1515

Macron på offensiven i brandtal

Var inte rädda för debatten, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett offensivt brandtal för hela kontinenten.

"Låt oss återskapa EU — för folket och med folket, lyder budet från Paris."

Bild:AP

I dryga 90 minuter lade 39-åringen ut orden inför en entusiastisk publik i det anrika Sorbonne-universitetet i Paris. Och till sist slog det nästan gnistor om presidentens engagemang när han manade EU:s alla övriga ledare att följa med på hans idéer.

"Ta ert ansvar, överallt! Ta risken! Tiden är inne! Det är vårt ansvar för våra ungdomar, överallt i Europa", brandtalade Macron.

Inte minst manade Macron till mod. För att komma bort från ett "svagt, långsamt och ineffektivt" EU vill han organisera debatter och diskussioner över hela EU för att reda ut vad medborgarna vill ha.

"Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratiskt Europa. Var inte rädda", sade Macron.

Under talet framkastades en lång rad förslag: 

Macron vill ha en verklig eurobudget för att kunna göra investeringar, byggd på gemensamma intäkter från miljö- och finansskatter.

Han vill se gemensamma snabbinsatsstyrkor, både militärt och för civilförsvaret.

Han vill ha gemensamma listor i valet till EU-parlamentet och lika villkor på arbetsmarknaden.

Macron är också inne på att EU inför en skatt på finansiella transaktioner. En sådan så kallad Tobinskatt skulle kunna finansiera bistånd till Afrika.

Han betonar enighet, men inte likformighet — samtidigt som han ändå vill genomföra exempelvis en företagsbeskattning som ser likadan ut överallt.

"Vi kan inte ha stödfonder som finansierar sänkta bolagsskatter", sade Macron, som heller inte utesluter att Storbritannien — trots brexit — kan komma att "återupptäcka sin plats i gemenskapen".

Talet i Paris applåderades omedelbart av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"Ett väldigt europeiskt tal från min vän Emmanuel Macron. Europa har behov av mod", skrev Juncker på Twitter.

Samtidigt återstår att se hur stort medhåll Macron får från övriga EU-ledare. Ett första test blir redan på torsdag då stats- och regeringscheferna sätter sig ned för en gemensam middag i Tallinn.

Långt ifrån alla lär vara förtjusta.

"Bara rökridåer och slagordspolitik för att maskera bristen på lösningar till EU:s utmaningar", fnös Ryszard Legutko, EU-parlamentsledamot för Polens konservativa regeringsparti Lag och rättvisa, i ett uttalande.

"Det är ett Europa ägnat åt den inre marknaden där Frankrike får överge sin industri, sin skola och sin politiska självständighet", skrev i sin tur den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon på Twitter.


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?