aktiva investeringar. Båda har sin plats. Passiva fonder tenderar att ge högre avkastning på uppåtgående och mindre volatila marknader, medan aktiva fondförvaltare i allmänhet kan uppnå bättre resultat på svagare marknader och där volatiliteten är högre.

Det är därför kanske inte förvånande att många passiva investerare under de senaste årens hausse på aktiemarknaden, när volatiliteten var låg och avkastningen på indexföljande fonder var hög, kunde slå sina aktiva motsvarigheter. 

Nu har dock marknadsförhållandena förändrats. Osäkerheten till följd av den ryska invasionen av Ukraina, särskilt kring energiförsörjningen i Europa, har tillsammans med konsekvenserna av den senaste covidpandemin lett till en ökad risk för en global recession. Centralbanker runt om i världen har höjt räntorna i ett försök att stävja den skenande inflationen. Makroekonomiska faktorer som dessa har lett till svagare aktie- och obligationsmarknader, vilket har resulterat i en betydande ökning av volatiliteten i alla tillgångsklasser. Många investerare, särskilt passiva investerare som inte är vana vid sådana volatila marknader, kämpar nu för att klara av det.

De nuvarande volatilitetsnivåerna, särskilt på aktiemarknaderna, är dock inte nya. Om man tittar på S&P 500-indexet är den senaste tidens höga marknadsvolatilitet faktiskt i linje med det historiska genomsnittet för de senaste 90 åren - det var den låga volatiliteten under senare år som var undantaget snarare än regeln. Så vad innebär detta för passiva investerare?

Nya tidens investeringar

Zlatko Vucetic, vd på Infront, menar att dagarna med enkla investeringar är över. 

– Investerare kan inte längre bara hoppa på indextåget, luta sig tillbaka och vänta på kursvinster. Nu när vi återigen upplever normala - det vill säga volatila - marknader, kommer många investerare att behöva anpassa sig och inta en mer aktiv hållning om de ska kunna undvika det värsta av nedgången och njuta av positiv avkastning, fortsätter han.

Att övergå från en passiv strategi till en mer aktiv strategi kräver förvisso en viss anpassning. För att kunna fatta lägliga och välinformerade investerings- och handelsbeslut är aktiva investeringsförvaltare i högre grad beroende av teknik. Snabba, tillförlitliga och intuitiva verktygslådor som kan sammanföra marknadsdata, portföljdata, nyheter och analyser från en mängd olika källor, till exempel. Eftersom det är viktigt att kunna agera när som helst och var som helst när man investerar aktivt på instabila marknader, behöver investerare dessutom ha tillgång till denna information på vilken enhet som helst, oavsett om det rör sig om en smartphone, surfplatta eller dator.

Det är här som Infront kan hjälpa till. 

– När finansmarknaderna är volatila är det viktigare än någonsin att ha rätt systemstöd. Professionella investerare behöver snabb och enkel tillgång till viktiga marknadsdata för att kunna fatta smarta investeringsbeslut. Infront levererar detta genom att tillhandahålla realtidsdata och analyser av hög kvalitet, så att investerare kan investera med framförhållning och skydda sitt kapital, avslutar Zlatko.

Läs mer här 

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera