1515

Macron och Le Pen gör upp om makten i Frankrike

Ett historiskt franskt presidentval väntar sedan Emmanuel Macron och Marine Le Pen tar sig till finalomgången den 7 maj.
39-årige Macron får favoritstämpeln att bli landets yngste president — eller så blir Le Pen första kvinna på posten.

Emmanuel Macron och Marine Le Pen.
Emmanuel Macron och Marine Le Pen.Bild:TT

Slutresultatet i första omgången i det franska presidentvalet visar att vänsterliberale Macron fick 23,8 procent av rösterna mot nationalistiska Le Pens 21,5, enligt Reuters.

Söndagens resultat är ett stort nederlag för partierna som dominerat fransk politik i 60 år.

Konservativa Republikanernas kandidat François Fillon fick 19,9 procent och Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon 19,6 procent, medan Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon bara fick 6,3 procent av rösterna.

 

Inför jublande anhängare tackar Macron sina anhängare på valvakan i södra Paris. Det franska folket har uttryckt sin vilja, säger han.

"Det har beslutat att sätta mig först i den första omgången av det här valet. Det är en ära, säger han och tackar även sina motkandidater."

Den förre ekonomiministern fick alltså stöd av nästan 24 procent av väljarna — flest av alla, trots att hans vänsterliberala politiska rörelse inte ens existerade för ett år sedan.

"Det här är väldigt bra nyheter för Frankrike", sade Gabrielle och kompisen Corentin, som redan länge arbetat för Macron.

"Frankrike vill ha något nytt, något progressivt och som stöder Europa. Och vi har verkligen satsat på en positiv kampanj, inte mot någonting, utan för", sade Gabrielle.

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos kommer Emmanuel Macron att vinna presidentvalets andra omgång stort. Han spås få 62 procent av rösterna medan Le Pen får 38 procent. Han fick också snabbt stöd från såväl den franska regeringen som förlorarna till både höger och vänster.

"En tung förlust, en moralisk förlust för vänstern. Men nu måste vi göra allt vi kan för att besegra Nationella fronten", sade Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon.

"Jag har inte lyckats övertyga. Hindren på min väg var för många och för svåra", sade de konservativa Republikanernas kandidat Francois Fillon.

"Extremismen kan bara skapa olycka och splittring för Frankrike. Det finns inget annat val än att rösta mot extremhögern. Jag röstar för Emmanuel Macron", sade Fillon.

Men även hos Nationella fronten är glädjen stor. Marine Le Pen har redan länge sett fram emot ett möte med Macron.

"Det första steget för att ta fransmännen till Elyséepalatset (presidentpalatset) är taget. Ansvaret faller nu på mig för kulturen, för välståndet, för självständigheten. Det här är ett agerande av fransk stolthet", sade Le Pen på sin valvaka.

"Valet är nu en folkomröstning för eller emot globaliseringen", konstaterade i sin tur hennes kampanjledare David Rachline i tv-kanalen BFMTV.

Trots att alla opinionsmätningar hittills har tytt på att Macron kommer att besegra Le Pen enkelt den 7 maj så är ingenting givet. Marine Le Pen kommer sannolikt att attackera tufft ur en position som etablissemangskritiker och icke-elit.

"Kanske blir det inte en andra omgång, utan snarare en sorts folkomröstning: Vill ni ha EU och globaliseringen eller gränser och självständighet?" funderade politiske journalisten Christophe Barbier, intervjuad av belgiska tidningen Le Soir tidigare i veckan.

Inne på Emmanuel Macrons valvaka var ändå optimismen stor.

"För mig är det för utbildningens skull. Det är där man kan lösa alla de andra problemen", motiverade unge anhängaren Alexandre sitt stöd till den förre ekonomiministern.

"Och för EU. Tillsammans med Tyskland kan vi bli en motor i Europa", sade kompisen Sophie.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?