1515

Maduro röstar för "stor seger"

När vallokalerna öppnade i Venezuela i dag var president Nicolás Maduro snabbt på plats. Målet med dagens omröstning är att få till en ny författning — och den tänker presidenten använda till att komma åt politiska fiender.

"Högern har redan en väntande fängelsecell", sade han i ett tv-sänt tal inför valet.

"Alla kriminella kommer att fängslas för de brott de har begått", var Maduros budskap i tv-talet på lördagen lokal tid.

Det som väljs på söndagen är en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter, med rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoriteten i landets parlament, vägrar att delta.

Maduro väntar sig en "stor seger". Han säger att grundlagsförsamlingens första uppgift kommer att vara att helt göra om ämbetet för landets statsåklagare. Det är nu Luisa Ortega, en tidigare regeringsanhängare som vill behålla den nuvarande konstitutionen och menar att det är dumt att genomföra en stor reform av staten mitt under den allvarliga kris landet genomlever.

Det oljerika Venezuela var en gång Sydamerikas mest välmående nation men har kastats in i en socioekonomisk kris under Maduros fyra år vid makten, med skenande inflation, medicin- och livsmedelsbrist och kraftigt ökat mordtal.

Oppositionen pekar ut regimens politik som anledning till den djupa krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

Under de senaste fyra månaderna har demonstrationer ägt rum i stort sett dagligen. Över 110 människor har mist livet.

Även under lördagen skedde protester, men de var betydligt mindre än tidigare. Oppositionen säger att det ska genomföras en stor marsch under söndagen.

"En ny fas i kampen för demokrati inleds i morgon", säger parlamentets ordförande Julio Borges.

Enligt opinionsmätningar motsätter sig 70 procent av landets befolkning den nya grundlagsförsamlingen, och 80 procent tycker att Maduro gör ett dåligt jobb som president.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?