1515

M-toppen: ”Regeringen försöker tjuvåka från sitt ansvar”

Kollektivtrafiken får 2 miljarder kronor för att hålla hjulen rullande under coronapandemin, enligt ett regeringsbeslut som presenterades i dag. Det är alldeles för snålt, anser Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. ”Regeringen försöker tjuvåka från sitt ansvar”, säger han till Dagens Industri.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, är mycket besviken på regeringens besked för kollektivtrafiken i dag.
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, är mycket besviken på regeringens besked för kollektivtrafiken i dag.Foto:Jonas Eng

Regeringen föreslår nära tio miljarder för ”grön återhämtning” i budgeten för 2021. Åtgärderna presenterades av finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister Isabella Lövin, på måndagen.  Bland annat kommer regeringen att avsätta två miljarder kronor under 2021 i ett riktat stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, som motiverades med att kollektivtrafiken ”ska fungera genom coronapandemin”. 

Region Stockholm trafikregionråd och ordförande för SL Kristoffer Tamsons är mycket besviken på regeringens besked. Han hade velat se betydligt mer pengar.

”Att först tillsammans med sina myndigheter ålägga såväl kollektivtrafiken som resenärerna oerhört kostsamma restriktioner, för att nu inte vilja kompensera för dessa, det är svagt. De som behöver trafiken, alla de som varit hjältar och hållit den rullandes genom krisen, får nu beskedet att regeringen avser tacka dem med krav på nedskärningar. Det var uppenbarligen lättare att samla sig till mångmiljardstöd till flyget än kompensation till Sveriges bussar och tåg. Det är inte grönt, det är bara beklagligt”, säger Tamsons.

Som Dagens Industri skrev förra veckan förlorar kollektivtrafik en miljard kronor i månaden i förlorade intäkter. För helåret väntas bortfallet hamna på någonstans mellan 9-10 miljarder. Med anledning av detta gick Vänsterpartiet och Moderaterna i förra veckan ut med att de vill att regeringen går in med 6 miljarder kronor för att täcka bortfallet. Detta utöver de 3 miljarder kronor som redan blivit utlovade för att täcka vårens intäktsbortfall. 

Men några 9 miljarder kronor blev det inte tal om. Istället blev det två. 

”Vi kör redan på fälgarna och det håller inte. Det krävs full kompensation för att rädda kollektivtrafiken från det stålbad, de nedskärningar och den indragna trafik som regeringens besked i dag innebär. Jag hoppas riksdagen ser det regeringen blundar för”, säger Kristoffer Tamsons.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) öppnar dock för att det kan behövas mer pengar till kollektivtrafiken på sikt. 

”Är det så att kollektivtrafiken inte klarar sig med det här får vi väl återkomma, men det här är beskedet vi har för 2021”, säger hon till TT.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?