1515

M riktar misstroendeförklaring mot Strandhäll – får stöd av KD

Moderaterna riktar misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och får enligt beskeden stöd av KD och sannolikt SD. Centerpartiet sitter på de avgörande mandaten, men håller S-ministern på halster. 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna har beslutat sig för att rikta misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hennes agerande i samband med avskedandet av Försäkringskassans dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Kritiken handlar om att Ann-Marie Begler ska ha blivit avsatt av politiska skäl och att Annika Strandhäll inte varit uppriktig om motiven. Det framgick vid en debatt i riksdagen. 

”Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat”, sa Moderatledaren Ulf Kristersson från talarstolen. 

”Annika Strandhälls beteende undergräver integriteten och förtroendet för statsförvaltningen i Sverige. Det är sådant som brukar ske i länder som Sverige brukar kritisera”, sa han vidare. 

Kristdemokraterna stödjer misstroendeförklaringen. 

”Uppgifterna om hur Annika Strandhäll har skött styrningen av Försäkringskassan har inte bemötts tillfredsställande av regeringen. Förtroendet är förbrukat. Kristdemokraterna kommer att stödja Moderaterna”, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter. 

Även Sverigedemokraternas ledamöter röstar ”sannolikt” för misstroendeförklaringen, enligt gruppledare Mattias Karlsson till TT. 

Omröstningen hålls en 28 maj, alltså om knappt två veckor.  

I praktiken har Centerpartiet med sina 31 mandat av allt att döma därmed S-ministerns öde i sina händer. 

”Det är ingen tvekan att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som har hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för att få de svar som nu krävs”, säger gruppledare Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar. 

Hur partiet kommer att rösta har man ännu inte landat i. 

”Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi i lugn och ro kan prata igenom det, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta”, säger Anders W Jonsson vidare. 

När Centerpartiets besked kommer är inte känt men under kommande vecka har partiet inget gruppmöte bokat, enligt pressekreterare Pelle Skogberg. 

Inte heller Liberalerna har något besked att ge, enligt pressekreterare Elin Boberg till TT. 

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att man bör avvakta Konstitutionsutskottets granskning. 

”Mig veterligen har det inte framkommit några nya fakta”, säger Stefan Löfven vid en pressträff där han inte vill spekulera i vad han gör om Liberalerna och Centerpartiet väljer att rösta för misstroendevotumet. 

Di söker Annika Strandhäll, men till TV4 kallar hon anklagelserna för ”komplett ogrundade” och hon menar att det är desperat att inte invänta KU-processen. 

”Förmodligen är det EU-parlamentsval och Ulf Kristersson behöver få upp sina opinionssiffror”, säger hon till TV4.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?