1515

Macron ger upp om Trump

NEW YORK

Den franska presidenten Emmanuel Macron har försökt övertala Donald Trump att hålla fast vid Iranavtalet.

Men fransmannen tror att han har misslyckats.

Donald Trump och Emmanuel Macron i Vita huset.
Donald Trump och Emmanuel Macron i Vita huset.Bild:Susan Walsh/TT

Inget statsbesök har fått så stor uppmärksamhet i USA under Donald Trump som när Brigitte och Emmanuel Macron landade i Washington i måndags. Allt från Melanias imponerande vita hatt till presidenternas ständiga kramar har toppat nyhetssändningarna i USA. Dessutom var det här första gången som presidentparet Trump ordnade en riktig statsmiddag, allt planerat av Melania Trump.

Men vid sidan av ömhetsbetygelserna har Emmanuel Macron och Donald Trump fört intensiva diskussioner.

Huvudämnet för den väl förberedde franske presidenten har varit försöken att få Donald Trump att stanna kvar i ett omgjort Iranavtal, som tjänstemän från EU och USA har arbetat med i veckor.

”Vi måste arbeta tillsammans kring de här frågorna. Det har vi alltid gjort. Vi vill tillsammans nå global stabilitet”, sa den franska presidenten.

Donald Trump höll med och konstaterade att duon har en bra dynamik och att Frankrike är USA:s äldsta allierade.

”Vi har ett mycket speciellt förhållande och vi har gjort ett bra jobb för resten av världen här de här dagarna. Jag tror att vi kommer att kunna ha en gemensam överenskommelse kring Iran ganska snart. Vi är överens om att Iran inte kan utveckla kärnvapen och måste sluta stödja terrorism”, konstaterade Donald Trump.

Emmanuel Macrons förslag är att USA stannar kvar i det nuvarande Iranavtalet från 2015, som kan utgöra grunden till ett nytt utvidgat avtal som inkluderar landets ballistiska missilprogram och ”destabiliserande agerande” i Mellanöstern.

Den franske presidenten ska inte ha diskuterat sitt utspel om Iran ens med sina europeiska kolleger innan han presenterade förslaget för Donald Trump.

Den franske presidenten hoppas att Donald Trump inte ska dra sig ur uppgörelsen när avtalet ska förnyas igen den 12 maj. Och Donald Trump är positivt inställd till förslaget, som han beskriver som en ”ny deal byggd på en solid grund”. Trots det har han inte kunna låta bli att kalla det nuvarande avtalet för ”fruktansvärt”, ”vansinnigt” och ”löjligt”, samtidigt som han i skarpa ordalag har varnat Iran för att starta sitt kärnvapenprogram igen.

”Då kommer landet att får betala ett pris som ingen någonsin har betalat”, dundrade Donald Trump.

Irans president Hassan Rouhani avfärdade på onsdagen en omförhandling av avtalet enligt AFP.

Och under slutet av besöket verkade Emmanuel Macrons hopp ha falnat. Han tror att den amerikanske kollegan kommer att lämna avtalet av inrikesskäl.

Emmanuel Macron och Donald Trump har också diskuterat frihandeln.

”Även här måste vi arbeta tillsammans. Vårt gemensamma mål är att behålla de multilaterala avtalen och dämpa oron på det här området”, sa Emmanuel Macron.

Den amerikanska presidenten hade inga större invändningar när det gäller handeln med Frankrike, dock när det gäller EU i sin helhet.

”Tyvärr representerar EU till stora delar Frankrike och vi har haft en rätt orättvis situation med EU.”

När nu paret Macron har rest hem återstår det att se om Donald Trump kommer att behandla Tysklands förbundskansler Angela Merkel lika väl när hon besöker Vita huset på fredag, symboliskt nog efter Emmanuel Macron.

Troligen kommer Donald Trump i alla fall inte att borsta mjäll av hennes axel på samma som på vännen Emmanuel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?