1515

M vill ha skattesänkningar med 22 miljarder

Moderaterna vill genomföra den största skattesänkningen på mer än tio år. Genom att sänka skatten på arbete med hela 22 miljarder vill partiet återgå till den politiska konflikt som gav Fredrik Reinfeldt makten 2006.

 

Under alliansregeringens tid vid makten genomfördes totalt fem jobbskatteavdrag – och skattesänkningarna på totalt 86 miljarder var själva kärnan i alliansens och Nya Moderaternas politik.

Nu vill partiet återgå till sin så kallade arbetslinje och den klassiska konflikten mellan arbete och bidrag som man framgångsrikt vann valen 2006 och 2010 på.

Moderaterna föreslår i sin skuggbudget en jobbskattesänkning på hela 22 miljarder, vilket är en rejäl utökning av den tidigare föreslagna skattesänkningen på 12 miljarder kronor.

”Det här är den största skattesänkning på arbete som vi har genomfört sedan 2006”, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

”Det behövs en stor skattesänkning på låga inkomster om vi ska få människor att gå från bidrag till arbete.”

Förslaget betyder att den stora merparten av de samlade reformerna partiet föreslår på totalt 34 miljarder kronor går till skattesänkningen. Och enligt Ulf Kristersson kommer stärkta drivkrafter för arbete att känneteckna alliansens politik efter en valseger 2018.

”Så länge bekymren ser ut som de gör just nu, så länge vi har så många i Sverige som inte kommer in på arbetsmarknaden och har bidrag måste man ha den inriktningen på politiken”, slår han fast.

Skattesänkningen har tyngdpunkt på de lägre inkomstskikten och kommer enligt partiet skapa 17 000 fler helårsanställningar. I kronor räknat ger sänkningen som mest 500 kronor mer i månaden vid en inkomst på 30 000 kronor.

Moderaterna vill också få fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden genom att sänka anställningskostnaderna för äldre med 1,5 miljarder och dubblera jobbskatteavdragen för alla över 64 år, vilket beräknas kosta 200 miljoner kronor.

M vill även bygga ut nystartsjobben och rutavdraget och efterlyser också en ny anställningsform för att pressa ned lönekostnaderna.

Vårmotionen innehåller också en större bidragsreform, vilket Di har rapporterat om tidigare. Den innehåller bland annat begränsningar av a-kassan och aktivitetsstödet och ett nytt bidragstak.

M-ledaren Anna Kinberg Batra påpekar att varje krona som går till bidrag är en krona som skulle kunna gå till något annat.

”Urholkar man arbetslinjen, så urholkar man välfärden”, säger hon.

M upprepade på onsdagen partiets mål att halvera jobbklyftan mellan in- och utrikes födda och skapa en halv miljon nya jobb till 2025. De reformer som presenteras i vårmotionen väntas ge minst 40.000 fler sysselsatta, enligt partiets beräkningar.

”Det här tar i första hand sikte på jobbklyftan, sen kommer vi att göra mer saker, som att stärka konkurrenskraften och att fler ska bli anställda i småföretag”, säger Ulf Kristersson.

Förutom jobbreformerna vill Moderaterna skjuta till mer resurser till polisen och försvaret. Totalt handlar det om 3 miljarder kronor per år i ökade resurser till försvarsmakten från 2019, vilket också är partiets bud inför höstens överläggningar med regeringen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?