Annons

M och KD lämnar energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, kan Dagens industri avslöja.

”Vi har beslutat oss för att lämna energiöverenskommelsen”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).Foto:Christine Olsson/TT

Så kom till sist beslutet.

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen.

”Vi har valt att kliva av”, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered till Dagens industri.

I mitten av förra veckan hölls ett möte med representanter för energiöverenskommelsen, där M och KD krävde svar om regeringen, med energiminister Anders Ygeman (S) i spetsen, var villiga att diskutera kärnkraftens framtid med riksdagens samtliga partier.

Energiministern hade då inga svar till M och KD. Men i slutet av förra veckan återkom Anders Ygeman med förslag om samtal inom energiöverenskommelsen, vilket alltså inte accepteras av den borgerliga duon.

Regeringens ovilja har nu fått bägaren att rinna över för M och KD.

”Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid. Vi behöver också ett nytt energimål och det tar man inte upp. Det här gör att vi beslutat oss för att lämna energiöverenskommelsen”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Camilla Brodin, Kristdemokraternas energipolitiska talesperson, och Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiske talesperson.
Camilla Brodin, Kristdemokraternas energipolitiska talesperson, och Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiske talesperson.Foto:Amanda Lindgren

Finns det en risk för att det här leder till kaos för energibolagen och svensk industri?
”Tvärt om. Om vi skulle sitta fast i det vi gör nu där vi samtalar om saker som inte har bäring på framtiden, så är det mer oroväckande än att man, som vi föreslår, tar fram reformer för hur man ska ta sig an energipolitiken framöver.”

Energiöverenskommelsen tecknades så sent som 2016 mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Uppgörelsen skulle garantera långsiktighet och kontinuitet i svensk energipolitik.

Men sedan början av det här året har M och KD tryckt på hårdare för att få upp kärnkraften på agendan för att garantera uranets fortsatta kraft i Sverige framöver.

I slutet av november kom så M och KD, backade av Liberalerna som står utanför energiöverenskommelsen, med nio krav på regeringen för att förhandla fram en ny överenskommelse.

Bland annat krävde partierna att skrivelsen om förnybart i energiöverenskommelsen ska bytas mot fossilfritt, att befintlig kärnkraft ska värnas genom livstidsförlängning och att en färdplan för ny kärnkraftsteknik ska tas fram.

Men hotet att gå ur överenskommelsen har alltså inte fått fäste.

”Det är tydligt att de inte vill ta diskussionen om att ändra energimålet. Då känner vi att förutsättningarna inte finns för att här och nu kunna ro i hamn något som kan lösa problem som är relevanta”, säger Lars Hjälmered och tillägger:

”Anders Ygeman och regeringen har en valhänt hantering av detta. Jag hade en förväntan om att de skulle sätta Sveriges intressen framför det egna partiets. Det kokar ner till att hantera egna problem i regeringen i stället för att seriöst fundera på vad som är relevant och viktigt för Sverige.”

M-ledaren Ulf Kristersson har varit tydlig med att han kommer att söka riksdagsmajoriteter i energifrågor, där samtliga partier bjuds in för att diskutera överenskommelser.

I frågan om satsningar på kärnkraften kommer M och KD hitta stöd i Liberalerna och Sverigedemokraterna. Men det räcker inte, sånär som på en röst i riksdagen. 

I dagens uppdelning når kärnkraftsvurmarna 173 röster. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet utgör 174 röster (två vildar utgör de två resterande rösterna).

Det jämna läget innebär att Socialdemokraterna måste hålla partipiskan vinande i kärnkraftsfrågan, om Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor går fram med konkreta förslag. 

Snarare än en ny överenskommelse med ett övergripande handlingsprogram, likt den gamla, kommer kärnkraftsfrågor som livslängd, forskning om kärnteknik och satsningar på ny kärnkraft tas fråga för fråga i riksdagen.

En kraftmätning väntas alltså mellan regeringen och oppositionspartierna.

Samtidigt är dörren till Anders Ygeman inte är helt stängd, säger Lars Hjälmered.

”Vi kommer föra dialog med Liberalerna i första hand och sedan övriga partier för att se om vi kan hitta stöd till ett nytt energimål. Vi vill ta en diskussion om framtiden för Ringhals 1 och 2 för att driva vidare dem. Skulle regeringen byta fot och ta en diskussion om att säkra kärnkraften, då är vi beredda att ta den diskussionen vilken dag som helst.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?