ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M vill se extramiljarder till polis och kommuner: ”Ett akut läge”

  • Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Det behövs ett räddningspaket för välfärd och trygghet, enligt Moderaterna.

Partiet föreslår tre miljarder till välfärden och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende i ett förslag till initiativ från finansutskottet.

”Vi vill prioritera pengarna bättre och lägga resurserna där resurser nu behövs. Det är den kommunala välfärden, när kommuner nu tvingas skäras ned i en begynnande lågkonjunktur. Och det handlar om nya pengar till polisen och rättsväsendet, så att vi får stopp på våldet”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Det politiskt unika förslaget från ett oppositionsparti till vad som kallas en extra budget ska läggas fram i finansutskottet på torsdag och siktet är inställt på att få igenom förslaget till den 1 mars, enligt Kristersson.

”Nu ser inte regeringen att det är ett akut läge, men vi ser ett akut läge. Då tycker jag att det är vårt ansvar som opposition att lägga de förslag som skulle kunna genomföras”, säger Moderaternas partiledare till TT.

För att finansiera satsningarna vill M stoppa regeringens förslag om ett friår och förslaget till en utökning av extratjänster som arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

M vill även stoppa det så kallade ingångsavdraget och dra ned på biståndet, för att få fram pengar till satsningarna.

”Vi ser att det finns en möjlighet att minska det med 2,7 miljarder redan i år”, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson om biståndet på en pressträff i riksdagen.

”Vi lägger över 50 miljarder kronor på bistånd i år. Det är orimligt i jämförelse med de uppgifter vi har hemma”, tillägger Ulf Kristersson.

M föreslår även att byggsubventioner på 600 miljoner som ännu inte har delats ut ska stoppas.

”Konjunkturen viker, det är rätt uppenbart”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

En indikator på detta är enligt Kristersson kommunernas kärva ekonomiska läge, med många kommuner som varnar för underskott och nedskärningar.

”Det har blivit väldigt tydligt under hösten”, säger han.

Kristersson pekar på demografiska problem, integrationsproblem som staten lämnar över på kommunerna och lägre skatteintäkter när arbetslösheten ökar som några av de tunga börder kommunerna behöver hjälp med.

”Och så har vi uppenbara problem med för låga statsbidrag till kommunerna”, tillägger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer