1515

M-politiker lämnar uppdrag: "Trovärdighet har tagit allvarlig skada”

Moderaternas Erik Bengtzboe lämnar flera tunga uppdrag efter Aftonbladets avslöjande om hans bidrag gällande dubbla boenden.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada”, skriver partiledare Ulf Kristersson i ett mejl till TT.

Foto:Janerik Henriksson/TT

”Jag och Erik Bengtzboe är överens om att han nu lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor”, skriver partiledare Ulf Kristersson.

Bengtzboe kommenterar beslutet på sin Facebooksida:

”Jag har i dag accepterat att lämna uppdraget som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och som talesperson för Moderaterna i arbetsmarknadsfrågor”, skriver han.

Vidare skriver Bengtzboe att han inlett en process med riksdagsförvaltningen i syfte att rätta fel och betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

”Jag inser att detta påverkar förtroendet för mig negativt, och jag vill inte att det ska drabba Moderaterna. Därför är det rätt att nu lämna dessa uppdrag. Det viktigaste för mig nu är att rätta till felaktigheterna, och göra allt jag kan för att bygga upp förtroendet hos mina väljare och partivänner igen”, fortsätter han.

Bengtzboe kommer att fortsätta som riksdagsledamot, bekräftar Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström för TT.

Nyligen kunde Aftonbladet visa på oklarheter kring var Erik Bengtzboe egentligen bor, och om han har rätt till de bidrag han fått av riksdagen för sitt dubbla boende.

Enligt tidningen har Bengtzboe fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. I Stockholm har han en övernattningslägenhet, där han bor i veckorna till följd av sitt uppdrag.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden. Erik Bengtzboe kommer nu att fokusera på att rätta till dessa felaktigheter och försöka reparera sitt politiska förtroende inom och utom Moderaterna. Moderaterna återkommer i närtid till frågan om vem som blir ny talesperson i dessa frågor”, skriver Ulf Kristersson.

Efter Aftonbladets avslöjande inledde åklagare en så kallad förutredning av fallet.

”Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor”, uppgav vice chefsåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?