1515
Annons

Macron om kvällens toppmöte: Det måste bli två kvinnor

Bryssel puttrar av rykten inför EU-ledarnas toppmöte om toppjobb. Flitiga spekulationer pekar ut nederländske Frans Timmermans som ny bas för EU-kommissionen.

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto:Alastair Grant

EU:s arbetsförmedlare, ständige rådsordföranden Donald Tusk, gör nu ett nytt försök att samla de 28 stats- och regeringscheferna kring en paketlösning för en handfull toppjobb, som ska balansera politisk ideologi, geografi och kön.

Lyckas de inte under middagsmötet på söndagskvällen så har Tusk rensat kalendern för att hinna med ett frukostmöte på måndag.

Det är i elfte timmen. På tisdag sammanträder nämligen det nyvalda EU-parlamentet för första gången. Då väntar en första dag av interna möten och diskussioner innan valet av ny talman står överst på dagordningen under onsdagens första riktiga sittning.

Om parlamentet hinner utse sin talman först så begränsas EU-ledarnas alternativ för de andra toppjobben. Å andra sidan cirkulerar flitiga spekulationer i Bryssel om att åtminstone Tusk redan bestämt sig för ett förslag som skulle kunna lösa upp alla strider.

Framför allt via Twitter framförs en grundlinje: att Tusk kommer att föreslå att EU-kommissionens nuvarande förste viceordförande, nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, flyttas upp ett hack till ny kommissionsordföranden. Kristdemokratiskt konservative tysken Manfred Weber gissas bli ny talman i EU-parlamentet, medan Tusks egen roll som rådsordförande får övertas av någon ur den liberala partigruppen – exempelvis Belgiens premiärminister Charles Michel.

Därefter skulle posten som ny utrikeschef gå till någon från samma partigrupp som Weber, konservativa EPP. Bulgariska EU-kommissionären Mariya Gabriel är en kandidat som nämnts.

Några officiella bud om tillsättningarna finns dock inte ännu.

”Faktum är att ett antal EU-länder i Osaka (på helgens G20-möte) diskuterade de här frågorna, men det finns ingen konkret kompromiss”, hävdar exempelvis Nederländernas premiärminister Mark Rutte på väg in till mötet i Bryssel.

Kombinationen Weber-Timmermans-Michel och en utrikeschef från EPP skulle rent politiskt skapa balans mellan partigrupperna. Å andra sidan skulle i så fall återigen ingen av topposterna gå till en kvinna.

”Det är kanske inte så överraskande, med tanke på hur det ser ut bland stats- och regeringscheferna, men det är ändå ganska chockerande”, kommenterar Ska Keller, gruppledare för EU-parlamentets gröna, efter ett möte mellan gruppledarna och Donald Tusk.

Dessutom väntas de så kallade Visegradländerna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – skarpt kämpa emot Timmermans, med tanke på hans tuffa kritik mot regeringarna i främst Budapest och Warszawa.

Frankrikes president Emmanuel Macron nämner för sin del även franske Michel Barnier och danska Margrethe Vestager – tillsammans med Timmermans – som "kompetenta kandidater" när han anländer till toppmötet. Samtidigt betonar också han könsbalansen.

”Det är ett viktigt möte där vi måste besluta om Europas nya laguppställning. Och bland de fyra poster som toppmötet kan besluta om måste det finnas två kvinnor”, säger Macron i Bryssel.

”Jag tror att vi kommer att hitta en uppgörelse i kväll. Jag är optimist”, säger Macron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?