Diskussionen om en ringled runt Stockholm har pågått i decennier och så här långt står tre av fyra vägsträckor klara. Det som saknas är en östlig förbindelse för att knyta ihop norra och södra länken.
Den förra alliansregeringen avsatte 2 miljarder kronor för att påbörja projekteringen av Österleden och bygget har även diskuterats inom Sverigeförhandlingen.
Men när regeringen i våras presenterade sin nationella trafikplan fanns den östliga förbindelsen inte med och på Trafikverket har man nu avvecklat projektet.
Nu går Moderaterna till val på att dra igång motorvägsbygget under nästa mandatperiod.
”Det vi säger nu från Moderaternas håll – nationell, regionalt och lokalt – är att vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet, se till att det finns bra ekonomisk lösning på detta och komma i gång under nästa mandatperiod”, säger partiledaren Ulf Kristersson.
Kostnaden för projektet beräknas till 17,7 miljarder kronor och tanken är att länet och de berörda kommunerna ska vara med och bidra till finansieringen.
Och både i Stockholms stad, Värmdö och Nacka och andra kommuner är uppslutningen stor inom Moderaterna.
”Vi tycker naturligtvis från regionens sida att staten ska betala för statliga vägar, samtidigt inser vi att ska vi få något gjort så är vi beredda att ta ansvar och bidra till finansieringen”, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.
Bygget av en ny stor motorväg skulle enligt kritikerna bidra till mer biltrafik och ökade utsläpp, medan förespråkarna hävdar att det är bättre att leda ut trafiken från innerstaden.
Befolkningen i Stockholms län beräknas öka med nästan en halv miljon till 2030 och Moderaterna anser att Österleden är helt nödvändig. Partiet vill också ge plats för kollektivtrafik i den nya vägtunneln.
”Vi från landstingets sida vill att man ska titta på både en spårlösning och en busslösning. Sedan får vi se vad vi har finansiering till och vilken lösning som är mest attraktiv”, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Ulf Kristersson skulle gärna se en bred uppgörelse om Österleden, men ser det samtidigt inte som nödvändigt om alliansen vinner valet.
”Jag tycker att det är bra om man kan enas över partigränserna, men jag tycker att Socialdemokraterna har haft sin chans i ett antal år att sätta ned foten”, säger han.
Samtidigt som Moderaterna nu vill dra igång ett nytt stort vägprojekt pågår redan bygget av Förbifart Stockholm som dras längre utanför stan i den västra delen av länet, och som inte är en del av den tänkta ringleden.
Borde man ha börjat med Österleden istället?
”Man kan alltid diskutera det, men nu är vi där vi är. Och om vi nu kan undvika köer som både tar tid och skapar utsläpp i onödan så ska vi fullfölja ringleden. Vi har talat om det här sedan 1980-talet och det är dags nu”, säger Ulf Kristersson.