ANNONS:
Till Di.se

M vill ha transportpolitiskt råd

  • Jessica Rosencrantz Foto: TT.

Moderaterna vill införa ett transportpolitiskt råd, enligt samma modell som dagens finanspolitiska råd. Uppdraget ska vara att granska regeringens satsningar på trafikområdet.

Det har snart gått tio år sedan det Finanspolitiska rådet inrättades av den dåvarande alliansregeringen. Rådets uppgift är att granska regeringens ekonomiska politik.

Nu vill Moderaterna gå ett steg till och inrätta ett transportpolitiskt råd enligt samma modell, som ska granska olika trafikprojekt ur ett lönsamhetsperspektiv.

”Det är viktigt att politiker har att förhålla sig till den samhällsekonomiska nyttan när man jämför olika investeringar”, säger Jessica Rosencrantz, Moderaternas trafikpolitiska talesperson.

Moderaterna har tidigare riktat hård kritik mot regeringens infrastrukturproposition, som presenterades för två veckor sedan.

Förhandlingarna om propositionen bröt samman innan de ens hann komma i gång och regeringen valde till slut att gå vidare med höghastighetsbanan trots motståndet från både Moderaterna och Liberalerna.

”Man pratar om ett mål om höghastighetsbanor men har ingen seriös finansiering eller tidsplan. Så det är väldigt svårt för alla runt omkring att syna regeringen. Här skulle ett råd kunna säkerställa ett ansvarsutkrävande”, säger Jessica Rosencrantz.

Enligt Moderaterna bör ett nytt transportpolitiskt råd löpande granska regeringens politik och även komma med inspel inför beslut om nya investeringar.

”Trafikverket gör många analyser i dag också men är trots allt underställda regeringen. Här pratar vi om en oberoende instans som faktiskt kan och vågar kritisera”, säger Jessica Rosencrantz.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies