1515

M vill banta public service

Moderaterna vill ge SVT och SR mindre pengar, ta bort ”trams” och hårdare granska hur de klarar att vara opartiska och sakliga.

”Huvudproblemet är att public service är vänstervridet”, sade riksdagsledamoten och ombudet Edward Riedl i debatten på partistämman.

Christofer Fjellner.
Christofer Fjellner.Foto:Henrik Montgomery/TT

Stämman i Västerås slår fast att M senast till nästa stämma, 2021, ska ha ett förslag till mediepolitik och politik för public service klart, för att kunna sätta ner foten.

Arbetsgruppen som ska ta fram förslaget ska utreda hur programutbudet i SVT, SR och UR ska ”smalnas av, vässas och göras mer relevant ur ett public service-perspektiv”.

”Jag vill inte betala för tjocka hundar och eller hur präster hittar kärleken”, sade Matilda Ekeblad, ombud från Östergötland, när hon anspelade på två SVT-program.

Stämman säger också att det är skatter som ska finansiera det hela även i fortsättningen, men att det bör anslås ”avsevärt mindre skattemedel”. Kraven på saklighet och opartiskhet ska också följas upp mer än i dag, enligt stämman.

Annicka Engblom, riksdagsledamot, sade sig ha mött en påfallande tondövhet i möten med public service-bolagen om granskningen av hur de sköter sitt uppdrag.

Flera ombud argumenterade för att lägga ned public service helt. Missnöje finns också med att Moderaterna var med och banade väg för att byta tv-licensen mot en avgift, en skatt för public service för alla med arbetsinkomst, för inte så länge sedan.

”Skatten borde tas bort och public service bara ägna sig åt nyheter och samhällsinformation”, sade Anders G Johansson, ombud från Västra Götaland.

Christofer Fjellner från partistyrelsen sade att han förstår att det finns en frustration i Moderaterna om public service och hur partiet har hanterat frågan.

”Men jag tror inte att Moderaterna eller våra väljare vill avskaffa public service.”

”Men det måste bli mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams”, sade Fjellner och undanbad sig fler inslag där vinkeln, enligt honom, är uppenbar och orimlig redan på förhand.


Innehåll från FidoAnnons

Konsultbolaget inom bank och finans som bygger vidare på den förändring som är igång

Anna Sandberg, Johanna Gisterå och Johan Kolm.
Anna Sandberg, Johanna Gisterå och Johan Kolm.Foto:Felicia Yllenius

I dag står flertalet banker och försäkringsbolag inför stora omställningar, i en bransch som länge varit skonad från förändringar. FiDo är konsultbolaget som åstadkommer förbättringar och landvinningar – så att ditt företag inte hamnar efter.

Bank- och finansbranschen kan på många vis ses som konservativ. Men på senare år har branschen mötts av förändringar. Det handlar om kunddrivna förbättringsinitiativ som rör digitalisering, men även förändringar som är påtvingade från omvärlden, som regelverk eller branschgemensamma initiativ. FiDos kvalificerade konsulter har stor kunskap och kan bidra i förändringsarbetet för att löpande skapa vinningar för ditt företag. 

– Vi jobbar nischat inom områdena Betalningar och Liv och pension, och kan hjälpa till med strategiarbete, processledning och förändringsledning. Vi stöttar kunden i hela förändringsresan för att möta dagens alla krav och framtidssäkra på ett sätt som är i linje med kundens långsiktiga mål. Det räcker inte med regelefterlevnad, utan vi hjälper våra kunder att bygga vidare på den förändring som är igång för att skapa affärsnytta, säger Johanna Gisterå, affärs- och verksamhetskonsult och certifierad förändringsledare. 

Gör effektfrågan central

Inom betalaområdet handlar förändringarna om faktorer som nya kundkrav, mer internationell konkurrens, men även regelverk och standardiseringar. Anna Sandberg som är affärs- och verksamhetsspecialist menar att hennes arbete handlar mycket om att säkerställa värdehöjande tjänster som sticker ut från ”det nya normala”, i samband med förändringen.

– Det är viktigt att man tänker på att ingen förändring är isolerad, utan en drivkraft för att ständigt förbättras. Vi kan bidra med att få effektfrågan central genom att löpande diskutera vilken effekt de olika förändringarna får för kundnytta och affärsnytta. Förändringarna har ofta en rörlig tidplan eller ett rörligt mål och givet detta ser vi till att styra förändringen åt rätt håll, säger Anna Sandberg.

Inom Liv och pension handlar det om liknande förändringar, som höga krav på digitalisering av kundmötet. Samtidigt gör många företag en förflyttning från traditionell projektledning till mer agila arbetssätt. 

– En framgångsfaktor är att konkretisera det som upplevs vara krångligt och se möjligheter i förändringarna. Vi ser till att alla förstår det gemensamma målet och involveras i förändringsarbetet, inte minst de på ledningsnivå, säger Johan Kolm, affärs- och verksamhetsspecialist inom Liv och pension.

Säkerställer att uppdragsgivaren lyckas

Den stora nyckeln till att skapa affärs- och kundnytta är att organisationen förstår sin egen potential. Ofta är det inte de nya teknikerna som är viktigast, utan att verksamheten jobbar tillsammans. Likaså att löpande mäta framdriften för att kunna bemöta känslor med fakta. FiDos konsulter identifierar vad som behöver göras, genomför och säkerställer goda resultat. 

– Vi är en del av kundens team och vi firar framgång tillsammans, vilket är väldigt kul, avslutar Johan Kolm.

Läs mer om FiDo. 

Aktuella förändringar FiDo talar om

”P27”
För att möta kundernas behov och efterfrågan av nya produkter och tjänster inom betalområdet planeras för en ny nordisk betalningsinfrastruktur.  

”Avtalat”
Svenskt Näringsliv, PTK och LO’s informationsbolag kring pension och försäkring vars mål är att öka förståelsen och förtroendet för kollektivavtalade försäkringar.

Mer från Fido

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fido och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?