Annons

M vill se extramiljarder till polis och kommuner: ”Ett akut läge”

Det behövs ett räddningspaket för välfärd och trygghet, enligt Moderaterna.

Partiet föreslår tre miljarder till välfärden och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende i ett förslag till initiativ från finansutskottet.

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

”Vi vill prioritera pengarna bättre och lägga resurserna där resurser nu behövs. Det är den kommunala välfärden, när kommuner nu tvingas skäras ned i en begynnande lågkonjunktur. Och det handlar om nya pengar till polisen och rättsväsendet, så att vi får stopp på våldet”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Det politiskt unika förslaget från ett oppositionsparti till vad som kallas en extra budget ska läggas fram i finansutskottet på torsdag och siktet är inställt på att få igenom förslaget till den 1 mars, enligt Kristersson.

”Nu ser inte regeringen att det är ett akut läge, men vi ser ett akut läge. Då tycker jag att det är vårt ansvar som opposition att lägga de förslag som skulle kunna genomföras”, säger Moderaternas partiledare till TT.

För att finansiera satsningarna vill M stoppa regeringens förslag om ett friår och förslaget till en utökning av extratjänster som arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

M vill även stoppa det så kallade ingångsavdraget och dra ned på biståndet, för att få fram pengar till satsningarna.

”Vi ser att det finns en möjlighet att minska det med 2,7 miljarder redan i år”, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson om biståndet på en pressträff i riksdagen.

”Vi lägger över 50 miljarder kronor på bistånd i år. Det är orimligt i jämförelse med de uppgifter vi har hemma”, tillägger Ulf Kristersson.

M föreslår även att byggsubventioner på 600 miljoner som ännu inte har delats ut ska stoppas.

”Konjunkturen viker, det är rätt uppenbart”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

En indikator på detta är enligt Kristersson kommunernas kärva ekonomiska läge, med många kommuner som varnar för underskott och nedskärningar.

”Det har blivit väldigt tydligt under hösten”, säger han.

Kristersson pekar på demografiska problem, integrationsproblem som staten lämnar över på kommunerna och lägre skatteintäkter när arbetslösheten ökar som några av de tunga börder kommunerna behöver hjälp med.

”Och så har vi uppenbara problem med för låga statsbidrag till kommunerna”, tillägger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?