1515

M redo att lägga egen budget

Kristdemokraterna och Moderaterna vill att Allianspartierna lägger ett gemensamt budgetförslag i riksdagen som ska ställas mot övergångsregeringens förslag.

Men Centerpartiet och Liberalerna tycker att frågan är för tidigt väckt.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker inte att det finns någon anledning att vänta med att ta ställning för en Alliansbudgetmotion innan regeringsfrågan är löst.

"Nej, jag tycker inte det. Snart är 2019 här. Man behöver ha klart för sig vilken budget och politisk inriktning som kommer att gälla då", säger Ebba Busch Thor.

TT: Men skulle det inte försvåra regeringsbildningen om budgetpolitiken redan är fastslagen?
"
Att se vilket stöd det finns för en viss budget i riksdagen kan också vara en indikation på vilka man menar bör styra Sverige. Så är det helt klart", säger Busch Thor.

"Jag ser inte hur det kan vara ett problem att den politik det finns störst stöd för, att det inte ska vara den politiken som också får lov att styra i en budget."

Även Moderaterna vill se en gemensam Alliansbudgetmotion.

"Det är självklart vår förhoppning också. Blir det inte så, kommer vi moderater att lägga en egen budget, med den politik vi gått till val på", säger den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

Men Allianskollegorna C och L är inte redo att ta ställning för en gemensam Alliansbudget. Den skulle kräva stöd från Sverigedemokraterna för att gå igenom.

Båda partierna tycker att frågan är för tidigt väckt. Mycket kan hända innan den 15 november, då övergångsregeringen måste lägga fram en budget om ingen ny regering finns på plats.

"Vi vet i dagsläget inte vilken regeringskonstellation som lägger fram en budget. Vi vet inte om det är en "riktig" budget eller en övergångsbudget, och vi vet heller inte vad den innehåller", säger C:s ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

Han tycker att fokus nu måste ligga på regeringsfrågan.

"Vi måste ta saker i rätt ordning. Vi ska inte göra frågan om en eventuell övergångsbudget till en ställföreträdande statsministeromröstning", säger Källström.

Ebba Busch Thor vill inte gå in på om M och KD bör lägga fram en budgetmotion, om inte C och L vill.

"Det är en fråga vi får ta då. För Kristdemokraterna är det Alliansen som är alternativet", säger hon.

Busch Thor förnekar att hon gör utspelet för att pressa fram ett besked från C och L. I stället handlar det om att väljarna ska veta var de har Kristdemokraterna.

"Jag ser inte riktigt skälen till att man ska avstå från att få igenom sin politik, den man är övertygad om behövs i Sverige bara för att regeringen befinner sig i övergångsläge. Det gör inte riksdagen", säger Busch Thor.

Sverigedemokraterna välkomnar Ebba Busch Thors besked.

"Jag ser positivt på det beskedet som kommer från Kristdemokraterna i dag. Det är ett bra besked. Jag tycker att de ska försöka driva sin politik i kammaren", säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

"Vi kommer att lägga ett eget budgetförslag och faller det så är det väl inte alltför osannolikt att ett Alliansförslag kommer att få vårt stöd."

Under tiden som budgetdiskussionerna pågår fortsätter Stefan Löfven med sina sonderingssamtal för att försöka bilda en ny regering. På onsdagen träffade han partiledarna igen för nya samtal.

S-ledaren har till måndag på sig att sondera terrängen för en ny regering. Han ska då avlägga en slutrapport till riksdagens talman.

Löfven bedömde i måndags att läget i diskussionerna är låst.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?