Annons

M-ledaren dömer ut migrationssamtalen: ”Låga förväntningar”

Oppositionen rundar riksdagens migrationssamtal för att få till förändringar i arbetskraftsinvandringen. Moderaterna och Kristdemokraterna har måttlig tilltro till att samtalen mellan riksdagspartierna ska leda någonstans.

”Jag har ganska låga förväntningar på dem”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto:TT

Samtidigt som oppositionspartierna i riksdagen ser ut att gå samman för att utmana regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna om arbetskraftsinvandringen, pågår alltjämt migrationssamtalen i riksdagen.

I förra veckan avverkades möte nummer fyra och på agendan står ytterligare fem möten fram till semestern i sommar. 

Kommittén, som innefattar samtliga riksdagspartier, ska bland annat diskutera försörjningskrav, om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd ska vara regel och omfattningen av anhöriginvandringen.

Men efter fyra möten har ännu inget konkret kommit ur samtalen och nu dömer Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut samtalen.

”Migrationssamtalen är så otroligt snäva. Vi har försökt få in en samlad reform, men det har inte varit möjligt. Samtalen handlar om små och snäva saker, jag har ganska låga förväntningar på dem”, säger han.

Svaret kommer på frågan om varför Moderaterna inte går fram med sina förslag om skärpt arbetskraftsinvandring via migrationssamtalen med samtliga riksdagspartier.

”Arbetskraftsinvandringen är intressant i så mått att det finns möjlighet att, trots att man har olika slutpunkter i sin politiska målsättning, tro att vi ska kunna göra upp även här. Det gör att det blir spännande”, säger Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind och tillägger att det blir mer effektivt för oppositionen att runda migrationssamtalen för att få igenom ändringar.

Hans Eklind säger att möjligheterna i kommittén att jobba fram förslag är mycket små. Anledningen är att fler frågor i området helt enkelt inte får plats i samtalen, som måste begränsas.

”Vi från Kristdemokraterna sa redan från början att vi inte kan nöja oss med den här kommittén eftersom den bara hinner blicka över delar av totalen”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?