1515
Annons

M-toppen: Borgerligheten har varit paralyserad av SD

Skattetrycket i Sverige är ”för högt och bör sänkas”. Utgångspunkten är att sänkningar av skatten på arbete bör riktas mot låg- och medelinkomsttagare.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Det sade Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen. På torsdag inleds Moderaternas partistämma i Västerås.

På en fråga om intresset bland väljare för fortsatta skattesänkningar svarade han att det är en berättigad fråga när många uppfattar att staten inte levererar som man förväntar sig, bland annat inom vården och brottsbekämpning, och det kan bli en diskussion om vad som bäst behövs, skattesänkningar eller mer resurser till välfärden.

”Jag tycker nog att man kan hävda att fler skattesänkningar behövs, men man måste då förklara syftet med dem”, sade han, som att sänkta skatter på arbete leder till fler jobb.

Arbetsmarknadsreglering, skatter och bostadsmarknaden tror han kommer att finnas bland frågor som blir mest debatterade under stämman. Det finns exempelvis reservationer mot partistyrelsens förslag om skatter och bidrag. 

Det ”tyngsta” som väntas komma ut från stämman väntas handla om Moderaternas förslag för att ”återupprätta samhällskontraktet”.

”Det är en nystartsstämma… läget påminner ganska mycket om 2003”, sade partisekreteraren eftersom Moderaterna nu för första gången på många år inte är bundna av något samarbete med andra partier.

Han sade att Moderaterna kommer att göra allt de kan för att vinna regeringsmakten och konstaterade att partiet påverkas av aktuella samhällsfrågor, exempelvis konservativa frågor som lag och ordning, men även jämställdhetsfrågor och de liberala delarna av integrationen.

”Det är en stor möjlighet, men också en risk när du bestämmer dig för att hålla fast vid det liberalkonservativa spåret”, sade Strömmer. 

Han tror att det är en användbar strategi att inte snegla så mycket på andra partier och istället forma sin egen politik. Han tycker att Socialdemokraterna blivit ”irrelevanta” och hävdade att partiet inte heller förhåller sig till Sverigedemokraterna.

”Borgerligheten har varit paralyserad av Sverigedemokraterna”, sade han.

Strömmer sade vidare att han tycker att ”pragmatism” skiljer Moderaterna från Centerpartiet. Han tycker att en stor del av debatten om integration rör sig på ”floskelnivå” utan att verkliga lösningar presenteras.

Förutsättningarna för Moderaterna och Socialdemokraterna att ”göra upp” i svåra frågor är, enligt honom, sämre än någonsin på grund av att Socialdemokraterna är fastlåsta i januariavtalet.

Partisekreteraren talade även om biståndet, vars mål Moderaterna vill sänka, och lyfte fram vikten av att använda resurserna på ”rätt sätt”. Han medgav att ett sänkt mål innebär möjlighet att få loss pengar som kan användas till annat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?