1515

M-toppen: Borgerligheten har varit paralyserad av SD

Skattetrycket i Sverige är ”för högt och bör sänkas”. Utgångspunkten är att sänkningar av skatten på arbete bör riktas mot låg- och medelinkomsttagare.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Det sade Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen. På torsdag inleds Moderaternas partistämma i Västerås.

På en fråga om intresset bland väljare för fortsatta skattesänkningar svarade han att det är en berättigad fråga när många uppfattar att staten inte levererar som man förväntar sig, bland annat inom vården och brottsbekämpning, och det kan bli en diskussion om vad som bäst behövs, skattesänkningar eller mer resurser till välfärden.

”Jag tycker nog att man kan hävda att fler skattesänkningar behövs, men man måste då förklara syftet med dem”, sade han, som att sänkta skatter på arbete leder till fler jobb.

Arbetsmarknadsreglering, skatter och bostadsmarknaden tror han kommer att finnas bland frågor som blir mest debatterade under stämman. Det finns exempelvis reservationer mot partistyrelsens förslag om skatter och bidrag. 

Det ”tyngsta” som väntas komma ut från stämman väntas handla om Moderaternas förslag för att ”återupprätta samhällskontraktet”.

”Det är en nystartsstämma… läget påminner ganska mycket om 2003”, sade partisekreteraren eftersom Moderaterna nu för första gången på många år inte är bundna av något samarbete med andra partier.

Han sade att Moderaterna kommer att göra allt de kan för att vinna regeringsmakten och konstaterade att partiet påverkas av aktuella samhällsfrågor, exempelvis konservativa frågor som lag och ordning, men även jämställdhetsfrågor och de liberala delarna av integrationen.

”Det är en stor möjlighet, men också en risk när du bestämmer dig för att hålla fast vid det liberalkonservativa spåret”, sade Strömmer. 

Han tror att det är en användbar strategi att inte snegla så mycket på andra partier och istället forma sin egen politik. Han tycker att Socialdemokraterna blivit ”irrelevanta” och hävdade att partiet inte heller förhåller sig till Sverigedemokraterna.

”Borgerligheten har varit paralyserad av Sverigedemokraterna”, sade han.

Strömmer sade vidare att han tycker att ”pragmatism” skiljer Moderaterna från Centerpartiet. Han tycker att en stor del av debatten om integration rör sig på ”floskelnivå” utan att verkliga lösningar presenteras.

Förutsättningarna för Moderaterna och Socialdemokraterna att ”göra upp” i svåra frågor är, enligt honom, sämre än någonsin på grund av att Socialdemokraterna är fastlåsta i januariavtalet.

Partisekreteraren talade även om biståndet, vars mål Moderaterna vill sänka, och lyfte fram vikten av att använda resurserna på ”rätt sätt”. Han medgav att ett sänkt mål innebär möjlighet att få loss pengar som kan användas till annat.


Innehåll från Atlant FonderAnnons

Så återinvesterar du vinsterna du gjort på börsen

Ännu ett starkt börsår närmar sig sitt slut. Det kan finnas anledning att agera med försiktighet under 2022, så nu kan det vara läge att plocka hem vinsterna och samtidigt återinvestera dem i ett långsiktigt alternativ med låg risk och god avkastning.

Den senaste gången börsen kraschade var i mars 2020 då pandemin blev ett faktum, och påverkade både börser och kreditmarknader världen över. Sen dess har marknaden återhämtat sig kraftfullt. Men enligt många bedömare är det inte längre en fråga om utan när en större nedgång återigen kan vara ett faktum, även om det fortsatt ser ljust ut med en spirande ekonomi, goda företagsvinster och låga räntor.

Vilka alternativ finns det när man tar hem vinster och samtidigt vill ha en vettig avkastning? Det många tänker på i första hand är företagsobligationsfonder. Men, det finns andra alternativ. 

Riskminimering och god avkastning

Ett sådant alternativ är Atlant Opportunity – en marknadsneutral och absolutavkastande alternativ fond som har ambitionen att skapa en positiv avkastning oavsett börsutvecklingen. Fondens fokus är att minimera risker för att ge en jämn och robust avkastning.

– Opportunity ska leverera en hög riskjusterad avkastning som antingen höjer avkastningen i portföljen utan att höja risken, eller sänker risken utan att sänka avkastningen. Den ska helt enkelt fungera som en byggsten i den trygga delen av en bred portfölj, säger säger Taner Pikdöken, förvaltare på Atlant Fonder.

De senaste fem åren har gruppen svenska företagsobligationer gett en avkastning på mellan 10–20 procent beroende på vilken risk fonden har tagit. Under motsvarade tid har Opportunity skapat en avkastning på cirka 30 procent.

Stabil även under pandemin

Även kreditmarknaden kraschade i mars 2020. Opportunity klarade dock nedgången bra, vilket till stor del kan förklaras av fondens stora kassa samt de skydd fonden använder mot stökiga marknader. 

– Vi sålde inte en enda obligation utan kunde istället agera köpare. När andra är stressade säljare vill vi alltid kunna vara köpare, säger Taner Pikdöken.

Opportunity uppvisade en snabb uppgång och stängde året på 5,9 procent. I år är avkastningen 6,6 procent (per den 12 november 2021). Opportunity blev under 2020 utsedd till ”Årets bästa hedgefond 2019” av Privata Affärer.

Om Atlant Fonder

Atlant Fonder är ett fristående fondbolag grundat 2006 som driver aktiv förvaltning av fem alternativa investeringsfonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. Målet är att leverera en hög riskjusterad avkastning. Atlant Fonders vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 7 miljarder.

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?