1515

Mackmyra gör handsprit med Swedish Tonic

Uppsalabaserade Swedish Tonic slår sig ihop med Mackmyra Whisky för att tillverka handsprit. Första laddningen på 100.000 liter kan levereras till sjukvården om två veckor.

”Vi hade inte klarat det utan dem och de hade inte klarat det utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky.

GÖR HANDSPRIT. ”Vi hade inte klarat det utan Swdeish Tonic och dom inte utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky”, säger Magnus Dandanell, vd Macmkmyra.
GÖR HANDSPRIT. ”Vi hade inte klarat det utan Swdeish Tonic och dom inte utan oss”, säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Whisky”, säger Magnus Dandanell, vd Macmkmyra.
Foto:jack Mikrut
Foto:jack Mikrut

På lite drygt en vecka har de två dryckesbolagen Swedish Tonic i Uppsala och Mackmyra MACK B +0,5% Dagens utveckling Whisky i Gävle lyckats lösa problem som normalt skulle ta månader, troligen ett halvår. 

Eftersom båda bolagen drabbats av inbromsning i spåren av coronapandemin finns utrymme i respektive produktion för en insats i viruskrisen. De har för övrigt tidigare samarbetat, bland annat med en tonic för Mackmyras gin. 

Swedish Tonics vd Gustaf Ytander insåg att boalget satt på kontakterna för att kunna importera större mängder sprit av rätt sort från en producent i Tyskland. 

Mackmyra Whisky har i sin tur stora kärl och rätt förutsättningar för att klara stränga brandsäkerhetskrav för hantering av vätskor med hög alkoholhalt. På pluskontot fanns även möjligheten att hantera spritskatten.

”Det fanns ett femtontal administrativa och regelmässiga hinder. Gustaf och hans gäng knäckte några, och vi de andra. Tillsammans tar vi ett slags OS-guld i omställning för att snabbt kunna leverera till dem som behöver det mest: sjukvården”, säger Magnus Dandanell.

De två vd:arna har jobbat frenetiskt den senaste veckan för att få allt på plats. Första beställningen på 99-procentig sprit från Tyskland gjordes under tisdagen.

”Vi tar hem två lastbilar på 30.000 liter vardera. Utblandat blir det nästan 100.000 liter handsprit. Det känns sjukt skönt. En veckas hårt slit, med saker man aldrig hållit på med tidigare”, säger Gustaf Ytander.

Mackmyra Whisky kan teoretiskt producera egen sprit som bas för handspriten, men det skulle bli alldeles för dyrt, enligt Magnus Dandanell. Nyckeln var att få tillgång till stora mängder till ett rimligt pris.

”Att stänga ned vår produktion när den kan användas till att göra handsprit som alla behöver vore väldigt dumt”, konstaterar han.

Att efterfrågan finns råder ingen tvekan om. Magnus Dandanell har personligen fått mejl från sjukvården med rop på hjälp.

”Marknaden finns, alla skriker efter handsprit och så kommer det vara under lång tid. Om vi varit rika hade vi kunnat skänka bort den, men vi måste kunna täcka våra kostnader. Vi kommer däremot inte ta ut överpriser”, säger han.

Inom kort räknar företagen med att kunna börja blanda första laddningen, leverera bulk om drygt två veckor och på flaska inom en månad.

Tillsammans räknar de med att kunna pressa priset ordentligt, enligt Gustaf Ytander.

”Vi kommer kunna göra det här billigare, till halva priset jämfört med vissa leverantörer. Om det redan fanns andra med lågt pris vore det ingen vits för oss. Vi kan göra det billigare och leverera volym. Var taket ligger omöjligt att säga. Vi kommer göra allt vi kan för att leverera så mycket som möjligt. Vi vänder oss till alla sjukhus eftersom efterfrågan ser ut att vara störst där. Men vi kommer även att rikta oss till dagligvaruhandeln”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?