Annons

M vill banta public service

Moderaterna vill ge SVT och SR mindre pengar, ta bort ”trams” och hårdare granska hur de klarar att vara opartiska och sakliga.

”Huvudproblemet är att public service är vänstervridet”, sade riksdagsledamoten och ombudet Edward Riedl i debatten på partistämman.

Christofer Fjellner.
Christofer Fjellner.Foto:Henrik Montgomery/TT

Stämman i Västerås slår fast att M senast till nästa stämma, 2021, ska ha ett förslag till mediepolitik och politik för public service klart, för att kunna sätta ner foten.

Arbetsgruppen som ska ta fram förslaget ska utreda hur programutbudet i SVT, SR och UR ska ”smalnas av, vässas och göras mer relevant ur ett public service-perspektiv”.

”Jag vill inte betala för tjocka hundar och eller hur präster hittar kärleken”, sade Matilda Ekeblad, ombud från Östergötland, när hon anspelade på två SVT-program.

Stämman säger också att det är skatter som ska finansiera det hela även i fortsättningen, men att det bör anslås ”avsevärt mindre skattemedel”. Kraven på saklighet och opartiskhet ska också följas upp mer än i dag, enligt stämman.

Annicka Engblom, riksdagsledamot, sade sig ha mött en påfallande tondövhet i möten med public service-bolagen om granskningen av hur de sköter sitt uppdrag.

Flera ombud argumenterade för att lägga ned public service helt. Missnöje finns också med att Moderaterna var med och banade väg för att byta tv-licensen mot en avgift, en skatt för public service för alla med arbetsinkomst, för inte så länge sedan.

”Skatten borde tas bort och public service bara ägna sig åt nyheter och samhällsinformation”, sade Anders G Johansson, ombud från Västra Götaland.

Christofer Fjellner från partistyrelsen sade att han förstår att det finns en frustration i Moderaterna om public service och hur partiet har hanterat frågan.

”Men jag tror inte att Moderaterna eller våra väljare vill avskaffa public service.”

”Men det måste bli mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams”, sade Fjellner och undanbad sig fler inslag där vinkeln, enligt honom, är uppenbar och orimlig redan på förhand.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?