ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M sträcker ut handen till Löfven – vill få bukt med gängkriminaliteten

  • ”Vi har en situation som är helt orimlig”, säger Ulf Kristersson på en pressträff inför sitt sommartal i Strängnäs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson vill samarbeta med statsministern Stefan Löfven (S) mot brottsligheten.

Han är bland annat redo att pröva ett system med anonyma vittnen.

Jag vill att hela Sverige ska mobilisera mot de kriminella gängen. Vi är trötta på utredningar och manifestationer, säger Moderatledaren inför sitt sommartal i hemstaden Strängnäs.

Kristersson uppgav att han på söndagsmorgonen skickade ett långt mejl till statsminister Stefan Löfven (S). I det brevet erbjöd han ett samarbete för att snabbt få fram resurser och nya redskap till polisen.

Vi har en situation som är helt orimlig. Vi har haft 195 skjutningar i år, säger Kristersson.

Moderaterna lägger också fram en lista med tio förslag för att bekämpa gängkriminaliteten.

En nyhet är att partiet nu är redo att pröva ett system med anonyma vittnen. Moderaterna har tidigare nöjt sig med att man bör utreda en sådan grundläggande förändring i svenskt rättssystem. Orsaken är att det kan drabba rättssäkerheten.

Nu vill partiet ändå att anonyma vittnen prövas under en begränsad tid genom en tillfällig lagstiftning.

Tar vi inte det här steget kommer vi ha områden i Sverige där ingen vågar vittna, säger Kristersson.

Andra förslag, som M fört fram tidigare, är att införa visitationszoner. Det är områden där polisen kan genomföra kroppsvisitationer, till exempel i jakt på vapen, utan konkret brottsmisstanke.

Partiet vill också sänka gränsen för obligatorisk häktning och dubbla straffen för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet.

Kristersson tror att Socialdemokraterna kan ha svårt att genomföra flera av förslagen inom ramen för regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L. Till exempel att slopa straffrabatten för unga och anonyma vittnen.

Med stöd av Moderaterna skulle regeringen och riksdagen, enligt Moderatledaren, kunna snabbehandla förslagen. Han bedömer att de flesta av förslagen skulle kunna genomföras inom 6-12 månader.

På frågan om inte sådan snabbehandling hotar rättssäkerheten, svarar Kristersson.

Det som hotar rättssäkerheten är allmänhetens bristande tillit till att samhället klarar sina grundläggande åtaganden, säger han.

Kristersson vill också samarbete med Löfven för att omprioritera pengar i statens budget, så att rättsväsendet får mer resurser.

Det skulle vi kunna göra redan imorgon dag, säger Moderatledaren.

Kristersson hade vid sin pressträff vid lunchtid ännu inte fått något svar från Löfven.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer