Annons

Macron lovar Ukraina mer vapen – öronmärker 100 miljoner euro

Ukrainas hoppas på utökad EU-press på Rysslands energisektor.

Frankrike lovar 100 miljoner euro till Ukraina för direkta vapenköp.

Stridslinjerna i östra Ukraina, både i nordliga och sydliga delarna, fortsatte att bölja på fredagen. Efter dagar av ukrainska framgångar meddelades det att ryska trupper gjort framryckningar i Bachmut där Ukraina tidigare lyckats rycka fram.

Kiev och president Volodymyr Zelenskyj valde på fredagen att vända sig direkt till EU-länderna och toppmötet i Prag där stats- och regeringschefer möts.

I ett videotal till EU-ledarna sade Zelenskyj att han hoppas på ytterligare krafttag mot Rysslands energisektor, en vädjan som kom sedan EU förstärkt sanktioner mot Ryssland.

”Vi måste fortsätta i denna riktning – en riktning som leder till press på den ryska energisektorn, på Rysslands främsta inkomst för landets aggressioner”, sade Zelenskyj. 

EU:s rådsordförande Charles Michel tog också upp rysk energi i ett anförande, och han liknade den ryska energipolitiken vid ett vapen:

”Ryssland har avfyrat en energirobot mot den europeiska kontinenten och världen”, sade han.

Men löften om att beväpna Ukraina ytterligare kom från medlemsländer.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade från toppmötet i Prag att Frankrike inrättar en fond på motsvarande 1,1 miljard kronor.

”Vi skapar denna speciella, öronmärkta fond med ett kapital på initialt 100 miljoner euro som ska gå till köp av materiel som vi redan har levererat. Vi fortsätter att leverera vapen, försvarsvapen”, sade Macron efter ett av mötena i Tjeckiens huvudstad.

Han uppgav att Frankrike och Danmark diskuterar leverans av kanoner till Ukraina.

I Konstantinpalatset utanför S:t Petersburg, president Vladimir Putins hemstad, firade den ryske presidenten sin 70-årsdag med att träffa ledare för ett par forna Sovjetrepubliker. Högtidligheter hade tonats ned; Belarus president Aleksandr Lukasjenko gav Putin ett presentkort på en traktor. 

Antalet döda i de senaste ryska attacker mot bostäder i ukrainska Zaporizjzja steg till minst tolv på fredagskvällen, rapporterar AP. För första gången uppges ryssarna använda iranska drönare mot den strategiskt viktiga staden.

Efter robotanfall mot lägenhetsbyggnader i torsdags har antalet döda nu stigit över tio. Ytterligare över tjugo personer har räddats levande ur raserade byggnader efter robotanfallen mot bostadshus.

Anfallen fortsätter enligt regionens guvernör Oleksandr Staruch. Förutom robotar används Shahed-136, så kallade kamikaze-drönare från Iran.

De är ett relativt nytt inslag i krigföringen. Bombdrönarna väger ungefär 200 kilo styck och är mycket billigare än robotar. Häromdagen användes de enligt Ukraina i oväntade ryska attacker nära Kiev, och nu för första gången i Zaporizjzja-området.

Iran har inte erkänt några leveranser av vapen till Ryssland, men Ukrainas president säger att det handlar om ett ”ondskans samarbete”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera