1515
Annons

M och KD vill ha svar från Wallström om Gui Minhai-möte

Både M och KD vill ha fler svar från utrikesminister Margot Wallström (S) angående ett omtalat möte om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina, eller inte. Men UD skickar nu inspektörer till ambassaden i Peking.

Stödmanifestation i Sverige för den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.
Stödmanifestation i Sverige för den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.Foto:Anders Wiklund/TT

”Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta”, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark och framhåller att det är "skandalartat" om det skulle visa sig att ambassadören ordnade mötet på egen hand.

Men han framhåller också att Wallström snarast måste reda ut de motstridiga uppgifter som finns om vad som egentligen skedde och om vem som visste vad på UD.

En UD-källa uppger att Wallmark har informerats regelbundet och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han säger att riksdagens utrikesutskott, där han sitter, i torsdags fick information av Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadörens besök och förehavanden i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydligat och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som Lindstedt ordnade med kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela Gui.

”Det inger inte förtroende, det ger intryck av att viktiga rutiner inte fungerar, inte ens i ett så viktigt konsulärt ärende som Gui Minhai-ärendet är”, säger Adaktusson.

”Det är inte vilket ärende som helst och det handlar om Kina som vi vet ofta bryter mot mänskliga rättigheter”, säger han.

Om det visar sig att Kinas ambassad I Sverige var inblandad blir saken än allvarligare, anser Adaktusson.

”Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera. Där ingår inte att försöka inskränka värdlandets yttrande- och pressfrihet.”

Margot Wallström vill vänta till utredningen om Gui Minhai-mötet är klar innan hon uttalar sig om eventuellt förtroende för Lindstedt.

”Vi inledde ju en internundersökning och sedan har den pausats därför att Säkerhetspolisen har inlett en undersökning. Då får den ta sin tid och då ska den genomföras fullt ut så att vi får reda på vad som har hänt”, säger Wallström på väg ut från dagens utrikesministermöte i Bryssel.

UD klargjorde sent på fredagskvällen att departementets inspektörsfunktion skickas till ambassaden i Peking för att stötta ambassadpersonalen i deras arbete och för att få en tydligare bakgrund till vad som skett.

UD:s förhoppning är också att inspektörerna ska kunna stärka departementets förmåga att bistå Säpos förundersökning framöver, enligt UD:s presschef Patric Nilsson.

Men innebär det här att er interna undersökning har återupptagits igen?

”Nej, den interna undersökningen får vi inte driva så länge det pågår en förundersökning från Säpos sida. Men däremot, när det handlar om att vi ska dels stötta personalen och få en bakgrund av vad det är som har hänt, så kan vi skicka inspektörerna. Det kan vi göra inom ramen för vårt mandat utan att öppna den interna undersökningen”, säger han.

Margot Wallström vill inte svara på frågan om hur allvarligt hela det här ärendet är för UD.

”Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss”, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

Åklagare Hans Ihrman leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande. Vare sig hon eller någon annan är dock delgiven misstanke, enligt Ihrman.

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

Nya siffror: Här går det trögast att sälja bostaden

Bostadspriserna har fallit rejält under våren och sommaren – samtidigt som utbudet är rekordstort. 

Nya siffror från Hemnet visar att vissa typer av bostäder är betydligt mer svårsålda än andra just nu.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera