1515
Annons

Valet 2022

M lovar sänkt skatt och jobbpremie – för 31 miljarder

Moderaterna lovar ett nytt jobbskatteavdrag och en jobbpremie för långtidsarbetslösa.

”Fler måste gå från bidrag till jobb”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Enligt Moderaterna är det viktigt att göra det mer lönsamt att jobba.

”Fler måste jobba mer”, säger Kristersson.

M vill därför införa ett förstärkt jobbskatteavdrag med fokus på låga och medelstora inkomster som ska ge 500 kronor mer i månaden för en vanlig löntagare.

Moderaterna vill samtidigt sänka skatten på pensioner lika mycket. Det är, enligt M, bland annat viktigt för att värna arbetslinjen i pensionssystemet.

Partiet anser att den höjning av garantipensioner som S-regeringen nu drivit igenom gör att skillnaden mellan de som har jobbat och de som inte har det blivit för liten.

M vill också så fort som möjligt införa en jobbpremie för de som lämnar långtidsarbetslöshet och börjar arbeta. Premien innebär att personen får behålla tio procent mer av lönen upp till 2 500 kronor i maximalt 18 månader.

”Det är långtidsarbetslösheten som är det riktigt allvarliga problemet”, säger Kristersson. 

”Sverige är det land i EU som har störst skillnad mellan inrikes- och utrikesfödda på arbetsmarknaden.”

Enligt M skulle statskassan få in 57 miljarder kronor mer i statskassan om arbetslösheten bland utrikesfödda var lika låg som bland inrikesfödda.

De tre förslagen, som partiet drivit en längre tid, hoppas Kristersson kunna få med redan i budgeten för 2023 - om högerpartierna vinner valet. Han påpekar dock att förslagen kommer att behöva förhandlas med tänkta samarbetspartier som KD, SD och L.

”Jag är fullt medveten om att Moderaterna inte kommer att bestämma allt själv.”

Jobbskatteavdraget kostar statskassan 24 miljarder, sänkt skatt på pensioner 7 miljarder och jobbpremien 0,5 miljarder.

Skattesänkningarna ska bland annat finansieras med reformerad a-kassa och aktivitetsstöd, samt reformerad sjukförsäkring och ett nedtrappat flerbarnstillägg från fjärde barnet. SD har tidigare varit kritisk till att göra besparingar i a-kassan.

Andra finansieringskällor är minskat bistånd. M vill under kommande mandatperiod minska biståndet från 1 procent av BNI till 0,7 procent. Det bedöms ge en besparing på 21 miljarder 2026. Både KD och L är dock kritiska till att dra ned på biståndet.

Finansminister Mikael Damberg (S) tycker det är ”väldigt förväntat” att M lovar nya skattesänkningar.

”I det här läget riskerar förslagen att driva upp inflation och räntor”, säger han.

Damberg är mer positiv till en jobbpremie för långtidsarbetslösa. Ett förslag som han anser förtjänar att studeras.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson uppger att en ökning av deltagare på arbetsmarknaden på sikt kommer att minska inflationen.

Svantesson understryker också att det viktiga är att finanspolitiken i sin helhet inte är expansiv i detta ekonomiska läge. Hon betonar att M finansierar sina skattesänkningar.

”Det är oerhört väsentligt”, säger Svantesson.

”Men det kommer att bli en fin linje här. Det gäller att inte driva på inflationen, men man får inte heller fördjupa en lågkonjunktur.”

Innehåll från AlronAnnons

Saneringsbranschen måste gå till att ha en cirkulär affärsmodell

Kristoffer Ceder, platschef på Alron, och Linus Berg, hållbarhetschef på Ocab, vill visa att med samarbete skapas en bättre cirkulär hantering.
Kristoffer Ceder, platschef på Alron, och Linus Berg, hållbarhetschef på Ocab, vill visa att med samarbete skapas en bättre cirkulär hantering.

Att luktsanera exempelvis möbler och textilier efter en brand för att kunna återbruka dem är något som gynnar miljön, bland annat genom minskad avfallshantering och resursslöseri. Genom nya miljövänliga produkter och kunskapsutbildningar vill nu Alron, ihop med sina samarbetspartners, dra sitt strå till stacken för att visa att företag i saneringsbranschen gärna går i bräschen för en minskad klimatpåverkan.

– Att luktsanera efter en brand var något som var betydligt vanligare förr om åren. Tyvärr har det blivit allt vanligare att försäkringsbolagen erbjuder sina kunder kontantersättning så att kunden kan köpa en ny produkt/vara istället för att sanera den. Jag tycker att försäkringsbolagen har tappat miljöaspekten här då sanering verkligen kan bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Kristoffer Ceder, platschef på Alron.

Alron, som är Skandinaviens ledande leverantör av mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen, bildades av 1977 och var ett av de första avknoppningsföretagen från Lunds universitet och KTH. 

– Vi har drivits av en miljömedvetenhet redan från början och sedan 2015 har vi utvecklat en helt ny produktportfölj av väteperoxidbaserade produkter i linje med gällande direktiv som har uppnått bättre effektivitet och miljöprofil. Våra produkter lämnar inga farliga restprodukter, berättar Kristoffer Ceder.

Sanering minskar klimatavtrycket

En viktig del i Alrons goda utveckling genom åren har varit det nära samarbete man har med sina leverantörer och kunder. En av Alrons äldsta samarbetspartners är Ocab, ett rikstäckande sanering- och avfuktningsföretag som finns på 60 platser i Sverige, som också sätter miljöaspekterna högt på agendan. 

– Vi i branschen måste visa försäkringsbolag och deras kunder nyttan av sanering, att våra tjänster och produkter möjliggör miljö och kostnadsbesparingar. Det är exakt det som behöver ske för att motverka dagens slit och slängsamhället. Exempelvis kan en sanering av en soffa istället för att kassera och köpa nytt ge en miljöbesparing* på 91 procent, och för ett par jeans hela 99 procent. Till det kommer också en ekonomisk snitt besparing på 92 procent för de två varorna. Tillsammans med Alron vill vi verkligen få upp det här på agendan och utbilda marknaden. För tillsammans kan vi göra så mycket mer och skapa en bättre cirkulär hantering, menar Linus Berg, hållbarhetschef på Ocab. 

Under de drygt 40 år som Alron har funnits har företaget byggt upp en unik kompetens inom saneringsbranschen. 

– Vi var först med att jobba med väteperoxidbaserade produkter men har under åren fått många som kopierat oss. Men de företagen besitter inte samma kunskap kring forskning och utveckling som vi har byggt upp genom åren. Den skulle jag vilja säga är unik. Det är också något som vi vill dela med oss av och det gör vi bland annat genom vår Alron Academy. Där tar vi fram, i nära samarbete med våra kunder, utbildningar för att möta deras behov. Exempelvis så har vi ihop med Ocab skapat en ny digital utbildning så att de kontinuerligt kan utbilda sin personal i förståelsen av de produkter de ska använda, avslutar Kristoffer Ceder.

Om Alron
Alron grundades 1977 och var är ett av de första avknoppningsföretagen från Lunds universitet och KTH. Alrons affärsidé bygger på omvandlingen av forskningsresultat inom områdena mikrobiologi, organisk kemi och ytkemi till praktiskt användbara produkter och metoder med minsta möjliga miljöpåverkan vid produktion, användning och avyttring. Alron tillverkar idag produkter för desinficering, avfallsnedbrytning och luktkontroll. 

Läs mer om Alron här!  

*Besparingarna är beräknade på soffa med pris på 10 081 kronor och ett par jeans med pris 1001 kronor. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alron och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Källor till Di: Centerfalang planerar framryckning

Centerpartiet står inför ett avgörande vägval, efter Annie Lööfs avhopp.

Nu rustar en falang inom partiet som vill se en kursändring högerut.

Ambitionen är enligt Di:s källor att göra en framryckning i samband med att riksdagen öppnar i nästa vecka.

Helena Lindahl, för närvarande näringspolitiska talesperson i C, pekas ut som en favorit för den falang inom C som vill se en kursändring högerut.
Helena Lindahl, för närvarande näringspolitiska talesperson i C, pekas ut som en favorit för den falang inom C som vill se en kursändring högerut.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera