1515
Annons

M pressar på för mer och snabbare krisstöd: ”Ännu tuffare nu”

Moderaterna vill utöka krisstöden till företag som drabbats i pandemin och snabba på utbetalningarna.

”Regeringen och stödpartierna förstår inte allvaret i läget”, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.Foto:Henrik Montgomery/TT

Moderaterna vill att riksdagen ställer sig bakom ett nytt initiativ som partiet tagit för att höja ersättningsnivåerna i omsättnings- och omställningsstöden. Enligt M behöver ersättningsnivån öka till 90 procent.

”De företag som hade det tufft under förra året har drabbats av ytterligare restriktioner, och har det ännu tuffare nu”, säger Elisabeth Svantesson.

”Vi menar att det krävs mer stöd för att rädda jobb i de branscherna.”

Partiet tycker också att det tar orimligt lång tid för myndigheterna att behandla företagens ansökningar om olika krisstöd, framför allt när det handlar om korttidspermitteringar.

”I en pandemi måste saker gå fort”, säger Elisabeth Svantesson.

Hon lyfter fram att de långa handläggningstiderna riskerar att leda till att företag börjar säga upp folk eller att företagen tvingas ta stora lån. Hon vill se mindre byråkratiskt krångel när stöden ska betalas ut, men desto större fokus på efterkontroller och hårdare straff för de företag som fuskat med stöden.

På torsdagen deltog finansminister Magdalena Andersson (S) i ett extrainsatt möte i finansutskottet. Hon hade inga nya besked att ge om ytterligare krisåtgärder. Hon har dock tidigare sagt att det kommer att behövas ytterligare stöd efter de senaste restriktionerna som införts och att regeringen och samarbetspartierna C och L jobbar med detta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?