Maduro ställer upp för omval: "Jag är redo"

Venezuelas president Nicolás Maduro kommer att ställa upp i presidentvalet i slutet av april.

"Jag är redo, vi kommer att vinna stort", säger han.

Samtidigt som den svåra ekonomiska krisen fotsätter i Venezuela lanserar nu den starkt kritiserade presidenten Nicolás Maduro sin kampanj för att bli omvald för ännu en mandatperiod.

Maduro hade ett tydligt "anti-Trump"-budskap när han talade till anhängare tidigare i veckan.

"Donald Trump är inte chef i Venezuela!" sade han, när han talade timmar efter det att datumet för det kommande presidentvalet offentliggjorts.

USA:s vicepresident Mike Pence kallar Maduro för "diktator" på Twitter och skriver att valet är "odemokratiskt, okonstitutionellt och att omvärlden ställer sig emot det".

Oppositionen liksom en rad västländer betvivlar att valet kommer att vara fritt och misstänker att det kommer att präglas av omfattande valfusk.

Utländska sanktioner mot Maduros regering, inklusive ett amerikanskt förbud mot investerare att hantera Venezuelas skulder, har förvärrat situationen i landet.

Samtidigt som människor köar i timmar för att köpa den lilla mat som finns och nödvändligheter som tandkräm och toalettpapper, har presidentens popularitet sjunkigt kraftigt.

55-åringen, som var Hugo Chávez handplockade efterträdare, blir det styrande socialistpartiets enda kandidat i valet.

Maduro, en före detta fackföreningsaktivist och busschaufför, tog makten i april 2013 sedan president Chávez avlidit i sviterna av cancer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?