Annons

Macron på offensiven i brandtal

Var inte rädda för debatten, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett offensivt brandtal för hela kontinenten.

"Låt oss återskapa EU — för folket och med folket, lyder budet från Paris."

Bild:AP

I dryga 90 minuter lade 39-åringen ut orden inför en entusiastisk publik i det anrika Sorbonne-universitetet i Paris. Och till sist slog det nästan gnistor om presidentens engagemang när han manade EU:s alla övriga ledare att följa med på hans idéer.

"Ta ert ansvar, överallt! Ta risken! Tiden är inne! Det är vårt ansvar för våra ungdomar, överallt i Europa", brandtalade Macron.

Inte minst manade Macron till mod. För att komma bort från ett "svagt, långsamt och ineffektivt" EU vill han organisera debatter och diskussioner över hela EU för att reda ut vad medborgarna vill ha.

"Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratiskt Europa. Var inte rädda", sade Macron.

Under talet framkastades en lång rad förslag: 

Macron vill ha en verklig eurobudget för att kunna göra investeringar, byggd på gemensamma intäkter från miljö- och finansskatter.

Han vill se gemensamma snabbinsatsstyrkor, både militärt och för civilförsvaret.

Han vill ha gemensamma listor i valet till EU-parlamentet och lika villkor på arbetsmarknaden.

Macron är också inne på att EU inför en skatt på finansiella transaktioner. En sådan så kallad Tobinskatt skulle kunna finansiera bistånd till Afrika.

Han betonar enighet, men inte likformighet — samtidigt som han ändå vill genomföra exempelvis en företagsbeskattning som ser likadan ut överallt.

"Vi kan inte ha stödfonder som finansierar sänkta bolagsskatter", sade Macron, som heller inte utesluter att Storbritannien — trots brexit — kan komma att "återupptäcka sin plats i gemenskapen".

Talet i Paris applåderades omedelbart av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"Ett väldigt europeiskt tal från min vän Emmanuel Macron. Europa har behov av mod", skrev Juncker på Twitter.

Samtidigt återstår att se hur stort medhåll Macron får från övriga EU-ledare. Ett första test blir redan på torsdag då stats- och regeringscheferna sätter sig ned för en gemensam middag i Tallinn.

Långt ifrån alla lär vara förtjusta.

"Bara rökridåer och slagordspolitik för att maskera bristen på lösningar till EU:s utmaningar", fnös Ryszard Legutko, EU-parlamentsledamot för Polens konservativa regeringsparti Lag och rättvisa, i ett uttalande.

"Det är ett Europa ägnat åt den inre marknaden där Frankrike får överge sin industri, sin skola och sin politiska självständighet", skrev i sin tur den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon på Twitter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?