Annons

M riktar misstroendeförklaring mot Strandhäll – får stöd av KD

Moderaterna riktar misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och får enligt beskeden stöd av KD och sannolikt SD. Centerpartiet sitter på de avgörande mandaten, men håller S-ministern på halster. 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna har beslutat sig för att rikta misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hennes agerande i samband med avskedandet av Försäkringskassans dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Kritiken handlar om att Ann-Marie Begler ska ha blivit avsatt av politiska skäl och att Annika Strandhäll inte varit uppriktig om motiven. Det framgick vid en debatt i riksdagen. 

”Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat”, sa Moderatledaren Ulf Kristersson från talarstolen. 

”Annika Strandhälls beteende undergräver integriteten och förtroendet för statsförvaltningen i Sverige. Det är sådant som brukar ske i länder som Sverige brukar kritisera”, sa han vidare. 

Kristdemokraterna stödjer misstroendeförklaringen. 

”Uppgifterna om hur Annika Strandhäll har skött styrningen av Försäkringskassan har inte bemötts tillfredsställande av regeringen. Förtroendet är förbrukat. Kristdemokraterna kommer att stödja Moderaterna”, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter. 

Även Sverigedemokraternas ledamöter röstar ”sannolikt” för misstroendeförklaringen, enligt gruppledare Mattias Karlsson till TT. 

Omröstningen hålls en 28 maj, alltså om knappt två veckor.  

I praktiken har Centerpartiet med sina 31 mandat av allt att döma därmed S-ministerns öde i sina händer. 

”Det är ingen tvekan att det finns frågetecken kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som har hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för att få de svar som nu krävs”, säger gruppledare Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar. 

Hur partiet kommer att rösta har man ännu inte landat i. 

”Jag måste ta tillbaka denna diskussion till riksdagsgruppen så att vi i lugn och ro kan prata igenom det, innan vi bestämmer hur vi kommer att rösta”, säger Anders W Jonsson vidare. 

När Centerpartiets besked kommer är inte känt men under kommande vecka har partiet inget gruppmöte bokat, enligt pressekreterare Pelle Skogberg. 

Inte heller Liberalerna har något besked att ge, enligt pressekreterare Elin Boberg till TT. 

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att man bör avvakta Konstitutionsutskottets granskning. 

”Mig veterligen har det inte framkommit några nya fakta”, säger Stefan Löfven vid en pressträff där han inte vill spekulera i vad han gör om Liberalerna och Centerpartiet väljer att rösta för misstroendevotumet. 

Di söker Annika Strandhäll, men till TV4 kallar hon anklagelserna för ”komplett ogrundade” och hon menar att det är desperat att inte invänta KU-processen. 

”Förmodligen är det EU-parlamentsval och Ulf Kristersson behöver få upp sina opinionssiffror”, säger hon till TV4.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?