1515
Annons

Valet 2022

M lovar sänkt skatt och jobbpremie – för 31 miljarder

Moderaterna lovar ett nytt jobbskatteavdrag och en jobbpremie för långtidsarbetslösa.

”Fler måste gå från bidrag till jobb”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Enligt Moderaterna är det viktigt att göra det mer lönsamt att jobba.

”Fler måste jobba mer”, säger Kristersson.

M vill därför införa ett förstärkt jobbskatteavdrag med fokus på låga och medelstora inkomster som ska ge 500 kronor mer i månaden för en vanlig löntagare.

Moderaterna vill samtidigt sänka skatten på pensioner lika mycket. Det är, enligt M, bland annat viktigt för att värna arbetslinjen i pensionssystemet.

Partiet anser att den höjning av garantipensioner som S-regeringen nu drivit igenom gör att skillnaden mellan de som har jobbat och de som inte har det blivit för liten.

M vill också så fort som möjligt införa en jobbpremie för de som lämnar långtidsarbetslöshet och börjar arbeta. Premien innebär att personen får behålla tio procent mer av lönen upp till 2 500 kronor i maximalt 18 månader.

”Det är långtidsarbetslösheten som är det riktigt allvarliga problemet”, säger Kristersson. 

”Sverige är det land i EU som har störst skillnad mellan inrikes- och utrikesfödda på arbetsmarknaden.”

Enligt M skulle statskassan få in 57 miljarder kronor mer i statskassan om arbetslösheten bland utrikesfödda var lika låg som bland inrikesfödda.

De tre förslagen, som partiet drivit en längre tid, hoppas Kristersson kunna få med redan i budgeten för 2023 - om högerpartierna vinner valet. Han påpekar dock att förslagen kommer att behöva förhandlas med tänkta samarbetspartier som KD, SD och L.

”Jag är fullt medveten om att Moderaterna inte kommer att bestämma allt själv.”

Jobbskatteavdraget kostar statskassan 24 miljarder, sänkt skatt på pensioner 7 miljarder och jobbpremien 0,5 miljarder.

Skattesänkningarna ska bland annat finansieras med reformerad a-kassa och aktivitetsstöd, samt reformerad sjukförsäkring och ett nedtrappat flerbarnstillägg från fjärde barnet. SD har tidigare varit kritisk till att göra besparingar i a-kassan.

Andra finansieringskällor är minskat bistånd. M vill under kommande mandatperiod minska biståndet från 1 procent av BNI till 0,7 procent. Det bedöms ge en besparing på 21 miljarder 2026. Både KD och L är dock kritiska till att dra ned på biståndet.

Finansminister Mikael Damberg (S) tycker det är ”väldigt förväntat” att M lovar nya skattesänkningar.

”I det här läget riskerar förslagen att driva upp inflation och räntor”, säger han.

Damberg är mer positiv till en jobbpremie för långtidsarbetslösa. Ett förslag som han anser förtjänar att studeras.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson uppger att en ökning av deltagare på arbetsmarknaden på sikt kommer att minska inflationen.

Svantesson understryker också att det viktiga är att finanspolitiken i sin helhet inte är expansiv i detta ekonomiska läge. Hon betonar att M finansierar sina skattesänkningar.

”Det är oerhört väsentligt”, säger Svantesson.

”Men det kommer att bli en fin linje här. Det gäller att inte driva på inflationen, men man får inte heller fördjupa en lågkonjunktur.”

Valet 2022

V vill "kuppa" bort SD i talmansvalet

Vänsterpartiet (V) vill förhindra att en sverigedemokrat får någon av riksdagens fyra talmansposter.

Därför är V berett att rösta på Centerns kandidat som andre vice talman.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen ska i morgon välja talman och tre vice talmän och i dag väntas M, KD, L och SD ge besked om vem de vill ha som talman.

V-ledaren Nooshi Dadgostar räknar med att talmannen blir en moderat och att socialdemokraten Kenneth G Forslund blir förste vice talman.

För att inte SD ska få posten som andre vice talman kan V tänka sig att rösta på en centerpartist för den posten.

”Vi är beredda att ställa oss bakom en centerpartist som andre vice talman, trots att de är ett mindre parti än oss”, säger Dadgostar.

Centern har än så länge inte nominerat någon talmanskandidat. 

V och C har lika många mandat, men V fick procentuellt sett något fler röster.

”Centern är det femte största partiet och de ska normalt inte ha någon i talmanspresidiet”, säger Dadgostar.

Trots att SD är riksdagens näst största parti så tycker hon inte att SD ska ha någon talmanspost alls.

”Det är inte ett parti som andra. Det är ett polariserande parti som delar upp människor och inte kan uppbära det förtroende som behövs för ett talmanspresidium i Sverige”, säger Dadgostar. 

Men det är ju 20 procent av väljarna som röstat på SD?
”Det handlar om att man ska ha ett brett förtroende och representera hela svenska folket i internationella sammanhang och kan ta emot statsbesök”, säger Dadgostar.

Om C skulle få posten som andra vice talman, så anser Dadgostar att det utifrån praxis är rimligt V:s Lotta Johnsson Fornarve blir tredje vice talman eftersom V är riksdagens fjärde största parti.

Men V:s plan kan stjälpas om de fyra högerpartierna gemensamt skulle rösta på en sverigedemokrat som andre vice talman.

Dadgostar påpekar dock att talmansvalen avgörs i slutna omröstningar och att det räcker med att enstaka liberaler byter sida för att stoppa en sverigedemokrat.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera