ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Maersk bekräftar avknoppning i delårsrapport

  • Foto: Thomas Borberg

Det danska konglomeratbolaget Maersk spår intäkter om runt 40 miljarder dollar för helåret 2018. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

Bolaget räknar med att ebitda-resultatet hamnar inom intervallet 3,5-4,2 miljarder dollar för i år, vilket är en upprepning från förra veckans vinstvarning. Maersk och fraktbranschen generellt möter högre kostnader i år i och med ett stigande oljepris.

Omsättningen ökade med 24 procent i årstakt till 9,5 miljarder dollar eller xx miljarder kronor under det fjärde kvartalet. Samtliga segment rapporterade ökade intäkter.

Ebitda-resultatet sjönk dock i årstakt, 883 miljoner dollar jämfört med 1,1 miljarder dollar under motsvarande kvartal ifjol. Bakom det svagare resultatet ligger framför allt ökade kostnader för tankrar enligt rapporten.

Under torsdagen rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att Maersk planerar att särnotera drilling-verksamheten för att fokusera på transport. det bekräftas i kvartalsrapporten där Maersk siktar på en notering på Köpenhamnsbörsen nästa år.

Enligt Bloombergs uppgifter kom beslutet om en särnotering efter att tidigare bud på verksamheten ansetts vara för låga för att falla styrelsen i smaken. Enligt nyhetsbyråns uppgifter skulle verksamheten ha värderats till närmare 4 miljarder dollar i samtal som fördes med amerikanska Rowan Cos förra året.

Beskedet om särrnoteringen av drilling-verksamheten kommer efter att Maersk redan gjort flera affärer för att trimma ner verksamheten till årsskiftet. Under 2017 såldes oljeenheten och Maersk Tankers.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies