1515
Annons

Macron och Benelux-ledare grubblar om EU

Samtidigt som hans popularitet på hemmaplan nått nya bottennivåer försöker Frankrikes president Emmanuel Macron samla stöd i grannländerna för en gemensam EU-politik.

På torsdagen hälsar Macron på hos Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel i ett möte där även Belgiens Charles Michel och Nederländernas Mark Rutte deltar för att prata om "de stora aktuella frågorna i den europeiska politiken".

En källa inom den franska presidentadministrationen uppger för nyhetsbyrån Reuters att Macron försöker bygga upp en gemensam pro-europeisk allians inför nästa års EU-val.

"Tanken är att bilda en koalition som samlar progressiva krafter runt en gemensam plattform kring existerande politiska familjer", säger källan.

Enligt en You Gov-mätning för Le Huff Post och CNEWS är samtidigt stödet för Macron i Frankrike nu nere i 23 procent, fyra procentenheter mindre än för en månad sedan.

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera