1515
Annons

Mackmyra gör handsprit med Swedish Tonic

Uppsalabaserade Swedish Tonic slår sig ihop med Mackmyra Whisky för att tillverka handsprit. Första laddningen på 100.000 liter kan levereras till sjukvården om två veckor.

”Vi hade inte klarat det utan dem och de hade inte klarat det utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky.

GÖR HANDSPRIT. ”Vi hade inte klarat det utan Swdeish Tonic och dom inte utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky”, säger Magnus Dandanell, vd Macmkmyra.
GÖR HANDSPRIT. ”Vi hade inte klarat det utan Swdeish Tonic och dom inte utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky”, säger Magnus Dandanell, vd Macmkmyra.
Foto:jack Mikrut
Foto:jack Mikrut

På lite drygt en vecka har de två dryckesbolagen Swedish Tonic i Uppsala och Mackmyra MACK B -5,37% Dagens utveckling Whisky i Gävle lyckats lösa problem som normalt skulle ta månader, troligen ett halvår. 

Eftersom båda bolagen drabbats av inbromsning i spåren av coronapandemin finns utrymme i respektive produktion för en insats i viruskrisen. De har för övrigt tidigare samarbetat, bland annat med en tonic för Mackmyras gin. 

Swedish Tonics vd Gustaf Ytander insåg att boalget satt på kontakterna för att kunna importera större mängder sprit av rätt sort från en producent i Tyskland. 

Mackmyra Whisky har i sin tur stora kärl och rätt förutsättningar för att klara stränga brandsäkerhetskrav för hantering av vätskor med hög alkoholhalt. På pluskontot fanns även möjligheten att hantera spritskatten.

”Det fanns ett femtontal administrativa och regelmässiga hinder. Gustaf och hans gäng knäckte några, och vi de andra. Tillsammans tar vi ett slags OS-guld i omställning för att snabbt kunna leverera till dem som behöver det mest: sjukvården”, säger Magnus Dandanell.

De två vd:arna har jobbat frenetiskt den senaste veckan för att få allt på plats. Första beställningen på 99-procentig sprit från Tyskland gjordes under tisdagen.

”Vi tar hem två lastbilar på 30.000 liter vardera. Utblandat blir det nästan 100.000 liter handsprit. Det känns sjukt skönt. En veckas hårt slit, med saker man aldrig hållit på med tidigare”, säger Gustaf Ytander.

Mackmyra Whisky kan teoretiskt producera egen sprit som bas för handspriten, men det skulle bli alldeles för dyrt, enligt Magnus Dandanell. Nyckeln var att få tillgång till stora mängder till ett rimligt pris.

”Att stänga ned vår produktion när den kan användas till att göra handsprit som alla behöver vore väldigt dumt”, konstaterar han.

Att efterfrågan finns råder ingen tvekan om. Magnus Dandanell har personligen fått mejl från sjukvården med rop på hjälp.

”Marknaden finns, alla skriker efter handsprit och så kommer det vara under lång tid. Om vi varit rika hade vi kunnat skänka bort den, men vi måste kunna täcka våra kostnader. Vi kommer däremot inte ta ut överpriser”, säger han.

Inom kort räknar företagen med att kunna börja blanda första laddningen, leverera bulk om drygt två veckor och på flaska inom en månad.

Tillsammans räknar de med att kunna pressa priset ordentligt, enligt Gustaf Ytander.

”Vi kommer kunna göra det här billigare, till halva priset jämfört med vissa leverantörer. Om det redan fanns andra med lågt pris vore det ingen vits för oss. Vi kan göra det billigare och leverera volym. Var taket ligger omöjligt att säga. Vi kommer göra allt vi kan för att leverera så mycket som möjligt. Vi vänder oss till alla sjukhus eftersom efterfrågan ser ut att vara störst där. Men vi kommer även att rikta oss till dagligvaruhandeln”, säger han.

Innehåll från Nord SecurityAnnons

Därför ska du aldrig använda jobbdatorn privat

Ett företag behöver ha kontroll över sina enheter och användare. När allt fler arbetar på distans behöver ett företagsVPN implementeras – och de anställda förstå riskerna med att surfa privat på sina jobbenheter.

– Med två olika VPN kan både företagssäkerhet och personlig integritet hos de anställda bevaras, säger Adrianus Warmenhoven, Defensive Strategist på NordVPN.

Antalet cyberattacker ökar i genomsnitt med 30 procent varje år. Det visar studier som också konstaterar att var tredje internetanvändare, 142 miljoner människor, använder VPN-tjänster för att få större frihet och samtidigt öka sin integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skickar datatrafiken via en krypterad tunnel och bidrar bland annat till anonymitet och skydd från hackare. Det möjliggör även för personer på olika ställen i världen att säkert arbeta i samma nätverk och ger användaren potential att få åtkomst till onlinetjänster som annars hade blockerats. I dag har ledande VPN-leverantörer som exempelvis NordVPN tänjt på gränserna för vad ett VPN egentligen är, genom att addera funktioner för skydd mot skadlig kod.

Då hackers använder andra metoder för att komma åt företag än privatpersoner behövs dock olika typer av VPN för att säkerställa användarens säkerhet – och gör du privata ärenden på din företagsenhet kan både du och företaget påverkas negativt.

Använder alltid skyddade uppkopplingar

Adrianus Warmenhoven arbetar som Defensive Strategist på NordVPN, en av världens mest avancerade VPN-tjänster. Den används av miljontals internetanvändare över hela världen och garanterar integritet utan spårning. Adrianus är specialiserad på konsumenternas cybersäkerhet och cybersäkerhet i vardagen och berättar att han själv aldrig skulle använda oskyddade uppkopplingar, varken privat eller i jobbet.

– För mig är den personliga integriteten alldeles för viktig – jag är fullt medveten om hur enkelt information och uppgifter om mig annars kan spridas till andra.

Sedan pandemin har Adrianus, så som många andra, arbetat mer på distans. I dag använder han två VPN – ett till företagsenheterna och ett till sin privata mobil och telefon – något han konstaterar att alla som värnar om säkerhet och sitt privatliv borde ha.

– När allt fler anställer arbetskraft remote eller arbetar från hybridkontor suddas gränsen mellan arbete och privatliv lätt ut. Att använda samma enhet både under och efter arbetstid kan dock vara mer riskabelt än man tror, både för användaren och företaget. Företag loggar det som sker på sina enheter, vilket innebär att ditt surfande inte är så privat som du tror.

”Hackers har olika intressen”

Carlos Salas arbetar som Engineering Manager på NordLayer, en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Han håller med om att företagen arbetar hårt för att skydda sin information och ha kontroll över sina enheter och användare.

– Till skillnad från ett privat VPN är företagens nätverkslösningar främst avsedda för att skydda företagets integritet, inte individens. När de anställda tar med sina enheter hem försvinner en del av den kontrollen; program som inte hör hemma i arbetet kanske laddas ner och gör företaget mer sårbart för intrångsförsök.

Carlos berättar att hackers har olika intresse för företag och privatpersoner. De som vill komma åt dig som privatperson försöker få tillgång till bankdetaljer eller andra uppgifter om dig som person – och Adrianus konstaterar att hackers som är ute efter företagsinformation ofta struntar i det som har med privatpersonen att göra. 

– Om du använder din jobbdator när du surfar hemifrån blandas världarna ihop och du öppnar upp säkerhetsdörrar som hackers annars inte hade brytt sig om att titta på. Genom att ha ett VPN på din privata dator även när du arbetar hemifrån säkerställer du att du får behålla din integritet och att företaget kan fortsätta växa.

Om Nord Security:

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals internetanvändare världen över. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet med noll spårning. En av de viktigaste funktionerna i produkten är Threat Protection, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig kod, spårare och annonser.

NordLayer skapades av NordVPN:s ingenjörer för specifika företagsbehov. NordLayer är en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Den hjälper organisationer av alla storlekar att uppfylla skalnings- och integrationsutmaningar. NordLayer rör sig mot ett ständigt utvecklande SASE-ekosystem och är snabbt och enkelt att implementera med befintlig infrastruktur, är hårdvarufri och utformad för skalning.

Både NordVPN och NordLayer är en del av Nord Security, hemvist för avancerade cybersäkerhetslösningar. 

Läs mer på nordvpn.com/sv 

Läs mer på nordlayer.com 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera