1515
Annons

Macron: Beslut taget om eurobudget

Eurotoppmötet beslöt på fredagen att införa en eurobudget. Finansministrarna fick i uppdrag att enas om utformningen till i juni 2019.

Det sade Frankrikes president Emmanuel Macron vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

"Eurotoppmötet har för första gången gett sitt stöd för en budget för euroområdet. För ett år sedan ansågs det omöjligt", sade han.

Han medgav att motståndet har varit hårt från vissa euroländer och att utformningen blir "en stor kompromiss". Men han tackade de motvilliga länderna för sin konstruktiva inställning.

Frankrike har framför allt förhandlat med Nederländerna för att nå överenskommelsen.

Eurogruppens möte den 3-4 december blev hela 19 timmar långt, bland annat på grund av hårda förhandlingar om eurobudgeten och den finanspolitiska stabiliseringsfunktionen.

Syftet med stödinstrumentet blir att stödja euroländernas "konkurrenskraft och konvergens". Däremot ska det inte utgöra en "stabilisering" då enskilda euroländer drabbas av kriser.

"Frankrike anser fortfarande att stabilisering är viktigt, men det finns inte i mandatet nu", sade Emmanuel Macron.

Eurotoppmötet, som startade vid lunch på fredagen, hade bjudit in Sverige och övriga icke euroländer utom Storbritannien. Statsminister Stefan Löfven beskrev diskussionen som mindre dramatisk än vad man hade kunnat tro på förhand.

Vid eurotoppmötet gjordes ett tillägg att även icke euroländer som deltar i växelkursmekanismen ERM2 ska kunna välja att delta i eurobudgeten.

För närvarande deltar bara Danmark i ERM2. Men två års deltagande i ERM2 är ett inträdeskrav för att gå med i euron, så i framtiden måste intresserade östliga länder passera detta stadium.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?