ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

M och KD utmanar Löfven med gemensam budget

  • Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT
  • Beskedet från M och KD ökar trycker rejält på Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund, som just nu sitter i förhandlingar med Socialdemokraterna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

M och KD har nu bestämt sig för att lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen.

Därmed ökar trycket på C och L att nå stora framgångar i förhandlingarna med Stefan Löfven.

Det är DN som rapporterar att Moderaterna och Kristdemokraterna nu tar steget och lägger fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, alltså precis som Di tidigare rapporterat. 

Det sker i form av en reservation i finansutskottet. Och eftersom SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt att det är ”mycket sannolikt” att partiet röstar för en sådan kommer budgetförslaget att vinna över regeringen Löfvens övergångsbudget – så länge inte C och L röstar med de rödgröna. 

M, SD och KD har nämligen fler mandat än de tre rödgröna partierna. Så här säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till DN:

”Vi lägger fram vår politik som vi har sagt till våra väljare att vi ska göra. Jag hoppas att den vinner brett stöd, och jag tror att det är flera partier än vi två som tycker att det här är bra politik. Vi gör det vi har lovat, vi är frimodiga med det och tänker inte hålla tillbaka. Vi är inte rädda för att andra ska rösta på den och vi är heller inte rädda för att lägga fram den för att det just nu pågår regeringsdiskussioner.”

M och KD säger sig båda hoppas på att C och L ska komma tillbaka till alliansen. Men Annie Lööf och Jan Björklund sitter nu istället och förhandlar med Stefan Löfven.

”Det vore mycket bättre om C och L förhandlade med oss om borgerlig politik”, säger Elisabeth Svantesson till DN.

Beskedet från M och KD ökar nu trycket på Centern och Liberalerna. Ska de ingå i ett samarbete med S inkluderar det att partierna gör upp om budgeten. 

Men den budgetreservation som M och KD nu lägger fram bygger till stor del på den politik allianspartierna gemensamt gick till val på, och att rösta emot den lär svida hos många centerpartister och liberaler. 

Elisabeth Svantesson understryker också att många av Centerns och Liberalernas hjärtefrågor finns med i budgetförslaget. Det handlar bland annat om ett landsbygdspaket och stärkt försvar. Därutöver blir det skattesänkningar på arbete och för pensionärer på närmare 20 miljarder.

Budgetomröstningen i riksdagen sker den 12 december, alltså om mindre än en vecka. Och är inte regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP i hamn till dess kompliceras läget påtagligt eftersom det då sannolikt blir en borgerlig budget som gäller från årsskiftet. 

Skulle partierna däremot enas och S säkra regeringsmakten är det sannolikt att C och L röstar på övergångsbudgeten, som inte innehåller några nya reformer. 

Från S sida vill man sedan, om man bildar ny regering, lägga en tilläggsbudget som bygger på den politik man enas med C, L och MP om. 

För Annie Lööf och Jan Björklund kommer det att vara viktigt att kunna visa upp stora politiska segrar, om man nu fullföljer steget över blockgränsen. 

Men alldeles oavsett hur ramgångsrika C och L är i förhandlingarna med Stefan Löfven kommer den budget de tar fram med S högst sannolikt att innehålla mindre allianspolitik än Moderaternas och Kristdemokraternas budget. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies