Den stigande inflationen skapar oro i den svenska ekonomin och Riksbanken har nu kavlat upp ärmarna för att försöka få bukt på situationen.
Men för att sänka inflationen krävs att penningpolitiken inte motarbetas av finanspolitiken.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, tillika finansministerkandidat, Elisabeth Svantesson slår fast att inflationen kommer att påverka den budget som den nya regeringen lägger fram i höst.
”Mitt mål är att ta ansvar. Det gynnar både svenska hushåll och företag bäst av allt och självklart kommer det att vara en budget som har satsningar, men vi måste också vara ansvarstagande”, säger hon.
En förväntan från väljare är att Moderaterna kommer att verka för skattesänkningar. Även om den kommande regeringen måste ta hänsyn till inflationen, finns utrymme för sänkningar, anser Elisabeth Svantesson.
”Hela min ingång i det här är att finanspolitiken sammantaget måste vara neutral. Det betyder inte att det under nästa mandatperiod inte finns möjligheter till skattesänkningar. Vi ser att det behöver bli mer lönsamt att jobba”, säger hon.
Sänkt reduktionsplikt, som sänker priserna på fossila drivmedel, är den enskilda åtgärd som Elisabeth Svantesson gärna lyfter fram när hon pratar om att hushållen ska få mer i plånboken.
”Genom att rulla tillbaka höjningar som regeringen har gjort så kommer man att ha mer i plånboken med oss än med regeringen”, säger hon och nämner plastpåseskatten som ett annat exempel på skatter som kommer att tas bort om hon intar finansdepartementet efter valet den 11 september.
Du utlovar mer i plånboken vid ett maktskifte?
”Absolut. Vårt alternativ jämfört med det andra alternativet kommer absolut att göra skillnad för hårt arbetande människor.”
Moderaternas maktskiftesplan är att lägga fram en budget som kan stödjas av Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
Kvartetten är överens i flera frågor och utlovar satsningar på rättsväsende, polis, försvaret och att ”bibehålla nivån på välfärden såsom vi har den i dag”, som Elisabeth Svantesson säger.
Såhär långt in i valrörelsen visar opinionsmätningar att det är mycket jämnt mellan blocken, om Centern räknas in i det rödgröna samarbetet.
Det är därmed en lågoddsare att den majoritet som kan bilda regering, kommer att göra det med små marginalers fördel i riksdagens kammare.
I och med att flera partier ska ingå i den majoritet som kan stödja en statsminister, kommer budgetförhandlingarna att innehålla önskelistor som kan skilja sig åt rejält.
M, KD, L och SD vill gärna göra gällande att man är överens om vägen framåt för Sverige och Moderaternas finansministerkandidat menar att den andra sidan kommer att få svårt att få ihop en budget som inte motverkar penningpolitiken.
”Man kan se att den andra sidan kommer att ha betydligt svårare att komma överens och en dålig inflationsbekämpning är att låta C, V och MP tillsammans förhandla budget”, säger Elisabeth Svantesson.