Annons

M och C utreder misstänkta övergrepp

Flera partier utreder misstänkta övergrepp efter det upprop från 1.300 kvinnliga politiker som publicerades under fredagen.

Bild:TT

Det största partiet Socialdemokraterna har dock inte inlett någon internutredning, trots att kvinnliga politiker från S uppges finnas med bland vittnesmålen, skriver Svenska Dagbladet.

"Vi har inga ärenden som utreds i dagsläget", skriver pressekreterare Peter Liljeros till tidningen.

Moderaterna har personer som anklagas i uppropet, som går under namnet "I maktens korridorer", bekräftar partisekreteraren Gunnar Strömmer.

"Beroende på vad som framkommer får vi besluta om åtgärder. Alla missförhållanden bör anmälas internt", säger han till SvD.

Inom Centerpartiet pågår ett arbete mot misstänkta övergrepp, enligt partisekreteraren Mikael Arthursson. Partiet har dragit i gång ett arbete för att se till att det råder nolltolerans mot kränkningar och övergrepp.

Innan uppropet publicerades har Centerpartiet utrett två personer. En av dem har slutat efter en varning, och den andre har avslutat sin anställning. Båda fallen har hanterats internt.

SVT Nyheter rapporterade att två personer inom Liberalerna utreddes internt, men uppgifterna tillbakavisas av presschefen Elin Boberg.

"Vi är medvetna om att det kan komma att behövas utredningar, för det finns ett stort mörkertal", säger hon till TT.

SVT har också backat från uppgifterna.

På fredagens pressträff fick Jan Björklund frågor om metoo-rörelsen.

"Vår organisation har också hanterat den här typen av ärenden och vi har sett väldigt strängt på det i flera fall. Vi har en särskild etikkommitté som granskar och den som vill får hjälp att polisanmäla", sade han då.

Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD), Birgitta Ohlsson (L), Emma Henriksson (KD), är bara några i uppropet som är över 1.600 namn lång. Men ingen kvinnlig minister från vare sig S eller MP har skrivit under uppropet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?