ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M ledaren står fast: Inget konservativt block med SD

  • M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna växer, men tappar väljare till Sverigedemokraterna. Att M, KD och SD nu ska göra gemensam sak, är dock inte aktuellt i dagsläget.

”Kärnan i borgerligheten just nu är solklar, det är Moderaterna och Kristdemokraterna”, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tar dagens SCB-siffror med ro.

Partiet ökar med 2,3 procentenheter till 18,3 procent jämfört med i maj. En stor del av ökningen ligger i att Kristdemokratiska väljare kommer tillbaka, vilket ger partiet ett tillskott i opinionen på 1,3 procentenheter.

”Det är de rörelserna vi sett under en ganska lång tid, det har vi sett fram och tillbaka både före och efter valet och EU-valet. Det är klart att vi tycker vi ska ha en bättre siffra, det är bra att vi ökar sedan förra gången”, säger Ulf Kristersson till den här tidningen.

Samtidigt som KD-väljare flyttar till M, tar 1,1 procentenheter av M-väljarna i sin tur sin blå koffert och flyttar över till Sverigedemokraterna.

Flytten däremellan pratar M-ledaren gärna inte om, snarare är det, inte helt oväntat, flytten mellan S och SD han vill fokusera på.

”Att väljare går mellan M och SD har vi sett under en lång tid men nu går väljare också mellan S och SD och det är väl kanske det mest dramatiska, att vi ser en direkt gång däremellan”, säger Ulf Kristersson.

SD gör sin bästa mätning någonsin och är nu klart och tydligt Sveriges näst största parti. Därmed är det svårt att inte se partiet som ledande oppositionsparti. Inte minst baserat på de initiativ partiet tagit i närtid, där den misslyckade misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S) är ett av dem. 

Att M och KD kannibaliserar på varandra, är inget som oroar Ulf Kristersson i det här läget, tillstår han. Det finns just nu heller ingen aktiv strategi för hur partierna ska växa tillsammans mot det gemensamma målet att bilda en borgerlig regering efter nästa val.

”Det finns ingen speciell strategi i detta. Vi lägger de förslag som vi tycker är viktiga och riktiga. Sedan när vi närmar oss valet tar människor ställning, det finns inget hokus pokus i det här”, säger Ulf Kristersson.

Vilka partier ingår i den borgerliga regeringen, om den blir till?
”Kärnan i borgerligheten just nu är solklar, det är Moderaterna och Kristdemokraterna.”

Något konservativt block, där M, KD och SD gör gemensam sak är dock ännu inte format, menar Ulf Kristersson. Debattörer och SD:s önskan och strategi för detta, till trots. Tillsammans skrapar de tre partierna ihop 47,5 procent i dagens SCB-mätning.

”Nej, det finns det inte. Moderaterna har alltid haft konservativa drag i vår politik men det har också alltid funnits starka liberala drag och det har inte förändrats för ett ögonblick. Att det däremot just nu finns tre partier som är väldigt entydiga med att vi vill ha en annan regering, det tycker jag är bra. Jag skulle gärna se fyra, fem partier som vill ha en annan regering.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer