1515

Macrons parti vill ha S och L i samma partigrupp

De högernationalistiska krafterna i Europa innebär en enorm utmaning för demokratin i det kommande EU-valet, varnar franska En marches generalsekreterare Stanislas Guerini.

”Jag tror att det blir ett historiskt val”, säger han till TT.

Emmanuel Macrons parti vill samarbeta med Stefan Löfvens socialdemokrater i Europaparlamentet.
Emmanuel Macrons parti vill samarbeta med Stefan Löfvens socialdemokrater i Europaparlamentet.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Stanislas Guerini gästade Liberalernas riksmöte i Västerås i helgen. Dessförinnan träffade han Socialdemokraterna i Stockholm.

”En marche har aldrig varit på besök i Sverige, så det är ett misstag vi ville rätta till. Vi träffar flera partier med budskapet att vi måste nu samla människor som tror på Europa. Det har brustit under många år vad vi vill med EU”, säger han.

Mittenpartiet, som numera heter La république en marche, är starkt proeuropeiskt med målsättningen att förnya och blåsa liv i freds- och frihetsprojektet EU.

”Ta tillbaka kontrollen av Europa. Det är vad medborgarna efterfrågar”, säger Guerini.

Det unga partiet, som bildades så sent som 2016 och bar fram Emmanuel Macron till presidentposten året efter och erövrade egen majoritet i nationalförsamlingen, gör sitt första EU-val.

”Målet är 20 platser i parlamentet”, säger Guerini.

Väl därinne vill En marche skapa något nytt, precis som man gjorde i fransk politik, där man ritade om den politiska kartan. Det blir inte lika lätt i EU-parlamentet, men målsättningen är att skapa en helt ny partigrupp, som inkluderar fler än bara liberala partier.

”Vi vill starta med den liberala partigruppen men utöka den, vi tror att det är möjligt. Om vi inte gör det så kommer inte våra idéer styra i Europa, då lämnar vi till EPP och S&D att styra Europa och det är ju bara att se vad det har inneburit de senaste åren”, säger Guerini.

”Folk accepterar inte detta. Det är därför vi vill bygga en stark centergrupp i Europa”, säger han.

EPP är den största gruppen med konservativa och liberalkonservativa partier. Där ingår svenska M och KD. S&D är den näststörsta gruppen och består av framför allt socialdemokratiska partier. I den liberala gruppen, Alde, ingår C och L.

En ny centergrupp tror han också skulle kunna inkludera socialdemokratiska partier från vissa länder. En orsak till denna strävan är att ordet liberal inte är särskilt gångbart i Frankrike. En annan är att En marche fångat in många socialdemokrater.

Stanislas Guerini varnar för de högernationalistiska krafterna som enligt alla prognoser kommer att gå fram starkt i valet.

Här får han medhåll av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, som tecknade en mörk bild av situationen i Europa i sitt tal på riksmötet.

”Det är en väldigt oroväckande situation med de här starka nationalistiska partierna som gör framsteg. Dels sitter de i några av EU:s regeringar, dels är de starka i Frankrike, Holland, Sverige och på många andra ställen”, säger hon till TT.

”De går ut och öppet säger att de inte vill ha det här Europa, de vill ha ett Europa som inte bygger på den liberala demokratin”, säger hon.

Dagens Europaparlament kommer att se annorlunda ut efter valet, om dessa krafter går framåt, tror hon.

”Och parlamentet har så mycket makt i dag, så om det blir handlingsförlamat, kommer det att bli väldigt svårt att fatta beslut i EU.”

Men det finns också motkrafter, anser hon.

”En marche är absolut en sådan. Macron brinner för Europatanken. Man behöver ju inte hålla med om allt, men det är ju själva andan att vi kavlar upp ärmarna och gör det här tillsammans”, säger Cecilia Malmström.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?