1515

Macron: Notre-Dame ska byggas upp inom fem år

Paris försöker återhämta sig från chocken efter branden i katedralen Notre-Dame. Dagsljuset gjorde förödelsen synlig, och fortfarande är oron stor kring vad som har gått förlorat.

President Emmanuel Macron lovar trots detta att katedralen ska byggas upp inom fem år.

Foto:Yoan Valat
Foto:Philippe Wojazer

”Vi kommer att återuppbygga katedralen ännu vackrare och jag vill att det ska vara färdigställt inom fem år”, säger han i ett tv-sänt tal ett dygn efter att elden började sprida sig i den historiska byggnaden.

”Vi klarar det”, fortsätter presidenten.

Han säger också att han delar landets sorg men också dess hopp om framtiden.

Det tog runt 15 timmar från att branden bröt ut till dess att Paris räddningstjänst lyckades bekämpa de sista eldhärdarna.

Nu återstår efterspelet — att fastställa vad som har förstörts, utreda brandens orsaker och att börja planera för en återuppbyggnad av katedralen.

Philippe Marsset, som har varit präst i Notre-Dame i över 30 år, beskriver ögonblicket när branden bröt ut strax efter kvällsmässan som ”helvetet”. Han var en av de första att gå in i katedralen efter att branden släckts.

”Det kändes som att jag tittade på ett bombnedslag”, säger han.

Ännu är det oklart vad exakt som har förstörts i branden. Men ingenting har hittats som antyder annat än en olycka, enligt myndigheterna. Omkring 50 utredare arbetar med händelsen. Förutom att tala med vittnen har utredarna också förhört byggnadsarbetare som är anställda på de fem företag som jobbade med att renovera katedralen.

Den 850 år gamla byggnaden är en viktig symbol både för staden och för landet, och parisare är i chock efter branden. När Paris vaknade på tisdagen täcktes tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Tidningen Libération skriver ”Notre drame” (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver ”Le coeur en cendres” — hjärtat i aska.

”Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom”, säger Stéphane Seigneurie, en av alla dem som samlades för att sörja i Paris.

Branden tros ha startat strax före klockan 19 på måndagen. Den spred sig snabbt över Notre-Dames tak och bjälkar i trä från 1100-talet. Det gamla, torra träet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.

De viktigaste föremålen har man lyckats rädda, skriver Paris räddningstjänst på Twitter, liksom huvudstrukturen av byggnaden. Dock har ”vissa svagheter” identifierats i strukturen uppger vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagen, bland annat i valvet.

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona ha klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

”Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades”, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

Runt 400 brandmän kämpade mot lågorna och en av dem skadades lindrigt. Även två poliser har skadats lindrigt, uppger stadens räddningstjänst.

Foto:Philippe Wojazer

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen i centrala Paris i ett tidigt skede. Han uttryckte lättnad över att ”det värsta kunnat undvikas”, och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

”Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen, för det är vad fransmännen förväntar sig”, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral — oavsett om man är troende eller ej.

Att bygga upp det som har förstörts beräknas ta många år. Löften om pengar till återuppbyggandet strömmar nu in, liksom kondoleanser från världens ledare. Redan på tisdagseftermiddagen hade donationer för runt 600 miljoner euro, motsvarande över 6 miljarder kronor, utlovats.

På onsdag klockan 18.50, exakt två dagar efter att branden bröt ut, kommer klockorna att ringa från samtliga katedraler i Frankrike enligt Libération.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?