1515

M rasar i Stockholm - här är partierna som plockar väljare

Moderaterna har rasat med nästan 10 procentenheter i Stockholms stad på bara sex månader. Samtidigt har stödet för Centerpartiet och Liberalerna nästan fördubblats i huvudstaden, enligt SCB.

I förra veckan kom SCB:s stora mätning som visar att Moderaterna rasat kraftigt i opinionen och att 18,1 procent av väljarna skulle lägga sin röst på M om det var val i dag.

På onsdagen kom nya nedbrutna siffror som visar vilka partier olika grupper tycker bäst om. Och det är på flera sätt en dyster läsning för Moderaterna.

Som Di tidigare rapporterat är det interna missnöjet som störst i Stockholm och där har stödet för partiet rasat kraftigt sedan den förra mätningen i november.

I Stockholms stad uppger nu 22,5 procent att de sympatiserar med Moderaterna, jämfört med 31,2 procent i november. Under samma period har stödet för Centerpartiet ökat från 6,9 till 12,5 procent. Liberalerna har gått fram nästan lika mycket och får 9,7 procent.

Socialdemokraterna backar något till 24,8 procent i Stockholms stad men är nu det parti som väljarna tycker bäst om i huvudstaden. Stödet för Sverigedemokraterna ökar till 7,3 procent.

Även i Stockholms län, som är ett av Moderaternas starkaste fästen, minskar stödet och 33 procent pekar nu ut M som bästa parti. Motsvarande siffra för ett år sedan var 40,3 procent och i november 35,6 procent.

Samma tendens syns på flera håll i landet och i Mälardalen (Uppsala, Sörmland, Östergötland, Örebro och Västmanland) har stödet för M minskat från 27,2 till 20,7 procent på bara ett halvår. I Stormalmö backar M från 27,3 till 23,2 procent medan C och L går fram kraftigt. Även i övriga Skåne, Göteborg och Västsverige tappar Moderaterna många väljare.

Även om tappet för M i Stockholm är stort är det inte lika dramatiskt som många i partiet hade befarat. Andra mätningar har indikerat ännu större väljarförluster och en intern mätning visade så sent som i förra veckan att stödet i Stockholms stad hade rasat till 14 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?