Hoppa till innehållet

Annons

M lovar ringled runt Stockholm - byggstart nästa mandatperiod

Moderaterna vill dra igång bygget av en ny östlig vägförbindelse i Stockholm under nästa mandatperiod. Och om alliansen vinner valet vill Ulf Kristersson se en snabb uppgörelse med de berörda kommunerna om finansieringen.

Diskussionen om en ringled runt Stockholm har pågått i decennier och så här långt står tre av fyra vägsträckor klara. Det som saknas är en östlig förbindelse för att knyta ihop norra och södra länken.

Den förra alliansregeringen avsatte 2 miljarder kronor för att påbörja projekteringen av Österleden och bygget har även diskuterats inom Sverigeförhandlingen.

Men när regeringen i våras presenterade sin nationella trafikplan fanns den östliga förbindelsen inte med och på Trafikverket har man nu avvecklat projektet.

Nu går Moderaterna till val på att dra igång motorvägsbygget under nästa mandatperiod.

”Det vi säger nu från Moderaternas håll – nationell, regionalt och lokalt – är att vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet, se till att det finns bra ekonomisk lösning på detta och komma i gång under nästa mandatperiod”, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Kostnaden för projektet beräknas till 17,7 miljarder kronor och tanken är att länet och de berörda kommunerna ska vara med och bidra till finansieringen.

Och både i Stockholms stad, Värmdö och Nacka och andra kommuner är uppslutningen stor inom Moderaterna.

”Vi tycker naturligtvis från regionens sida att staten ska betala för statliga vägar, samtidigt inser vi att ska vi få något gjort så är vi beredda att ta ansvar och bidra till finansieringen”, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Bygget av en ny stor motorväg skulle enligt kritikerna bidra till mer biltrafik och ökade utsläpp, medan förespråkarna hävdar att det är bättre att leda ut trafiken från innerstaden.

Befolkningen i Stockholms län beräknas öka med nästan en halv miljon till 2030 och Moderaterna anser att Österleden är helt nödvändig. Partiet vill också ge plats för kollektivtrafik i den nya vägtunneln.

”Vi från landstingets sida vill att man ska titta på både en spårlösning och en busslösning. Sedan får vi se vad vi har finansiering till och vilken lösning som är mest attraktiv”, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Ulf Kristersson skulle gärna se en bred uppgörelse om Österleden, men ser det samtidigt inte som nödvändigt om alliansen vinner valet.

”Jag tycker att det är bra om man kan enas över partigränserna, men jag tycker att Socialdemokraterna har haft sin chans i ett antal år att sätta ned foten”, säger han.

Samtidigt som Moderaterna nu vill dra igång ett nytt stort vägprojekt pågår redan bygget av Förbifart Stockholm som dras längre utanför stan i den västra delen av länet, och som inte är en del av den tänkta ringleden.

Borde man ha börjat med Österleden istället?

”Man kan alltid diskutera det, men nu är vi där vi är. Och om vi nu kan undvika köer som både tar tid och skapar utsläpp i onödan så ska vi fullfölja ringleden. Vi har talat om det här sedan 1980-talet och det är dags nu”, säger Ulf Kristersson.

Innehåll från AdeccoAnnons

Så täcks kompetensbehovet för den gröna omställningen

Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.
Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.

Svensk industri, i synnerhet i Norrland, skriker efter kompetens för att klara de pågående industrisatsningarna inom den gröna omställningen.

– Ska det lyckas måste företagen börja se potential och förmåga snarare än vilken erfarenhet man har, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i Norrland där framför allt stål- och gruvindustri ställer om mot en mer hållbar produktion. Hundratals miljarder investeras i ny produktion och infrastruktur. Behovet av arbetskraft med olika typer av kompetens är stort och kommer att öka än mer i framtiden.

– Den gröna omställningen är den största förändringen av arbetsmarknaden i modern tid. Det kräver nya lösningar och tankesätt, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

Adecco Group levererar HR-lösningar och är ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag. Man arbetar just nu intensivt med att hjälpa till att täcka kompetensbehovet i Norrland. En uppskattning är att ungefär 100 000 människor kommer att flytta bara till Västerbotten de kommande åren. 

– Vi har bland annat inlett ett väldigt spännande samarbete med ett stort industriföretag i norr där vi genom kontakter med våra kollegor i andra delar av Europa flyttar personal till norra Sverige för att lösa den kompetensbrist som inte kan lösas lokalt, säger Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan på Adecco Group Sverige, och fortsätter: 

– Här har vi en unik lösning i branschen, där vi kan nyttja vår globala styrka.

Adecco satsar på att rekrytera inom Sverige

Förutom att locka människor från Europa att flytta till Sverige vill Adecco också locka svenskar att flytta norrut. Nyligen lanserades projektet Välkommen till Norrland, som genom berättelser och annonser ska locka fler människor att flytta dit jobben finns.

– Genom att satsa på att få människor att flytta och etablera sig norrut testar vi nya vägar och skapar fler förutsättningar till matchningar på den gröna arbetsmarknaden, säger Fredrik Åberg.

Och det är inte bara teknisk kompetens som behövs. Även offentlig sektor och andra delar av samhällssektorn kommer att behöva rekrytera i takt med att befolkningen växer.

Bredda synen på kompetens är nyckeln

För att klara av att möta kompetensbristen kommer samhället att behöva utnyttja och söka kompetens i hela befolkningen, inte minst bland nyanlända. 

– Rekryterings- och bemanningsbranschen är ganska konservativ, och man kräver svenska och engelska i tal och skrift. Här vill vi utmana och se bortom de traditionella sätten att rekrytera. Man måste fråga sig vad man egentligen behöver för att klara en arbetsuppgift och hur snabbt man kan lära sig det, säger Malin Persson. 

– Både rekryteringsbranschen och företagen måste tänka bredare. Det sker ett stort kompetensslöseri när vi inte lyckas inkludera alla grupper på arbetsmarknaden, avslutar hon.

Läs mer på: www.adecco.se/valkommen-till-norrland/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adecco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera