1515
Annons

M:s vallöfte: Sänkta priser på diesel och bensin

Moderaterna vill sänka priset på drivmedel, vilket ska ske genom att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå.

Elisa
ElisaFoto:Henrik Montgomery/TT

Dieselpriset kommer därmed att sjunka med minst 5 kronor per liter, enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Bensinpriset kommer att påverkas mindre än så.

Det uppgav partiet på måndagen.

Reduktionsplikten innebär ett krav på att en viss del biobränsle blandas in i bensin och diesel.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Kina efter USA-besök: Nya militärövningar

En grupp amerikanska politiker på besök i Taiwan har under måndagen träffat president Tsai Ing-Wen. Kina meddelar samtidigt att man drar igång nya militärövningar runt ön.

Foto:HECTOR RETAMAL

Mötet sker mindre än två veckor efter det uppmärksammade besöket från talmannen i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi. Hennes resa väckte kraftiga reaktioner från Kina som drog i gång flera dagar av hotfulla militärövningar runt den självstyrande ön, som Peking betraktar som sitt eget territorium.

Det nuvarande besöket leds av den demokratiske senatorn Ed Markey. Tillsammans med sina fyra medföljande väntas han även träffa andra representanter för den taiwanesiska regeringen, liksom företrädare för den privata sektorn. Spänningarna i Taiwansundet och investeringar i den viktiga halvledarindustrin väntas stå högst på dagordningen, skriver nyhetsbyrån AP.

Taiwans utrikesdepartement beskriver besöket som ytterligare ett bevis på vänskapsbanden mellan Taipei och Washington, ”som inte låter sig skrämmas av Kinas hot”.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina kommenterade de amerikanska politikerns oannonserade ankomst på söndagen under rubriken ”Amerikanska politiker måste sluta leka med elden i Taiwanfrågan”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera