
M-ledaren dömer ut migrationssamtalen: ”Låga förväntningar”
Oppositionen rundar riksdagens migrationssamtal för att få till förändringar i arbetskraftsinvandringen. Moderaterna och Kristdemokraterna har måttlig tilltro till att samtalen mellan riksdagspartierna ska leda någonstans.
”Jag har ganska låga förväntningar på dem”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Samtidigt som oppositionspartierna i riksdagen ser ut att gå samman för att utmana regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna om arbetskraftsinvandringen, pågår alltjämt migrationssamtalen i riksdagen.
I förra veckan avverkades möte nummer fyra och på agendan står ytterligare fem möten fram till semestern i sommar.
Kommittén, som innefattar samtliga riksdagspartier, ska bland annat diskutera försörjningskrav, om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd ska vara regel och omfattningen av anhöriginvandringen.
Men efter fyra möten har ännu inget konkret kommit ur samtalen och nu dömer Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut samtalen.
”Migrationssamtalen är så otroligt snäva. Vi har försökt få in en samlad reform, men det har inte varit möjligt. Samtalen handlar om små och snäva saker, jag har ganska låga förväntningar på dem”, säger han.
Svaret kommer på frågan om varför Moderaterna inte går fram med sina förslag om skärpt arbetskraftsinvandring via migrationssamtalen med samtliga riksdagspartier.
”Arbetskraftsinvandringen är intressant i så mått att det finns möjlighet att, trots att man har olika slutpunkter i sin politiska målsättning, tro att vi ska kunna göra upp även här. Det gör att det blir spännande”, säger Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind och tillägger att det blir mer effektivt för oppositionen att runda migrationssamtalen för att få igenom ändringar.
Hans Eklind säger att möjligheterna i kommittén att jobba fram förslag är mycket små. Anledningen är att fler frågor i området helt enkelt inte får plats i samtalen, som måste begränsas.
”Vi från Kristdemokraterna sa redan från början att vi inte kan nöja oss med den här kommittén eftersom den bara hinner blicka över delar av totalen”, säger han.