Annons

M vill ha skattesänkningar med 22 miljarder

Moderaterna vill genomföra den största skattesänkningen på mer än tio år. Genom att sänka skatten på arbete med hela 22 miljarder vill partiet återgå till den politiska konflikt som gav Fredrik Reinfeldt makten 2006.

 

Under alliansregeringens tid vid makten genomfördes totalt fem jobbskatteavdrag – och skattesänkningarna på totalt 86 miljarder var själva kärnan i alliansens och Nya Moderaternas politik.

Nu vill partiet återgå till sin så kallade arbetslinje och den klassiska konflikten mellan arbete och bidrag som man framgångsrikt vann valen 2006 och 2010 på.

Moderaterna föreslår i sin skuggbudget en jobbskattesänkning på hela 22 miljarder, vilket är en rejäl utökning av den tidigare föreslagna skattesänkningen på 12 miljarder kronor.

”Det här är den största skattesänkning på arbete som vi har genomfört sedan 2006”, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

”Det behövs en stor skattesänkning på låga inkomster om vi ska få människor att gå från bidrag till arbete.”

Förslaget betyder att den stora merparten av de samlade reformerna partiet föreslår på totalt 34 miljarder kronor går till skattesänkningen. Och enligt Ulf Kristersson kommer stärkta drivkrafter för arbete att känneteckna alliansens politik efter en valseger 2018.

”Så länge bekymren ser ut som de gör just nu, så länge vi har så många i Sverige som inte kommer in på arbetsmarknaden och har bidrag måste man ha den inriktningen på politiken”, slår han fast.

Skattesänkningen har tyngdpunkt på de lägre inkomstskikten och kommer enligt partiet skapa 17 000 fler helårsanställningar. I kronor räknat ger sänkningen som mest 500 kronor mer i månaden vid en inkomst på 30 000 kronor.

Moderaterna vill också få fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden genom att sänka anställningskostnaderna för äldre med 1,5 miljarder och dubblera jobbskatteavdragen för alla över 64 år, vilket beräknas kosta 200 miljoner kronor.

M vill även bygga ut nystartsjobben och rutavdraget och efterlyser också en ny anställningsform för att pressa ned lönekostnaderna.

Vårmotionen innehåller också en större bidragsreform, vilket Di har rapporterat om tidigare. Den innehåller bland annat begränsningar av a-kassan och aktivitetsstödet och ett nytt bidragstak.

M-ledaren Anna Kinberg Batra påpekar att varje krona som går till bidrag är en krona som skulle kunna gå till något annat.

”Urholkar man arbetslinjen, så urholkar man välfärden”, säger hon.

M upprepade på onsdagen partiets mål att halvera jobbklyftan mellan in- och utrikes födda och skapa en halv miljon nya jobb till 2025. De reformer som presenteras i vårmotionen väntas ge minst 40.000 fler sysselsatta, enligt partiets beräkningar.

”Det här tar i första hand sikte på jobbklyftan, sen kommer vi att göra mer saker, som att stärka konkurrenskraften och att fler ska bli anställda i småföretag”, säger Ulf Kristersson.

Förutom jobbreformerna vill Moderaterna skjuta till mer resurser till polisen och försvaret. Totalt handlar det om 3 miljarder kronor per år i ökade resurser till försvarsmakten från 2019, vilket också är partiets bud inför höstens överläggningar med regeringen.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera